ВЕСЛАЊЕ - ПРЕГЛЕД 1. ДАНА: ОДЛИЧНО ИЗДАЊЕ СРПСКИХ ВЕСЛАЧА

Без великих изненађења првог дана Светског првенства. Jована Арсић одвеслала одличну трку и умало савладала светску шампионку из Холандиjе. Румунски двоjац оправдао звање наjбољег на свету победом у квалификациjама. Наш дубл скул добар у наjбржоj квалификационоj трци

pimenov1.jpg 

Фото: VSS & World Rowing - Пименов

Прва дисциплина на програму била jе скиф у мушкоj конкуренциjи. Приjављено jе чак 48 такмичара, подељених у 8 квалификационих група. Већих изненађења ниjе било. Наш Николаj Пименов био jе други у своjоj квалификационоj групи, иза Jапанца Аракаве, а у четвртфинале су се пласирала по два наjбоља веслача из сваке групе. У jедноj jе наjбољи био Немац Оливер Зедлер, актуелни светски првак, а победник jедне од група био jе и Грк Стефанос Цоускос, коjи jе међу фаворитима за одлазак на Олимпиjске игре, на коjе ће да се пласираjу деветорица наjбољих такмичара у скифу са Светског првенства у Београду. Jедини фаворит коjи ниjе успео кроз квалификациjе да стигне до наредне фазе такмичења jе Данац Свери Нилсен, али ће већ сутра имати поправи у репесажу.

У дисциплини скиф у женскоj конкуренциjи, у шест квалификационих група, учествовале су 32 такмичарке. Jована Арсић веслала jе у последњоj квалификационоj трци са противницама из Jапана, Холандиjе, Украjине и Чешке и остварила други резултат, пласиравши се у четвртфинале. У овоj групи такмичила се и актуелна светска шампионка и победница овогодишњег Трећег светског купа Холанђанка Каролин Флориjн. У овоj дисицплини у даљу фазу такмичења без већих проблема пласирале су се Немица Александра Фоестер, олимпиjска победница Ема Твиг из Новог Зеланда и Аустралиjанка Тара Ригнеи коjа jе у доброj форми. Можда наjвеће изненађење приредила jе Ана Пракатен из Узбекистана, осваjачица олимпиjске сребрне медаље коjа ће пролаз у четвртфинале покушати да избору у репасажу.

 Aleksandra Foester Nemacka Detlev Seyb.jpg

Немица Александра Фоестер (Фото: World Rowing)

Током првог дана Светског првенства веслале су и квалификационе трке за лаке веслаче. Одржано jе укупно пет трка у мушкоj и четири у женскоj конкуренциjи, у дициплини скиф. Првих четворо пласираних веслача у мушкоj конкуренциjи пласирало се у четвртфинале, док су се две првопласиране такмичарке у женскоj конкуренциjи пласирале у полуфинале. Квалификациjе су одржане и у мушком дубл скулу за лаке веслаче, а у овоj дисциплини по четири наjбоље посаде из сваке групе пласирале су се у четвртфинале.

У категориjи мушки двоjац наjвише нас jе занимало шта ће да уради наш тандем Мачковић-Васић, а они нас нису изневерили. Били су други у своjоj квалификационоj групи, чиме су обезбедили пласман у четвртфинале. Шпански двоjац Пазос-Ордонез оправдао jе очекивања, победивши у своjоj групи, баш као и искусни британски пар Ваjн Грифит-Џорџ, коjи jе триjумфовао на последњоj овогодишњоj регати Светског купа. Наjбољи у групи су били и актуелни светски прваци, Румуни Козмиук и Беjан.

 srbija06.jpg

Фото: VSS & World Rowing - Мачковић-Васић

Када jе дубл скул у питању, наши Александар Филиповић и Александар Беђик остварили су први циљ – пласман у четвртфинале, мада, нису лако стигли до њега. Завршили су четврти у своjоj квалификационоj, али и наjбржоj трци у овоj дисциплини. Победници њихове групе су представници Румуниjе, jедни од фаворите за наjвиши пласман, коjи су у данашњоj квалификационоj трци остварили резултат 06:08.15. На основу резултата коjе су ове године у дубл скулу постигли Холанђани Мелвин Твелар и Стефан Броенинк, као и онаj коjи су постигли данас у квалификационоj трци на Светском првенству (06:08.54) указуjу на то да би они могли да буду jедни од фаворита на овом такмичењу. Хрватска посада коjу чине браћа Синковић оправдала jе улогу фаворите у своjоj групи, а победе су остварили jош чамци Сjедињених Америчких Држава и Кине.

 

Tagovi

Komentari (0)