ВЕСЛАЊЕ: ИЗАБРАНЕ ПОСАДЕ ЗА ЕВРОПСКО ПРВЕНСТВО

Наши наjбољи такмичари извеслали су сjаjне трке у борби за место у тиму коjи ће представљати Србиjу на Европском првенству за сениоре, коjе jе на програму од 9. до 11. октобра у Познању. Ове изборне трке обележило jе велико изненађење и изванредан резултат у конкуренциjи мушких двоjаца, jер су Веселин Савић и Виктор Пивач изборили пласман у репрезентациjу, испред Милоша Васића и Мартина Мачковића.

 03 - pivac, savic.jpg

Виктор Пивач и Веселин Савић изборили пласман на Европско првенство (Фото: ВСС/Анђела Нишевић)

Да подсетимо, Васић и Мачковић су за Србиjу прошле године у дисциплини двоjац без кормилара обезбедили норму за Олимпиjске игре у Токиjу. Као што jе већ познато, пандемиjа корона вируса jе условила одлагање ОИ за 2021. годину, тако да jе норма за Србиjу остала, али посада коjа ће ући у таj двоjац на наjвећоj светскоj спортскоj смотри тек треба да буде одређена.

Оно што се у том одлагању догодило, а што jе изузетно за наш спорт, поjавила се конкуренциjа, коjа подразумева да jедна екипа "гура" другу, да се бори jаче, да се весла више, да се трка брже и - тада резултати биваjу бољи, а шансе за медаљу веће.

- После два дана веслања, и три трке, добили смо двоjац коjи ће нас представљати на Европском првенству у Пољскоj. Ту jе свакако била и наjjача конкуренциjа. Пивач и Савић су били бољи од Васића и Мачковића, а трке jе обележила права драма. У првоj су, наиме, Васић и Мачковић остварили боље време. У другоj jе дошло до изjедначења, а у трећоj, коjа jе била празник веслања и спортске борбе, дошло jе до преокрета и Пивач и Савић су изборили место у репрезентациjи за предстоjеће првенство Европе. Та конкуренциjа и ривалство су одлична ствар за наш спорт и дижу га на jедан виши ниво - ниjе крио задовољство после изборних трка Александар Ивковић, координатор за сениоре А, за мушке и женске дисциплине.

Резултате Изборне трке за ЕП 2020. погледаjте овде - 1. СТАРТ

Резултате Изборне трке за ЕП 2020. погледаjте овде - 2. СТАРТ

Резултате Изборне трке за ЕП 2020. погледаjте овде - 3. СТАРТ 01 - arsic.jpg

Jована Арсић (Фото: ВСС/Анђела Нишевић)

Коначан списак

За сада су познате четири посаде за ЕП у Познању, али постоjи могућност да наша репрезентациjа буде и поjачана.

- Да ли ћемо jош нешто да урадимо, зависи од разговора са тренерима и спортистима нарадна три, четири дана, па ћемо видети да ли ћемо jош неку екипу направити или нећемо. Питање jе да ли ћемо моћи све да стигнемо, да укључимо и оне коjи су били повређени али се вратили веслању, jер немамо jош пуно времена, а они су имали велику рупу у тренингу ове године... Видећемо да ли ћемо шта успати да направимо - истакао jе Ивковић.

Уз поменути двоjац, Србиjа ће за сада имати бар jош три посаде коjе ће веслати и Познању.

- У скифу jе Александар Беђик био доминантан у односу на Александра Филиповића. Уопште, целе сезоне Беђик jе изузетно одскочио и постављао рекордна времена, коjа до сада код нас нису забележена. У лаком скифу Милош Станоjевић jе практично био без конкуренциjе и био jе нешто спориjи, али jе пласмански задовољио. Био jе jедно пет секунди слабиjи од норме, али jе то све у домену оног прихватљивог... Имали смо и Jовану Арсић, коjа jе била на неких четири, четири и по секунди од норме, што ниjе лош резултат. У суштини су остварени добри резултати код свих, али одлично код двоjца и скифа, и њих бих ипак мало издвоjио као озбиљне екипе за Европско првенство - каже Ивковић.

 04 - bedjik.jpg

Александар Беђик (Фото: ВСС/Анђела Нишевић)

Jавност свакако жели медаље, коjе год да jе такмичење у питању, али нарочито су сви жељни успеха сада, у доба короне, када недостаjе путовања, надметања и слушања химни... Ипак, они коjи озбиљно раде, увек имаjу виши циљ.

- Ово Европско првенство ће да послужи као генерална проба за одлуке у ком правцу ићи ка Олимпиjским играма, да видимо где jе ту двоjац и где jе ту скиф - био jе више него jасан Александар Ивковић.

 05 - stanojevic.jpg

Милош Станоjевић (Фото: ВСС/Анђела Нишевић)

 

Tagovi

Komentari (0)