ВЕСЛАЊЕ: Чланове комисиjа ОКС очекуjу велики изазови

Рад Олимпиjског комитета Србиjе (ОКС) у наредном периоду биће потпомогнут и знањем и стручношћу људи коjи имаjу додира са веслачким спортом или управо из њега долазе у нашу кровну спортску организациjу. С тим у вези, Веслачком савезу Србиjе jе част што ће у раду комисиjа ОКС учествовати и неки од његових предложених кандидата - др Милан Бабић, Милан Окановић и Зоран Панчић, као и Ружица Караjовић Иброчић.

Ružica Karajović Ibročić - Privatna arhiva.jpgФото: Приватна архива

Прошле године, а сасвим извесно и бар у години коjа jе пред нама, наjвећи изазов за читав свет представљала jе и представљаће пандемиjа коронавируса, због коjе су, између осталог, одложене и Олимпиjске игре у Токиjу. Оне би зато требало да буду одржане ове године, вероватно под никад већом здравственом присмотром, а извесно jе и да ће рад свих оних коjи на било коjи начин имаjу везе са ОИ, као и свих спортских организациjа на свету коjе и нису у директноj вези са Играма, пођеднако бити условљен епидемиолошком ситуациjом са ковидом-19.

Никоме неће бити лако, али спортисти и спортски радници су познати као борци и сигурно jе да ће се ухватити у коштац са овим изазовом. О томе шта их очекуjе, шта ће покушати да ураде и како планираjу да помогну спорту уопште, нарочито после избора у комисиjе ОКС, говорили су поjедини чланови тих комисиjа коjи су у вези и са нашим спортом, веслањем.

ДР МИЛАН БАБИЋ  (Здравствена комисиjа)

dr milan babić privatna arhiva 2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Доктор Милан Бабић jе дуго времена у Здравственоj комисиjи и добро зна каква су искушења пред овим телом ОКС-а, нарочито у овом периоду пандемиjе коронавируса, коjи jе из темеља пореметио планове читавом свету, па тако и спортистима.

- Jош од 1997. године сам у Здравственоj комисиjи Олимпиjског комитета Србиjе и драго ми jе да jе таj континуитет настављен. Инициjално сам у њу ушао преко рукомета, а од 2002. или 2003. сам у Комисиjи и преко веслања. Драго ми jе што се то наставило преко веслања и оваj пут и наравно да jе част да водим таj спорт у Здравственоj комисиjи. Рад се наставља, одржаваjу се састанци коjи се организаjу и поред свих неких проблема коjи настаjу, пре свега у вези са ситуациjом са ковидом - имали смо састанке уочи тога, током тога - веслање jе ту присутно и то не само преко мене у Здравственоj комисиjи, већ и преко осталих људи из веслачког спорта коjи су у неким другим комисиjама - истакао jе доктор Милан Бабић.

Увек под руку са наjбољима

- Интересантна jе прича да сам, на пример, имао "своjе" такмичаре на Олимпиjским играма 2000. у Сиднеjу - био сам лекар двоjици веслача, Николи Стоjићу и Ђорђу Вишацком, а дочекао сам да будемо сарадници у Олимпиjском комитету Србиjе - Вишацки jе сада генерални секретар ОКС, док jе Стоjић у неколико мандата био у Спортскоj комисиjи, између осталог и секретар те Комисиjе - рекао jе доктор Бабић.

МИЛАН ОКАНОВИЋ (Комисиjа за међународну спортску сарадњу)

Милан Окановић jе члан Комисиjе за међународну спортску сарадњу и спреман jе да своjе целокупно знање стави у службу функционисања ОКС-а.

- Веома ме jе обрадовала одлука ОКС-а да формира спортске комисиjе, а посебно сам захвалан ВСС-у коjи ме jе предложио за члана Комисиjе за међународну сарадњу. Велика jе част бити у групи са другим успешних људима из света спорта и са узбуђењем очекуjем прва окупљања тима. Спреман сам да своjа међународна искуства, стицана и кроз спорт и науку, ставим на располагање ради унапређења олимпиjског спорта у Србиjи. Веслачки спорт нас jе научио колико су истраjности, тимски рад и тежња ка заjедничком циљу важни за неко постигнуће и добар резултат. Уважаваjући ове принципе, приступићу раду Комисиjе за међународну сарадњу ОКС-а - истакао jе Милан Окановић.

РУЖИЦА КАРАJОВИЋ ИБРОЧИЋ (Комисиjа "Жене и спорт")

Изузетна част за њу лично, као и за веслачки спорт из кога потиче, свакако jе поновни избор Ружице Караjовић Иброчић у Комсиjу Жене и спорт Олимпиjског комитета Србиjе.
- Ово ми jе трећи мандат и учествовала сам активно у раду и до сада. Остварена jе врло успешна сарадња са председницом Комисиjе Миленом Рељин, а наjважниjи проjекат коjе смо спровеле био jе сагледавање стања присутности жена на водећим функциjама у спортским организациjам, на пример клубовима, савезима... Урађена jе озбиљна студиjа, скупљени статистички подаци и одржана су предавања на ту тему. Ситуациjа jе jако лоша, па радимо на њеном поправљању.

- Друга врло важна активност су била предавања коjа смо организовали о утицаjу, о важности психолога у спортском резултату jедне девоjке, спортисткиње, и коjа jе то специфична повезаност тренера и спортисткиње. И ту jе одржано предавање и трибина у Београду, требало jе прошле године да се обиђе и Србиjа са тим предавањима, али нисмо успели jер jе корона свима пореметила планове. За наредни мандат ћемо видети, али све што ми планирамо jе у договору са Олимпиjским комитетом - уосталом, и све активности Комисиjе су усклађене са циљевима ОКС-а, односно - са заjедничким циљевима.

- Што се тиче веслања и мог учешћа у раду ове Комсииjе, све новине, сви бољици коjи се поjаве на спортском небу, а под покровитељством Олимпиjског комитета, то ће, ето, из прве руке моћи да се примени, употреби и искористи за рад и унапређење рада женског веслања - закључила jе Ружица Караjовић Иброчић.

Судиjа на Олимпиjским играма

Jош ниjе познато колико ће чланова броjати наша спортска делегациjа на Олимпиjским играма у Токиjу, коjе су из прошле године "премештене" у ову због пандемиjе коронавируса. Многе квалификационе трке, мечеви и борбе за пласман на ОИ тек треба да буду одржане - корона jе пореметила све аспекте живота, па тако и спорт - али неке ствари су ипак већ "закуцане" кад jе реч о учесницима наjвећег спортског такмичења на планети... А оно што jе "закуцано" кад jе реч о Србиjи и веслању, то jе да олимпиjску визу за Токио за сада имаjу мушки двоjац без кормилара (чиjа ће посада бити изабрана у наредном периоду) и - Ружица Караjовић Иброчић, коjа ће бити судиjа на веслачким такмичењима на Олимпиjским играма.

 

Tagovi

Komentari (0)