ВЕСЛАЊЕ - БЕОГРАД ДЕЛИ КАРТЕ ЗА ПАРИЗ

Српска престоница угостиће скоро хиљаду такмичара из 74 чланице Светске веслачке федерациjе, коjи ће осим за медаље да се боре и за пласман на наредне Олимпиjске игре, коjе се 2024. године одржаваjу у Паризу

 Untitled-4_9.jpg

Званична презентациjа ФИСА наjавила Светско првенство у Београду

Наjвеће веслачко такмичење jош од Олимпиjских игара у Токиjу 2020. године само што ниjе почело. Десетак дана нас дели од свечаног отварања 51. Светског првенства у веслању за сениоре, чиjи jе домаћин наш главни град од 3. до 10. септембра на Ади Циганлиjи. Српска престоница угостиће скоро хиљаду такмичара из 74 чланице Светске веслачке федерациjе, коjи ће осим за медаље да се боре и за пласман на наредне Олимпиjске игре, коjе се 2024. године одржаваjу у Паризу.

По обичаjу, наjвише посада приjављено jе у мушком скифу, чак 48, а на Савском jезеру веслаће и актуелни светски шампион, Немац Оливер Зидлер. Боjе Србиjе у овоj дисциплини браниће нови репрезентативац, Николаj Пименов. “Гужва” ће да буде и у женскоj конкуренциjи, у коjоj jе приjављено 32 скифа, а наша Jована Арсић ће за противнице имати олимпиjску првакињу Ему Твиг из Новог Зеланда, као и светску шампионку Каролин Флориjн. Велика конкуренциjа биће и у мушком дубл скулу, у коjем ће српски пар Филиповић-Беђик да покуша да избори одлазак у Париз поред чувене хрватске браће Синковић, коjи “jуре” четврто учешће на Олимпиjским играма.

Наjвише приjављених посада на предстоjећем Светском првенству имаће Италиjа (24), а следе Сjедињене Америчке Државе са 22 чамца. Србиjу ће да представља пет посада, односно шесторо веслача. Поред Jоване Арсић и Николаjа Пименова у скифу и дубла Беђик-Филиповић, наjвише наде полажемо у сjаjан и веома искусан двоjац Мачковић-Васић, у дисциплини у коjоj jе приjављено 28 посада.

 

***********************************

Олимпиjске норме

Веслање део летњих Олимпиjских игара jош од 1900. године. У Паризу, наредне године, такмичиће се укупно 502 веслача, по 251 у мушкоj и женскоj конкуренциjи. Њих 496 бориће се уследећих седам категориjа:

Скиф: 58 веслача (по 29 у мушкоj и женскоj конкуренциjи)

Двоjац: 52 (по 26)

Дубл скул: 52 (по 26)

Четверац: 72 (по 36)

Четверац скул: 72 (по 36)

Осмерац: 126 (по 63)

Дубл скул за лаке веслаче: 64 (по 32)

 

Од поменутих 496 веслача, њих 336 ће одлазак на Олимпиjске игре да обезбеди на Светскомпрвенству у Београду и то:

Скиф: 18 веслача (по 9 у мушкоj и женскоj конкуренциjи)

Двоjац: 22 посаде (по 11)

Дубл скул: 22 посаде (по 11)

Четверац: 14 (по 7)

Четверац скул: 14 (по 7)

Осмерац: 10 (по 5)

Дубл скул за лаке веслаче: 14 (по 7)

***********************************

 

Д. А.

 

Tagovi

Komentari (0)