Ваздухопловство: ЗЛАТНИ ОРАО ЗА ВЛАДИМИРА БАЧАНИНА И МИЋУ ТИЦУ

Проглашење најбољих спортиста ваздухопловаца за 2019.годину

 

 

У четвртак, 27. фебруара, у просторијама Ваздухопловног савеза Србије - ресторану „Аероклуб“ уручене су две највеће награде у ваздухопловству – статуе „Златни орао“ за летачку и нелетачку грану ваздухопловног спорта.

Mića Tica 1-min.jpg 

Највише ваздухопловно спортско признање, статуа «Златни орао», за спортисту године у нелетачким дисциплинама ваздухопловног спорта, припала је Мићи Тици, ваздухопловном моделару из Аероклуба «Винг» из Београда. Мићи Тици је ово први Златни орао у каријери. У прошлој 2019. години освојио је титулу првака државе у категорији Ф1А (модели једрилица),  а у истој категорији у оквиру Лиге Србије заузео је треће место. Био је наш најбоље пласирани репрезентативац на светском првенству у ваздухопловном моделарству. Активно се бави моделарством од 1981. године, стални је члан репрезентације, вишеструки државни првак и победник на такмичењима у светском купу. Категорисан је као врхунски спортиста националног ранга.

 Vladimir Bačanin 1-min.jpg

У летачким дисциплинама ваздухопловног спорта, спортиста године је пилот параглајдера Владимир Бачанин из Параглајдинг клуба «ЕР 037» из Крушевца. Владимиру је ово други Златни орао у каријери. Владимир је забележио један од најбољих резултата у летачким дисциплинама ваздухопловног спорта четврто место на Светском првенству од 150 пилота из 48 држава. За само два бода му је измакла бронзана медаља са светског првенства, а и од сребра и вицешампионске позиције га је делило само четири бода. Владимир је био успешан и на домаћем терену 2019.године освојивши титулу државног првака и треће место у лиги Србије, а из претходних година 2017 и 2018. има дупле титуле – државног првака и првака лиге. Члан је параглајдинг репрезентације у параглајдингу у дисциплини прелет већ 10 година и најбоље пласирани пилот из Србије на светској параглајдинг листи.

 

Статуа „Златни орао” најпрестижнија је награда коју један ваздухопловни спортиста може да освоји и додељује се за резултате постигнуте у претходној години. Статуу „Златни орао”, коју многи сматрају круном каријере, Ваздухопловни савез Србије (ВСС) додељује најбољим поклоницима неба и висина још од 1957. године. 

 

На свечаности проглашења спортисте године, Ваздухопловни савез Србије доделио је и признања најбољим спортистима по дисциплинама ваздухопловног спорта.

У ваздухопловном једриличарству најбољи спортиста у 2019.години је професор Александар Диклић из АК «Зрењанин», који је освојио титулу државног првака за 2019.годину. Александар Диклић је годинама у врху српског једриличарства, иако му примарна делатност није спорт већ медицина – по професији је хирург. 

 Siniša Mićić-min.jpg

У падобранству титула најуспешнијег спортисте у 2019.години иде у руке Синиши Мићићу из Падобранске екипе Војске Србије. Заставник Синиша Мићић је припадник 63. Падобранског батаљона специјалне бригаде Војске Србије и у својој тридесетогодишњој каријери је забележио преко 5.500 падобранских скокова.

 

Најбољи пилот опште авијације у 2019.години је Горан Бошковић из АК «Трстеник». Горан Бошковић је освојио прво место на државном првенству у рели летењу и годинама је у врху ове спортске дисциплине. Уједно је и председник Аеро клуба «Трстеник».

 

У ултралаком летењу најуспешнији спортиста у 2019.години је Данијел Костић из Аероклуба «Ћуприја». Данијел је био победник државног првенства за ултралаке ваздухоплове и годинама уназад бележи одличне резултате на државним првенствима, и у категорији ултралаки авион и у категорији моторни змај.

 

Најбољи спортиста у параглајдингу је Владимир Бачанин из Параглајдинг клуба «Ер 037» из Крушевца. Владимир је освојио 4.место на светском првенству у параглајдингу у дисциплини прелет од 150 пилота из 48 држава, прво место на државном првенству и 3.место у параглајдинг лиги Србије.
 

Најбољи спортиста у сениорској категорији у ваздухопловном моделарству је Мића Тица из Аероклуба «Винг» из Београда.  У претходној 2019. години освојио је титулу првака државе у категорији Ф1А (модели једрилица),  а у истој категорији у оквиру Лиге Србије заузео је треће место. Био је наш најбоље пласирани репрезентативац на светском првенству у ваздухопловном моделарству.

 

У јуниорској категорији у ваздухопловном моделарству најбољи је Ђорђе Грубић из Аероклуба «Нова Пазова». Четрнаестогодишњи Ђорђе је освојио прво место на државном првенству у категорији Ф1А, прво место у истој категорији у лиги Србије и друго место на државном првенству у категорији Ф1Н. Поред успеха које ниже у ваздухопловном моделарству, Ђорђе се изузетно успешно бави и карате спортом и члан је карате репрезентације Србије.

 Zoran Katanić-min.jpg

У сениорској категорији у ракетном моделарству најбољи спортиста је Зоран Катанић из Аероклуба «Сремска Митровица». Зоран је у 2019.години осбојио прво место на државном првенству у категорији С4А и успешно је представљао нашу репрезентацију на европском првенству у ракетном моделарству. Списак Зоранових освојених медаља није могуће побројати у неколико реченица, довољно је рећи да је вишеструки светски и свропски првак, а проглашаван је и за најбољег светског ракетног моделара.

 

Међу јуниорима у ракетном моделарству још једно име из Нове Пазове. Најбољи јуниор је Младен Бунчић из АК «Нова Пазова». Младен је са својих четрнаест година успео да постане европски јуниорски првак у ракетном моделарству, да заједно са јуниорском репрезентацијом донесе медаље са европског првенства, а уједно да бележи највише резултате на државном првенству и у јуниорском купу. Занимљиво је да заједно са својим братом Милошем и колегом из клуба Нова Пазова Ђорђем Грубићем, чини кадетску екипу Карате клуба «Младост» из Нове Пазове, екипу која осваја медаље на регионалним и државним првенствима.

 

Поред најуспешнијих спортиста награђени су и освајачи државних рекорда у 2019.години. Иван Ђеоргиевски из Аеро клуба „Фрањо Клуз“ из Земуна најпре је на такмичењу у ваздухопловном моделарству у Зрењанину 24. марта постигао рекорд у категорији Ф1Н (такозвани собни модели клизача), када је његов модел летео 51,3 секунде. Већ на следећем такмичењу Државном првенству у Сомбору 31. марта, Иван је постигао још бољи резултат и забележио нови државни рекорд – модел категорије Ф1Н је летео 54,6 секунди.

 

Да се у 2019.години у параглајдингу забележи  нови државни рекорд, потрудио се Срђан Кесић из Новог Сада. Он је 15.јула остварио прелет од спортског аеродрома Биково у Суботици до Западне Србије у дужини од чак 196,04 километра.

 Goran Todorović Faca-min.jpg

Прошле године смо међу рекордерима имали прилику да видимо Горана Тодоровића, бившег припадника 63.падобранске бригаде, падобранца са инвалидитетом. Горан је и данас овде са нама, јер је и у 2019. години отишао корак даље. 22. августа је постигао нови лични рекорд – пет падобранских скокова у тандему са висине од 5000 метара у једном дану на пет различитих спортских аеродрома у Словенији.

 

Ваздухопловни савез Србије је доделио специјалну диплому Николини Адамов из Аероклуба «Кикинда», најмлађој жени такмичару и вођи ваздухоплова на ДП Србије у рели летењу  за пилоте моторних авиона. Николина је 2018.године стекла дозволу пилота авиона, а већ 2019.године имала је и спортску такмичарску дозволу и наступила на државном првенству.

 

Специјалним признањем је награђен и Братимир Васиљевић, председник нишке Општине Пантелеј, за изузетну подршку у реализацији великих међународних ваздухопловних такмичења у Нишу, које је Међународна ваздухопловна федерација поверила Ваздухопловном савезу Србије. Такође захвалнице за институције које су препознале значај ваздухопловних активности, и тиме допринеле развоју и промоцији ваздухопловног спорта су добили: Тојота Србија, Равекс Група из Ниша, Матокс АД Параћин и Хотел Вила Брег Вршац.

 

 

Светлана Брадић

Ваздухопловни савез Србије

Tagovi

Komentari (0)