Ваздухопловство: ВРШАЦ ДОМАЋИН НАЈБОЉИМ СВЕТСКИМ ПИЛОТИМА

Од 8. до 18 септембра град Вршац ће бити домаћин 10. Светском првенству у параглајдингу у дисциплини прецизно слетање, те ће организатор Ваздухопловни савез Србије угостити 130 пилота из 27 светских држава током ових 10 дана такмичења.Такмичење се одржава уз подршку Министарства омладине и спорта и Владе Републике Србије.

 _MG_7728.JPG

Са највећим овогодишњим међународним такмичењем у параглајдингу у дисциплини прецизно слетање, по одлуци Светске ваздухопловне федерације, имаће прилику да се упознају грађани Србије и Јужнобанатског округа, кроз такмичење пилота који ће полетати са чувеног полетишта Вршачка кула и слетати на циљ покрај Сматса академије у Вршцу. На такмичењима у прецизном слетању, вреднује се умеће такмичара који слећу на центар пречника два центиметра – најпрецизнији је и најуспешнији.

Према програму такмичења, у недељу 8. септембра у 19 часова је свечано отварање на градском тргу у Вршцу, на коме ће бити представљено свих 27 репрезентација у присуству председника жирија Светске ваздухопловне федерације Ендија Ковлеја из Велике Британије и делегата Јун Занга из Кине и бројних званица из света ваздухопловства.

Понедељак 9. септембар је званични тренинг дан, који представља генералну пробу и упознавање такмичара са тереном, а већ од уторка 10. септембра па све до среде 18. септембра следе такмичарски дани. Пилоти ће сваки дан стартовати са полетишта Вршачка кула и слетати на циљ који ће бити формиран на простору покрај „Сматса“ академије. Стандардни део опреме за такмичење у параглајдингу је електронска нула - циљ за слетање, уређај осетљив на притисак који има пречник од 16 цм (слична опрема се користи у падобранским скоковима на циљ). Центар има  пречник од 2 цм и даје савршен резултат – нула.

Такмичиће се у три такмичарске категорије: појединачно, жене и тимови, а репрезентативци Србије ће бранити титулу вицешампиона света из 2017. године. Репрезентација Србије ће наступити у саставу Горан Ђурковић и Драган Попов из Параглајдинг клуба „Беркут“ Вршац, Дејан Валек и Иван Павлов из АК „Нови Сад“, Слободан Малетић из КСВ „Кошава“ из Београда и једна дама Тамара Костић из вршачког клуба. Селектор и тим лидер је Војислав Ивановић из Београда.

Такође на такмичењу ће наступити и репрезентација Кине, актуелни светски првак, као и Цветан Цолов из Бугарске, актуелни шампион света.

 

Светлана Брадић

Ваздухопловни савез Србије

Tagovi

Komentari (0)