УСВОЈЕН БУЏЕТ ЗА 2021. ГОДИНУ

На седници Скупштине општине, одржаној 18. децембра, једногласно је усвојена Одлука о буџету општине за 2021. годину. Према речима начелнице за буџет и финансије Селме Бећовић буџет је реалан, а укупни приходи и примања, заједно са неутрошеним средствима из ранијих година, планирају се у износу од 510 милиона динара. Толики су и планирани расходи.

2.jpg

Председник Општине др Радован Уверић је, у том контексту, нагласио да планирани буџет обезбеђује нормално функционисање Општине, као што је то било и 2020, без обзира на пандемију вируса корона.

-Предвиђена су озбиљна средства за путну инфраструктуру, а повећан је износ за социјалну заштиту, како бисмо што боље збринули старије грађане и децу, којима је то потребно, рекао је председник Уверић. -Значајна су и средства за израду пројектно техничке документације. Новом Кнежевцу је потребна изградња аутобуске станице, коју планирамо да градимо ове године, а насељеним местима – аутобуска стајалишта.

1.jpg

И у наредној години су предвиђена средства за вантелесну оплодњу, а први пут ће бити издвојена средства за младе пољопривреднике, навео је председник. Биће настављена (и комплетирана) санација тротоара у Улици Краља Петра Првог Карађорђевића у Новом Кнежевцу. Током протекле четири године санирани су предшколски и школски објекти на територији Општине.Тај посао се успешно наставља, а решавају се многи вишедеценијски проблеми.

-Много је урађено током протекле четири године, истакао је председник.- Више немате ни једну улицу са непроходним путем на територији Општине. -У наредне четири године планирамо другу фазу развоја и изградње. На пролеће ће бити започети радови на реконструкцији вртића у Обилићеву (затвореног 2012. године), који ће септембра бити оспособљен за пријем деце. Свако дете има право да иде у вртић, а у последње време смо се суочавали са листом чекања.

Председник је најавио да ће 2021. одине бити започета изградња спортске хале и пречистача у Новом Кнежевцу, а биће завршена и изградња канализационе мреже (до сада је изграђено мање од 70 одсто). Биће то и година почетка гасификације Општине.

Скупштина је разрешила дужности члана Општинског већа Роберта Јакшу, који је постављен на дужност државног секретара у Министарству заштите животне средине. На предлог председника Уверића, у складу са коалиционим договором, за новог члана Општинског већа за заштиту животне средине и екологију изабран је Вендел Киш (Савез војвођанских Мађара), аграрни инжењер из Новог Кнежевца.

Усвојена је и Одлука о покретању поступка за пренос права својине или права коришћења на објекту Општинског суда (бивши дворац Сервијски – Шулпе) у Новом Кнежевцу.

-То је још један дугогодишњи проблем који покушавамо да решимо, појаснио је председник Уверић. Зграда је стара, потиче из 18. века, и у све лошијем и лошијем је стању. Објекат је брига Дирекције за имовину Републике Србије, која не располаже средствима. Пошто је реч о споменику културе под заштитом државе, планирамо да санирамо објекат и спречимо његово даље пропадање, а потом и да је користимо као институцију културе.

На питање Фриђеша Палфија (СВМ), одговорила је начелница Општинске управе Марија Матејин – објаснивши да зграда Општинског суда није предмет реституције.

Одборници су донели и Решење о давању сагласноти на прву измену и допуну Програма пословања ЈКП „7. октобар“ за 2020. годину, као и на Посебан програм о коришћењу средстава из буџета општине за месне комуналце. В.д. директорка ЈКП „7. октобар“ Бојка Јанчић је истакла да у предузећу, и уз помоћ локалне самоуправе, чине све што је могуће да не послују са губитком. Из буџета је обезбеђено 1,5 милиона динара за набавку бунарских потапајућих пумпи.

Према речима председника Уверића, прво ће бити замењене најстарије пумпе за воду (неке су старе и преко 40 година), а у наредном периоду ће бити замењене све на територији Општине.

Дата је и сагласнот на Програм пословања ЈКП „7.октобар“ за 2021. годину. Бојка Јанчић је истакла да је програм усклађен са потребама и могућностима. Планирани су приходи нешто већи од 146 милиона динара (што је повећање од 9,5 одсто – на основу одобреног повећања цена комуналних услуга почев од 1. јануара 2021), а толики су и планирани расходи.

-Оснивач је створио предуслове за наше добро пословање, нагласила је Јанчићева, истакавши да је у последњих четири године оснивач учинио много за месне комуналце.

На крају је, између осталог, усвојен Локални акциони план за унапређење положаја Рома у Општини за период 2021 – 2025. године.

Фото галерија

СЕЛМА БЕЋОВИЋ.jpg

Tagovi

Komentari (0)