Упозорено на појачан ризик

Штаб за ванредне ситуације општине Мали Зворник апеловао је на грађане да поштују мере превенције од Ковида – 19 које препоручује Влада Републике Србије, у циљу сузбијања епидемије ове опаке болести.

stab_12-10-2020_0-1.jpg 

На седници одржаној у понедељак, 12. октобра, закључено је да је ради заштите становништва од инфекције вирусом Корона и даље неопходна стриктнa примена и поштовање прописаних заштитних мера, те да ће у наредном периоду бити појачан испекцијски надзор спровођења и поштовања препоручених превентивних мера у пракси.

Констатовано је да је епидемилошка ситуација у општини Мали Зворник под контролом и да тренутно има само једно лице оболело од Ковида – 19.

Иако је ситуација на територији општине повољна, будући да долази зимски период, током којег људи већи део времена у току дана проводе у затвореном простору, грађанима је поручено да се не опуштају и да наставе да примењују и поштују мере заштите, као што су то чинили до сада, како би се очувала тренутно стабилна епидемиолошка ситуација.

Командант Штаба за ванредне ситуације општине Мали Зворник, Зоран Јевтић, упозорио је да предстојеће крсне славе и друге прославе, којима обилује зимски период, представљају потенцијално велики ризик од ширења инфекције, те да је, на таквим догађајима, неопходан додатни степен опреза, поштовање физичке дистанце и примена појачаних мера хигијене.

Указао је и на опасност и здравствене ризике који постоје у случају удруженог дејства вируса Корона и сезонског вируса грипа.

Он је навео да је већина превентивних мера и даље на нивоу препорука, али да је, без обзира на то, потребно да их поштујемо, јер једино тако, како је навео, можемо да заштитимо своје здравље и здравље других људи.

Како би осигуралe здравствену безбедност грађана и ризике од ширења инфекције свеле на минимум, општинске инспекцијске службе, по налогу Штаба, у наредном периоду вршиће појачану контролу примене и поштовања заштитних мера на терену.

Јевтић је рекао да ће општина Мали Зворник у циљу сузбијања епидемије вируса Корона наставити да прати упутства Владе Републике Србије и да у најкраћем року поступа у складу с њима, те да ће у складу са захтевом Владе надлежне општинске инспекције и службе пружити подршку републичким инспекцијским службама у контроли примене мера на терену.

У извештају Дома здравља о епидемиолошкој ситуацији у општини Мали Зворник, који је на седници Штаба поднео Др Синиша Бурић, наведено је да је ситуација стабилна и под контролом, те да је од 8 тестираних у протеклој седмици, регистрован само један пацијент позитиван на вирус Корона.

Говорећи о актуелној имунизацији становништва у оквиру мера заштите од сезонског грипа, Бурић је навео да је Дом здравља у првом дељењу добио око 700 доза вакцина, а да је преостало и тренутно има око 200 доза, које ће, како је навео, највероватније бити потрошене у наредна 2-3 дана.

Др Бурић је објаснио да Дом здравља поделу вакцина врши према медицинским индикацијама и старости пацијената, те да у овој установи наредних дана очекују испоруку новог контигента вакцина.

На седници Штаба за ванредне ситуације општине Мали Зворник секретар Општинске организације Црвеног крста, Драган Николић, најавио је да ће ова организација, уз подршку донатора из Немачке, ускоро обезбедити хигијенска средства за рад Народне кухиње током епидемије, наводећи да је Црвени крст спреман и организован да, у случају потребе, може дистрибуирати храну корисницима на терену.

Поводом очекиваних обилних падавина на подручју општине Мали Зворник, чланови Штаба за ванредне ситуације, ради паћења ситуације на терену и превенције ризика од могућих изливања река и потока, надлежним општинским службама наложили су да изађу на терен, обиђу критичне локације и у складу са ситуацијом предложе неопходне интервенције на терену.

Љиљана Ристановић

stab_12-10-2020_0-2.jpg 

Tagovi

Komentari (0)