УМЕТНОСТ И НАУКА У ПРИМЕНИ ОД ИНСПИРАЦИЈЕ ДО ИНТЕРАКЦИЈЕ

Први међународни скуп Факултета примењених уметности у Београду СмартАрт – уметност и наука у примени  „Од инспирације до интеракције“ биће отворен у среду, 28. новембра, у 10 сати, у Свечаној сали САНУ. На отварању ће говорити академик Љубомир Максимовић, потпредседник САНУ, академик Бранислав Митровић,  проф. др Ирена Живковић, в. д. декана Факултета примењених уметности у Београду, и  проф. др Милан Просен, председник Организационог одбора конференције.

08 E. Tosaki - BMD lightworks.jpg 

Конференција „Од инспирације до интеракције” заснива се на интердисциплинарном и трансдисциплинарном повезивању примењених уметности с друштвено-хуманистичким, техничко-технолошким и другим наукама. Отуда је усмерена на све аспекте узајамне инспирације и интеракције између науке и примењених уметности: анимације, вајарства, дизајна ентеријера и намештаја, графике, графичког дизајна, илустрације, индустријског дизајна, керамике, костимографије, савременог одевања, сликарства, сценографије, текстила и фотографије, као и у области конзервације и рестаурације.

 marijana_paunovic.jpg

 

На конференцији ће говорити велики број стручњака различитог профила, углавном универзитетских професора, реномираних научника и уметника из петнаестак земаља са пет континената. Значајан одзив врхунских имена један је од основа да конференција постане традиционална манифестација Факултета примењених уметности у Београду. На овај начин биће успостављен међународни форум за размену мишљења и искустава, у многобројним областима где се повезује примењене уметности и наука.

 18 Stella Bataglia Il-Numero.jpg

Поред Српске академије наука и уметности, конференцију СмартАрт подржали су Музеј науке и технике, Музеј града Београда, Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, Министарство културе и информисања Републике Србије, Амбасада Француске и Француски институт у Србији.

 

Теме сесија су: историја и теорија примењених уметности; заштита културног наслеђа; примењене уметности и дигиталне технологије; примењена геометрија у визуелним уметностима; нови материјали и технологије у примењеним уметностима; терминолошки изазови у примењеним уметностима; едукативни аспекти у примењеним уметностима; други концепти и перспективе у колаборативној пракси примењених уметности и науке.

Tagovi

Komentari (0)