УЧЕНИЦИ У ЛЕСКОВЦУ ДОБИЈАЈУ ПРОСТОР ЗА РАЗВОЈ ИНОВАЦИЈА И ПРЕДУЗЕТНИШТВА

НОВИ МЕЈКЕРС ЛАБ У ЈЕДНОЈ ОД НАЈВЕЋИХ ШКОЛА НА ЈУГУ СРБИЈЕ: УЧЕНИЦИ У ЛЕСКОВЦУ ДОБИЈАЈУ ПРОСТОР ЗА РАЗВОЈ ИНОВАЦИЈА И ПРЕДУЗЕТНИШТВА

Након отварања Мејкерс лабова у три града у Србији, Група за образовање отворила је још један, овог пута у Лесковцу, а реновирани простор намењен је за рад и развој вештина ученика у Техничкој школи „Раде Металац“

Mejkers  lab Leskovac.jpg

На сусрету поводом отварања Мејкерс лаба у Лесковцу, у уторак, 13. децембра, окупили су се представници градске и школске управе, као и локалне заједнице, наставници и ученици.

Техничка школа „Раде Металац“ је једна од највећих образовно – васпитних установа на југу Србије, и по броју ученика и по броју наставника. Наставни програм покрива три подручја рада: машинство и обраду метала, електротехнику и саобраћај. Школа и њени ученици остварују завидне резултате на такмичењима у области машинства, програмирања, саобраћаја и електротехнике, сарађују са више од 30 малих и великих предузећа, и учествују у великом броју пројеката у области СТЕМ-а (наука, технологија, инжењерство и математика). Нови простор биће одлична прилика за даљи развој нових знања и вештина.

Mejkers lab Leskovac.jpg

У име Групе за образовање присутнима су се обратили в.д. директор Центра за промоцију науке др Марко Крстић, извршни директор Достигнућа младих у Србији Дарко Радичанин, Милош Ђуричанин, директор стратегије и развоја Нордуес фондације, као и Небојша Бјелотомић, директор Иницијативе Дигитална Србија. О значају ове иницијативе и плановима и успесима школе говорили су и Данко Данковић, директор школе, Игор Арсић, помоћник директора и наставник стручних предмета, као и Бранкица Стаменковић, чланица градског већа задужена за просвету.

Опремање новог простора за развој практичних вештина и нових идеја

Идеја Мејкерс лаба, као и у осталим градовима, јесте да се ученици уз подршку наставника кроз тимски рад повежу и са другим иницијативама и програмима, да развију мултидисциплинарна знања и вештине, припреме се за свет предузетништва и наставе да уче и решавају задатке кроз иновативне методе. Кроз активности у Мејкерс лабу идеја је да се подстичу интереси ђака за науку и истраживање. Експериментисање, креативно решавање проблема, развој заједнице иновација, само су неке од карактеристика будућег рада и развоја у оваквој врсти простора.

Да би оваква идеја могла да се реализује, било је неопходно реновирати простор, опремити га најновијом опремом и обезбедити неопходне услове за учење кроз игру и иновацију. Група за образовање је, као и у осталим Мејкерс лабовима, опремила простор новим намештајем (специјални мејкер сто, столице, столови, лејзибегови, ТВ, клима, под, као и брендирање простора). У складу са подручјем рада школе, наставницима и ђацима донирана је и додатна опрема попут ЦНЦ машине, уз подршку Фондације Дивац.

„Техничка школа, односно њени наставници и ученици, већ дужи низ година учествују на разним смотрама, пројектима и конференцијама. У многим организацијама препознати смо као расадник добрих и квалитетних идеја. Мејкерс лаб ће оплеменити како нашу школу, тако и Лесковац и ширу околину. Биће то један кутак где ће ученици и наставници моћи у тимском раду да сво оно научено теоријско знање преточе у праксу и пројекте и моћи ће већ кроз средњу школу да се баве активностима које повезују науку, технологију, предузетништво, уметност, математику и инжењерство”,  уверен је директор школе Данко Данковић.

Ученици у школи „Раде Металац“ уз подршку наставника већ годинама остварују успехе у наведеним областима кроз национална такмичења, активности на различитим пројектима, а наставници нарочито истичу колико су поносни на подвиге и успехе које ученици остварују након завршене школе.

Протеклих година формиран је и опремљен телевизијски студио за образовни профил Електротехничар мултимедија, израђена је едукативна табла са свим елементима неопходним за наставу из предмета у образовним профилима Техничар мехатронике и Техничар за роботику.

Mejkers lab_Leskovac.jpg

Школа поседује наставно средство које је јединствено у Србији. Наставници и ученици израдили су симулатор механичких и електронских кварова на аутомобилу ФИАТ ПУНТО. Овај симулатор може се користити у настави више образовних профила; аутоелектричар, аутомеханичар, машиснки техничар моторних возила, возач моторних возила и техничар друмског саобраћаја.

Поред редовних наставних активности, школа организује и велики број ваннаставних активности кроз секције и виртуелна предузећа.

Захваљујући организацији Достигнућа младих у Србији у школи већ дужи низ година се постоје ученичке компаније. Кроз њихов рад ученици развијају предузетнички дух и стичу неопходна знања и вештине.

ОРГАНИЗАЦИЈЕ КОЈЕ ЧИНЕ ГРУПУ ЗА ОБРАЗОВАЊЕ

Група за образовање основана је у септембру ове године са циљем заједничке подршке образовању, a чине је:

●          Нордеус фондација основана је са циљем да се помогне деци и младима да стекну вештине, знања и компетенце потребне за успех у дигиталној економији кроз подршку образовању и развој подстицајног и креативног окружења.  У области подршке образовању, фокус је на спровођењу иновативних програма заснованих на интердисциплинарном приступу, искуственом учењу и развоју компетенци за 21. век. Док у области развоја екосистема креативних индустрија, Нордеус фондација наставља са досадашњим напорима Нордеуса кроз сопствене програме и удруживањем са бројним компанијама кроз организације попут Иницијативе Дигитална Србија и Српске гејминг асоцијације чији је Нордеус и суоснивач.

●          Центар за промоцију науке (ЦПН) је јавна институција, коју је 2010. године основало Министарство науке Србије са задатком да промовише науку и технологију. ЦПН спроводи програме и активности радећи са истраживачким и образовним институцијама у Србији и широм света, а блиско сарађује и са републичким министарствима, медијима и приватним сектором. Мисија ЦПН-а је да премости јаз између науке и друштва окупљајући све релевантне актере и ширу јавност у процесу истраживања и иновација. ЦПН тежи да интегрише друштво у истраживачке процесе, како би се оно, уз увид у потребе грађана, што адекватније суочавало са друштвеним изазовима.

●          Иницијатива „Дигитална Србија“ је невладина и непрофитна организација са стратешким циљем развоја јаке, глобално конкурентне дигиталне економије у Србији. Поред водећих дигиталних играча у земљи који су оснивачи Иницијативе „Дигитална Србија“, она данас окупља више од 30 организација и компанија чланова из различитих сектора релевантних за раст дигиталног екосистема, укључујући технологију, банкарство и финансије, телекомуникације, консалтинг, образовање и истраживање, затим адвокатске, медијске и фармацеутске куће, као и организације за подршку стартапима. Циљ Иницијативе „Дигитална Србија“ је стварање пословног окружења које је у служби дигиталне економије. На путу ка том циљу улаже у стратешке програме у области формалног и неформалног образовања, развоја стартап екосистема, правно-регулаторног оквира, дигиталне инфраструктуре и јавног дијалога о дигиталној трансформацији.

●          Организација Достигнућа младих у Србији је део глобалне мреже Junior Achievement Worldwide, основане 1919. године, која обухвата 121 земљу на свим континентима и представља највећи светски програм предузетничког образовања који годишње похађа више од 10 милиона ученика. Мисија организације је припрема и оспособљавање ученика за успешан живот и рад у савременом свету у коме су највеће вредности иновативност и предузетничка иницијатива. Уз подршку међународних донатора и партнера из пословног сектора у Србији, организација Достигнућа младих у Србији већ 17 година кроз имплементацију својих програма и активности на свим нивоима образовања указује на значај предузетничког образовања чији су директни исход више прилика за запошљавање младих, боља конкурентност на тржишту рада, осамостаљивање и брже укључивање у друштво као и покретање сопственог посла, посебно у оквиру програма Ученичка компанија.

 

Tagovi

Komentari (0)