У Руми обележено осам векова аутокефалности

Велики јубилеј 800 година аутокефалности Српске православне цркве обележен је 23.новембра у Руми литургијом у Храму Силаска Светог Духа на апостоле и свечаном академијом „У захвалност Светом Сави", која је одржана у Културном центру „Брана Црнчевић“.

 800godinaliturgija19g_590_393_100.jpg

У, до последњег места испуњеној, Великој дворани румског КЦ-а публика је уживала у надахнутом омажу првом српском архиепископу Светом Сави, а у програму су учестовали глумци Тијана Марковић, Сретен Старчевић и Стеван Ђуричић, Градски тамбурашки оркестар „Бранко Радичевић“, Ансамбл народних игара и песама „Бранко Радичевић“ и Српско црквено певачко друштво „Вера“(Хор при Храму Силаска Светог Духа на апостоле).

Академији су присуствовали представници Општине Рума, образовних установа, јавног и приватног сектора, православно свештенство и грађани, а о светој и непоновљивој личности утемељивача српске духовности беседио је Његово преосвештенство Епископ сремски Господин Василије.

Величина једног народа цени се по његовој прошлости, али и по животној стази његових традиција. Ушли смо у осмо стољећа од самосталности аутокефалности Српске православне цркве. Мада се њен први предстојатељ и архиепископ Свети Сава упокојио пре готово 800 година, ми сви сведочимо да је он још увек и непрестано ту, у нама и међу нама. И ако су од његовог представљена прохујали векови, ми и даље признајемо и препознајемо да су најлепше особине српског народа првенствено искреност и непосредност увек остали везани за њега“, казао је Епископ Васије и нагласивши да је за српски народ Свети Сава синоним за благост, доброту, љубав и правду.

Свети Сава је био и остао од оних ретких и изванредних духова што носе у себи свеукупног човека и срж читавог људског и духовног живота. Стога свако поколење наћи ће у њему свој дух, своју душу и откриће део себе који ће га учинити поносним и срећним у толикој мери да ће сваки појединац у било ком времену живео успети да истека из њега реч драгоцену и блиску која ће му бити идеал и утеха“, поручио је Епископ Василије.

Богат програм свечане академије завршен је хорском изведбом Химне Светом Сави и громогласним аплаузом.

Tagovi

Komentari (0)