У ПАРЛАМЕНТУ НА ДАН НАУКЕ КОНФЕРЕНЦИЈА О КЛИМАТСКИМ ПРОМЕНАМА

Овогодишњи национални Дан науке, 10. јул, обележиће конференција коју Центар за промоцију науке организује у Народној скупштини, а чијe су централне теме климатске промене, квалитет воде и ваздуха и обновљиви извори енергије

Национални Дан науке, 10. јул, ове године биће посвећен горућим темама: климатским променама, квалитету воде и ваздуха и обновљивим изворима енергије.

 

Parliament-POZIVNICA.jpg 

Догађај Наука у Парламенту (Science Meets Parliaments)организује се у Народној скупштини Републике Србије са идејом да се у оквиру једнодневних панела и радионица сусретну научници и истраживачи, чланови парламента, доносиоци одлука, као и представници грађанских удружења.

Конференцију ће отворити поздравним обраћањем:

  • Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић
  • Министар просвете, науке и технoлошког развоја Младен Шарчевић
  • Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику др Славица Ђукић Дејановић
  • МинистарканаукеЦрнеГоредрСањаДамјановић
  • Амбасадор Европске уније у Србији Сем Фабрици

 

Уводна обраћања одржаће:

  • Државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја проф. др Виктор Недовић
  • Заменица директора Обједињеног истраживачког центра (ЈRC) Чарлина Вичева
  • Ректорка Универзитета у Београду проф. др Иванка Поповић
  • В.д. директора Центра за промоцију науке доц. др Марко Крстић

Поред уводних обраћања, главни програм догађаја чине три панел-дискусије са темама: Обновљиви извори енергије, Климатске промене и водаи Квалитет ваздуха и гасови стаклене баште.

Конференција је дебатног типа и замишљена је као подстицај дијалога између свих релевантних страна, како би се отворили нови погледи на значај и место науке приликом доношења политичких одлука и законских регулатива. Централна тема догађаја односи се на утицај климатских промена на друштво, као и на потребну адаптацију друштва на њих.

Обједињени истраживачки центар(Joint Research Center,JRC) Европске комисије поверио је Министарству просвете, науке и технолошког развоја Републике Србија и Центру за промоцију науке организацију догађаја Science Meets Parliaments(Наука у Парламенту) у Србији. Овајдогађај досад јеодржаван само у земљама чланицама Европске уније, а ово је први пут да се организација

Tagovi

Komentari (0)