У нашој пећини – изведбено предавање Младих позоришних експерата

“У нашој пећини”, изведбено предавањебиће одржано у недељу, 11. јуна у 20.30 на сцени Раша Плаовић.  Изведбено предавање у потпуности је креирано од стране полазника програма “Млади позоришни експерти” (13 до 25 година) који се већ четири године одвија у Народном позоришту у Београду, а који креира и води уметнички колектив „Три гроша“ из Београда.

1_U nasoj pecini plakat - web 1.jpg

Изведбено предавање у потпуности је креирано од стране младих полазника, а теме којима се бави проистичу из неких од најважнијих текстова о позоришној уметности, и уметности уопште. Кроз ову специфичну сценску форму, истражују се различита становишта на тему осуде и одбране уметности, улоге позоришта у друштву, као и други важни позоришни појмови попут мимезиса, катарзе, илузије и других.

 mladi pozorisni eksperti.JPG

Бесплатне улазнице могу се преузети на благајни Народног позоришта у Београду.

***

Изведбено предавање настало је током едукативних и креативних радионица у којима, под менторским вођством стручњака из области уметности и хуманистике, млади полазници преиспитују савремене феномене културе, уметности и образовања са циљем да развију моделе критичког мишљења и потенцијале за креативна решења друштвених ситуација. Позориште је нарочито згодна платформа за ову врсту промишљања, јер омогућава “испробавање” друштвених односа у безбедним оквирима – где се може слободно учити на грешкама без реалних последица или страха од истих. Управо је ова чињеница и научна хипотеза младих полазника.

Као почетни истраживачки материјал, млади користе текстове Платона, Аристотела, Брехта и Станиславског. Избор текстова је направљен према сучељавању два становишта везана за позоришну уметности, али и историју уметности уопште, а то су становишта осуде и одбране уметности. Методом дијалектичког мишљења, млади аутори и извођачи промишљају природу и функцију уметности у данашњем времену, односно улогу естетског, па и етичког васпитавања у савременом животу. Своје закључке презентоваће кроз своје изведбено предавање широј и стручној јавности, са посебном пажњом на младу публику – блиске генерације, чиме се остварује вршњачка едукација и ван самог програма, а која у пракси показује изванредне резултате. 

Учесници: Александра Бонџулић, Лена Вељановски, Искра Дилкић, Душан Ђорђевић, Владица Кљајић, Милица Крњаја, Уна Крстовић, Милица Лалић, Милица Миленковић, Наташа Мојашевић, Галина Несторов, Марта Павловић, Милена Радовић, Коста Радосављевић, Ања Рашков, Маша Цвркотић, Теодора Чубрило.

Менторке програма: Ана Пинтер и Ана Константиновић. Дизајн плаката: Милица Зељкови

О ПРОГРАМУ МЛАДИ ПОЗОРИШНИ ЕКСПЕРТИ

Млади позоришни експерти” је платформа за сусретање младе позоришне публике и позоришних аутора и професионалаца са локалне сцене. Програм се састоји из низа радионица, групних посета позоришним представама и разговорима о њима. Циљеви програма су развој, оснаживање и охрабривање критичког и креативног мишљења, подстицање културних потреба и навика код младих и остваривање директног дијалога између позоришних аутора и младе публике.

Млади позоришни експерти” одржава се већ четврту годину као програм уметничког колектива “Три гроша” у сарадњи са Народним позориштем у Београду и кроз њега је до сада  прошло преко 100 тинејџера и младих из Београда и оближњих градова.

                      

МАРКЕТИНГ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА

Tagovi

Komentari (0)