У ИСТОРИЈСКОМ МУЗЕЈУ СРБИЈЕ ТОКОМ МАНИФЕСТАЦИЈЕ „МУЗЕЈИ ЗА 10”

 

Историјски музеј Србије Вас позива да од 13. до 19. маја посетите манифестацију „Музеји за 10”, која ове године има за тему „Музеји као средишта културе: будућност традиције.

 

 Plakat manifestacije Muzeji za 10 copy.jpg

 

Манифестација се одржава под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије и обухвата обележавање Међународног дана музеја, Европске ноћи музеја и Националне недеље музеја. Током седам дана трајања посетиоце очекују бројни бесплатни садржаји у 76 музеја и сродних институција културе у 46 градова Србије.

 

Током манифестације улаз је слободан, а Историјски музеј Србије ће бити отворен за посетиоце од 12 до 20 часова, осим за Европску ноћ музеја и Међународни дан музеја, који се обележавају у суботу 18. маја, када ће радити до поноћи.

 

Поред слободног улаза на мултимедијалну изложбу „Крај Великог рата 1917–1918” и њене две тематске допуне – изложбе: „Ђорђе Чарапић Фусек, секретар Канцеларије краљевских ордена – Живот и дело” и „Знамења Првог светског рата из збирке Историјског музеја Србије”, које ће посетиоци моћи да виде још само до завршетка манифестације, Музеј је припремио и следеће посебне програме:

 Tematski dodatak - izlozba Djordje Carapic Fusek sekretar Kancelarije kraljevskih ordena Zivot i delo copy.JPG

Субота 18. мај, 12 часова, плато испред Конака кнеза Милоша – Стручно вођење кустоса Бориса Марковића кроз историјат и знаменитости Топчидерског парка.

Посетиоци ће бити у прилици да се упознају са Конаком кнеза Милоша, чувеним топчидерским платаном и бројним споменицима Топчидерског парка (Жетелица, Милошев обелиск, Споменик др Арчибалду Рајсу). Уз причу о историји старог Топчидера, кустос ће говорити и о целокупној српској историји 19. века, од почетка Српске револуције, преко успеха у борби за независност и национално уједињење, до смрти последњег члана династије Обреновић 1903. године.

Због ограниченог броја места долазак је неопходно заказати на телефон 064/ 858 12 95.

 

Субота 18. мај, 17 часова, Историјски музеј Србије – Представа „Време части и поноса”.

Представа хронолошки прати развој великог пријатељства између двојце горостаса српске историје – војводе Живојина Мишића и војводе Степе Степановића. Поникли са исте класе Војне академије, своје пријатељство су јачали пролазећи кроз најтежа животна искушења.

Представа прати историјске догађаје од атентата у Сарајеву, преко битака на Церу и Колубари, голготе народа и војске током повлачења преко Албаније, све до пробоја Солунског фронта, ослобођења поробљене отаџбине и стварања прве Југославије.

У представи играју глумци Народног позоришта из Београда, Бошко Пулетић као војвода Живојин Мишић и Лепомир Ивковић као војвода Степа Степановић.

У улози наратора се појављује аутор представе Мића Живојиновић.

Због ограниченог броја места долазак је неопходно најавити на телефон 060/ 33 98 018.

 

Недеља 19. мај, 18.30 часова, Историјски музеј Србије – Дуодрама „Брат и сестра”.

Дуодрама ауторке Злате Типолд се реализује у сарадњи са Културно-образовним центром „Радионица под отвореним небом”. Ова једночинка у трајању од 30 минута посвећена је Надежди Петровић, нашој познатој сликарки, у три рата болничарки-добровољцу, и њеном брату Растку Петровићу, познатом песнику, путописцу и дипломати.

Посетиоци ће имати прилику да се упознају са делом живота Надежде и Растка Петровића, оживљених снагом драмског приказа у извођењу глумаца Драгане Обрадовић и Андреја Пиповића.

Због ограниченог броја места долазак је неопходно најавити на телефон 063/ 844 17 28.

 

За више информација о актуелним изложбама Музеја посетите: http://imus.org.rs/izlozbe/

 

За информације о планираним садржајима осталих учесника манифестације посетите: http://www.muzejisrbije.rs/

 

 

Ненад Бељинац

Tagovi

Komentari (0)