Трагом снова Ернеста Бошњака

Четврти Сомборски филмски фестивал биће одржан од 11. до 15. jула 2022. године у организациjи Културног центра “Лаза Костић” Сомбор.

 FESTIVAL 1.jpg

Као што jе Ернест Бошњак умео да комбинуjе различите видове уметности – од плеса до филма, надамо се да смо и ми успели да искомбинуjемо занимљив и интригантан фестивалски програм дугометражних и краткометражних, играних и документарних филмова за све оне коjи се осећаjу као духовни потомци великог Ернеста Бошњака“, поручио jе будућим посетиоцима селектор Деjан Дабић.

Током пет дана Фестивала биће приказано 16 филмских остварења, а посетиоце очекуjе и разноврстан пратећи програм.

„Ове године се као jедна од водећих тема намеће третирање мита– jеднима мит служи као инспирациjа, као у награђиваном филму коjи отвара фестивал “Страхиња Бановић” редитеља Стефана Арсениjевића (где афрички мигранти заузимаjу места jунака из српске епске поезиjе), други покушаваjу да своjе средњовековне jунаке приближе миту, за коjи су они, стицаjем околности остали анонимни, као у дебитантском филму Горана Николића “Хероjи” из Селекциjе филмова младих аутора, а има и таквих филмова коjи се разрачунаваjу са савременим или боље рећи, митовима из блиске прошлости, као у хрватском филму “А били смо вам добри” вишеструко награђиваног редитеља Бранка Шмита, о ратним ветеранима коjи се не мире са садашњицом, изневереним очекивањима и корупциjом.“ поjаснио jе програмску концепциjу  селектор Сомборског филмског фестивала Деjан Дабић.

Посетиоци ће моћи да погледаjу ова, али и друга остварења коjа су сврстана у пет селекциjа: Главни програм, Кад би Сомбор био Холивуд, Панорама аустриjског филма, Селекциjа филмова младих аутора и Филмски матине за децу, а у оквиру пратећег програма ће бити одржаване промоциjе књига и концерти.

Прва проjекциjа на Фестивалу заказана jе за 11.jул, када ће у оквиру предфестивалског програма бити приказан филм “Лето када сам научила да летим”, редитеља Раше Андрића.

Фестивал званично почиње 12. jула филмом “Страхиња Бановић” Стефана Арсениjевића коjи ће бити приказан у Атриjуму Градске куће. Током првог дана посетиоци ће моћи да погледаjу и избор кратких аустриjских филмова коjи су приказани на домаћим и међународним филмским фестивалима, а затим их очекуjе проjекциjа филма “Пуцњи у Марсеjу” Гордана Матића. 

Улаз на све програме четвртог издања Сомборског филмског фестивала jе бесплатан, а проjекциjе и пратећи програми ће бити одржани у Културном центру “Лаза Костић” Сомбор, Атриjуму Градске куће, Кабареу Народног позоришта Сомбор и Дворишту градског музеjа Сомбор.

 

Tagovi

Komentari (0)