Тренинг кајакаша репрезентације Србије на Ади Циганлиjи

Министар омладине и спорта Вања Удовичић  данас дошао у неформалну посету нашем Савезу, где jе имао сусрет са репрезентативцима коjи се налазе на припремама у Београду. Министра jе у ненаjављеноj посети угостио први човек Савеза Мирко Нишовић коjи га jе упознао са плановима и програмима за наредни период.

 

IMG_5569-1536x1024-min.jpg 

ФОТО: Небоjша Радовић / КСС

Министар Удовичић jе на регатном центру на Ади Циганлиjи искористио ову посету да се упозна са селектором др Павлом Jовановим и  са комплетним стручним штабом каjакашке репрезентациjе и разговара са свим спортистима посетивши их на тренингу на води.

– Драго ми jе да су се каjакаши вратили пуном капацитету тренинга. У разговору са њима сам чуо да им наjвише смета што ће овог лета да имаjу незапамћен броj месеци базичних припрема, нешто на шта модеран спорт ниjе навикао. Због тога ми jе желја да поразговарам са свим спортистима, да видим у каквим условима тренираjу, какве реквизите имаjу: од опреме и исхране, до наjбитниjих ствари као што су чамци, весла и теретана – истакао jе министар Удовичић.

Као некадашњи врхунски спортиста, министар Удовичић наглашава да се у кариjери ниjе сусрео са овако великом паузом у тренажном процесу изазваном пандемиjом вируса корона:

– Генерално савет спортистима шта да раде не постоjи. Неким спортистима ће повратак у редован тренажни процес пасти теже, некима лакше. У овом тренутку наjвећи изазов имаjу селектор и тренери коjи мораjу да припреме спортисте на првом месту уважаваjући здравље свих спортиста jер у несвакидашњим околностима морате више да се едукуjете, да се информишете и да сагледате околности и ситуациjу да би спортисти што здравиjи и што спремниjи се вратили у тренажни процес, нагласио jе ресорни министар.

IMG_5532-1536x1024-min.jpg

ФОТО: Небоjша Радовић / КСС

Док jе министар Вања Удовичић био на Ади Циганлиjи, борд Европске каjакашке асоциjациjе одржао jе телефонску седницу, на коjоj jе одложена одлука у вези са наставком сезоне. Министар jе нагласио да постоjи жеља да се сениорски шампионат Европе поново одржи у нашоj земљи.

– Можда аплицирамо за организациjу Европског првенства 2022. године. Тенденциjа jе да организуjемо што више међународних такмичења, да наши спортисти у своjим градовима, у своjоj землји, остваруjу наjболје могуће резултате. Можемо да поновимо одличну организациjу Европског првенства од пре 2 године. Показали смо да смо одлични домаћини, зато смо и добили поверење да поново аплицирамо, изнео jе амбициозне планове министар.

 IMG_5586-1536x1024-min.jpg

ФОТО: Небоjша Радовић / КСС

Осим такмичара, задоволјни посетом министра били су и у канцелариjи Каjакашког савеза Србиjе.

– За нас каjакаше jе ово изузетно леп дан, у више неформалноj посети нас jе приjатно изненадио министар Вања Удовичић. Захвални смо на оваквоj посети. Надамо се да ће и ова да утиче да наши такмичари добиjу додатну дозу озбилјности, рекао jе председник Каjакашког савеза Србиjе, Мирко Нишовић.

 

IMG_5615-1536x1085-min.jpg

ФОТО: Небоjша Радовић / КСС

На краjу, министар Удовичић jе имао пруку за српске каjакаше: Надам се да ће да се врате на прошлогодишњи ниво, и наставе са осваjањем медалја на наjвећим међународним такмичењима.

Струка на броjу

Ветар и облаци над Адом Циганлиjом нису спречили селектора Павла Jованова да на првом заjедничком тренингу после укидања ванредног стања окупи велику групу такмичара. Стигли су у Београд каjакаши из Шапца, Бачке Паланке, Сремске Митровице, Новог Сада… Могао jе селектор на делу да види Милицу Старовић, Марка Новаковића, Миленка Зорића, Марка Драгосављевића, Биљану Релић… Поред селектора Павла Jованова и првог тренера репрезентациjе Акоша Верецкеиjа, тренингу су присуствовали и остали национални тренери: Мирослав Родић, Милан Ђенадић, Ђурица Левнаjић и Ненад Косиjер. На Ади су данас били и селектори за слалом Горан Jовановић и спуст Славиша Стаjовић.

IMG_5347-1536x1024-min.jpg 

ФОТО: Небоjша Радовић / КСС

 

Био jе то тренинг коjи jе наjавио повратак у нормалан ритам, окупљање на ком су такмичари од селектора и његових сарадника могли да чуjу шта их очекуjе у наредном периоду.

Срећан сам што смо после вишемесечне паузе успели да се окупимо заjедно, а свакако мислим да jе посета министра данас само дала jош неку потврду нашоj жељи да се окупимо да тренирамо заjедно. Мислим да jе добро што jе министар имао прилику да види како се одвиjа тренинг и да поразговара са такмичарима у окружењу у коjем се они налазе сатима сваког дана и на неки начин се увери како ми радимо, нагласио jе селектор Jованов.

 

Заjедничким тренингом после вишемесечне паузе задовољна jе и Милица Старовић. Новосађанка jе по повратку са првих веслачких припрема у Турскоj провела неко време у самоизолациjи. Иако jе тренирала три пута дневно, Милица наглашава да jе jедва дочекала да се врати на воду.

– Сматрам да нисам много пропустила и да сам извукла максимум из тог карантина и на то гледам као да на продужене базичне припреме. Веома ме радуjе рад у групи jер тренутно немамо такмичења и не знамо када ће конкретно бити тако да мислим да ће ово окупљање на све нас да делуjе позитивно, нагласила jе Старовићева.

 IMG_5419-1536x1024-min.jpg

ФОТО: Небоjша Радовић / КСС

 

Милица jе прошле године на Светском првенству у Сегедину изборила норму за Олимпиjске игре, коjе су одложене за 2021. годину.

– У првом тренутку када сам чула да су одложене Олимпиjске игре то ми jе тешко пало и била сам веома разочарана. Међутим, убрзо смо заменили планове за две године и сада настављамо да се припремамо за Токио коjи jе следеће године. Са спортске стране ми jе, наравно, било жао што су Игре одложене, али мислим да jе та одлука свакако наjисправниjа и наjпаметниjа, искрена jе Милица.

 

Неизвесност око наставка сезоне

Неизвесност око календара такмичења и далје траjе. Све jе већа вероватноћа да од Светског првенства нема ништа, те да ће главно такмичење овог лета да буде шампионат Старог континента. Међутим, неки извори помињу светско првенство у неолимпиjским дисциплинама, док неки не исклјучуjу могућност организациjе jедне регате Светског купа. Светска каjакашка федерациjа коначну одлуку требало би да донесе до средине jуна. Са друге стране, Европска каjакашка асоциjациjа чека светску кућу каjака да се изjасни како би направила план помоћу коjег би успела да спаси барем део сезоне.

Председник Каjакашког савеза Србиjе, Мирко Нишовић, одржао jе неколико пута консултациjе са селектором за спринт, др Павлом Jовановим, селектором за спуст, Славишом Стаjовићем, селектором за слалом, Гораном Jовановићем, програмском менаџерком КСС и чланицом Борда ЕКА, Jованом Станоjевић као и са тренерима репрезентациjе у вези са провизорним календаром националних такмичења. С обзиром да Светска и Европска федерациjа до сада нису обjавиле коначан календар и план за наставак сезоне, одлучено jе да се национална такмичења у Србиjи не одрже пре 15. jула, а да се коначан календар формира по обjављивању међународних календара.

 

Tagovi

Komentari (0)