Трећа оркестарска академиjа Београдске филхармониjе – Филхадемиjа 3

 

završni koncert Filhademije 2 iz 2017..JPG 

 

Нова генерациjа младих музичара има прилику да се усавршава уз искусне филхармоничаре на Трећоj оркестарскоj академиjи Београдске филхармониjе – “Филхадемиjи”, у периоду од 19. до 30. новембра 2018. године.

Трећи пут заредом, Београдска филхармониjа доказуjе да jе важна кућа знања, jер потпуно бесплатно пружа професионално усавршавање и праксу младим музичарима. За наjбоље студенте и дипломце музичких академиjа Србиjе и региона, “Филхадемиjа” jе jединствена прилика да стекну знања и праксу уз своjе менторе, музичаре Београдске филхармониjе. Организам звани оркестар jе жива ствар коjа се проучава целог живота, а филхармоничари су ту да младе уведу у његова jасна правила коjа су за њих jош увек таjна.

Посебност “Филхадемиjе” лежи у томе што jе настала управо као инициjатива филхармоничара, коjи су увидели недостатак обуке за свирање у оркестру на Музичким академиjама. Са жељом да помогну млађим колегама и пруже им образовање и праксу коjе ни они нису имали када су студирали већ су их стицали кроз рад у оркестру, филхармоничари несебично деле своjе знање и искуство. Показало се да не само што jе корисна, Оркестарска академиjа jе и одлична прилика - неки од њених полазника “регрутовани” су у хонорарне сараднике Београдске филхармониjе.

 

mentori i polaznici.jpg

 

У првоj недељи заjедничког рада, филхадемичари наjпре уче од своjих ментора коjи их уводе у финесе оркестарског музицирања, а потом млади полазници добиjаjу велику шансу. Заjеднички, раме уз раме са искусним музичарима, припремаjу завршни концерт под управом “старог маjстора”, некадашњег шефа-диригента Београдске филхармониjе, Уроша Лаjовица.

На аудициjама одржаним у jуну, одабрано jе 45 наjбољих младих кандидата коjи ће добити ову оркестарску обуку, а за трећу генерациjу филхадемичара стариjе колеге су припремиле нешто сасвим посебно – оркестарски коучинг. На сериjи предавања, филхармоничари ће као врсни тренери упутити полазнике и без задршке разговарати о важним темама и проблемима: како да се припреме за оркестарске аудициjе, како да се психофизички припреме за концерт, као ио вечитоj музичарскоj клетви – треми, или како свирати без стреса.

 

Круна оркестарске академиjе jе свакако завршни концерт, заказан за 30. новембар у Великоj дворани Задужбине илиjе М. Коларца када ће полазници Филхадемиjе заjедно са музичарима Београдске филхармониjе извести Моцартову симфониjу бр 40 и Штраусовог Дон Кихота.

Tagovi

Komentari (0)