ТАЈНЕ ВИНЧАНСКЕ КУЛТУРЕ

Трибина „Београда за почетнике“ у Калуђерици са епизодом:

ТАЈНЕ ВИНЧАНСКЕ КУЛТУРЕ

понедељак 23. децембар у 19 часова

Месна заједница Калуђерица, ул. Краља Петра I 7а
 

Tajne vinčanske kulture, Smiljana Popov i Dragan Janković.jpg

Центар за културу и општина Гроцка Вас позивају да у понедељак 23. децембра у 19 часова у просторијама МЗ Калуђерица присуствујете трибини „Београдa за почетнике“ са актуелном темом ТАЈНЕ ВИНЧАНСКЕ КУЛТУРЕ. Уз обиље архивског материјала и играно-документарну истраживачку епизоду, прошетаћемо кроз прву европску цивилизацију која је никла - баш у Винчи.  

Iskopavanja u Vinči, dokumentarana fotografija.jpg

Трибина „Београда за почетнике“ води нас на најчувенији европски археолошки локалитет који се налази у Србији – и од светског је значаја. Домаћица трибине је Смиљана Попов, новинарка, ауторка и уредница научно-популарног ТВ серијала „Београд за почетнике“. Гост је архолог Драган Јанковић Лепи, кустос Музеја града Београда на Археолошком налазишту „Бело брдо“, који Винчу познаје као сопствени џеп.

Између осталог, сазнаћемо  зашто је баш Београд пре 7.000 година имао први град у Европи, како су Винчу пронашли река Дунав и један обични српски сељак, Панта Чепркало, али и тајне и лажи „винчанског писма“.

 

Vinčanska figurina, foto Snežana Negovanović.JPG

Мало је познато да је на тлу Београда била и колевка европске моде, јер је прва цивилизација Старог континента, овде „шетала“ дводелне ланене комплете са „В“ изрезом и чарапама доколеницама, којe носимо и данас 7.000 година касније. Јер, становници тог првог европског града шили су каменом иглом и ткали на разбојима, носили су огрлице од шкољки, шминкали се цинабаритом, бријали се опсидијаном... И били су најсрећнији људи у (пра)историји, јер су хиљаду година живели без ратова - у најмирнијем периоду цивилизације, које је римски песник Овидије звао „златним периодом човечанства“.

Драган Јанковић је по мишљењу публике незванично изабран за „најзанимљивијег београдског кустоса“, и у његовим праисторијским времепловима лудо се забављају сви – од 7 до 77, те вам топло предлажемо да поведете и своје најмлађе.

Све што сте желели да знате о винчанској култури, а нисте имали кога да питате, открива трибина са посебно занимљивом темом: ТАЈНЕ ВИНЧАНСКЕ КУЛТУРЕ.

Улаз је слободан. Сви сте позвани. Чекамо Вас.

 

 

Зорица Атић

Tagovi

Komentari (0)