Светски рекордер Дуплантис - У Београду очекуjем победу и осваjање новог злата

На терену брз и прецизан, у одговорима кратак и jасан. Све што има да каже презентуjе резултатом у позиву коjи jе изабрао, а то чини до потпуног савршенства jош од своjе 15 године, због чега jе одмах проглашен атлетским чудом од детета. Светски рекордер jе његово друго име, а до њега jе стигао склонивши са трона некога коjи jе на том месту био 21 годину и за кога су многи сматрали да ће ту остати заувек, чувеног Сергеjа Бубку. Шведски атлетски диjамант на коме им завиди цео свет,  23 - годишњи Арманд Густав „Мондо” Дуплантис jе планетарни и олимпиjски шампион и рекордер у скоку мотком  резултатом 6,18 метара. У српску престоницу Дуплантис стиже у марту 2022. да се бори за ново, седмо злато у досадашњоj кариjери.

Duplantis 4.jpg

Светска атлетика одавно ниjе имала овакав таленат, оваквог шампиона и атлету. Уколико настави стазама коjима се креће последњих шест година, засениће и чувеног Болта коjи jе оставио дубок траг у овом спорту и коjи чека на наследника, чека звезду коjа ће jеднако као он промовисати оваj спорт на наjлепши могући начин. Одласком Болта са атлетске такмичарске сцене очи света остале су празне и чекаjу на звезду коjа ће у њима будити искре и жар на атлетским шампионатима на начин на коjи jе то чинио наjбржи човек планете. Дуплантис jе на пола пута од тога, а злато у београдскоj Арени би му значило нови искорак ка звезданом небу коjе чека на њега.

Иако jе рођен у Америци, популарни „Мондо“ одлучио се да на такмичарскоj сцени представља Шведску, земљу у коjоj jе рођена његова маjка. Рођен jе у Лузиjани 10. новембра 1999, а већ са своjе три године први пут се сусрео са атлетиком. До првог злата стиже као 15-годишњак на Светском првенству за млађе jуниоре 2015. Такође jе био осваjач златне медаље на Европском првенству на отвореном 2018. са 6,05 метара (светски рекорд у категориjи jуниора) и сребрне медаље на Светском првенству на отвореном 2019. Броj 21 показао се као срећан за Дуплантиса jер jе рекорд Бубке од 6,14 метара стар 21 годину оборио са своjих 21 годину живота, а учинио jе то 2020. године, на Отвореном првенству Диjамантске лиге у Риму, прескочивши 6,15 метара. Исте године, два пута jе оборио светски рекорд у скоку мотком у дворани, остваривши 6,17 и 6,18 метара. Европско првенство у дворани покорио jе 2021, као и Летње олимпиjске игре у Токиjу где jе злато засиjало на његовим грудима.

Duplantis (1).JPG

Београд и Србиjа су домаћини Светског првенства у дворани од 18. д0 20. марта 2022. и чекаjу на Дуплантисов нови небески скок.

„Радуjем се новом доласку у Београд. Прошли пут сам био гост и промотер, оваj пут имам посебан задатак, борбу на Светском шампионату у дворани где очекуjем нову победу и осваjање новог злата“ – истиче златни олимпиjац из Токиjа.

„Мондо“ потиче из спортске породице, а љубав према атлетици наследио од родитеља. Отац jе такође био скакач мотком, док jе маjка била седмобоjка и одбоjкашица.

Светски сте рекордер постали jако млади, као и осваjач златне олимпиjске медаље. Да ли сте поносни на своjа достигнућа? Каква осећања изазива сећање на таj тренутак?

„Наравно да сам поносан на своjе светске рекорде и олимпиjску победу, али у исто време осећам да jе ово само почетак дуге успешне приче. Моjе успомене на рекорде и моjе олимпиjско злато су сjаjни, али већ се радуjем новим изазовима и рекордима. Увек гледам напред и постављам себи нове задатке“ – обjашњава Дуплантис.

Атлетика захтева свакодневан велики рад и одрицање. Не оставља простор за изласке, провод, све оно што раде млади коjи нису у оваквоj професионалноj и спортскоj причи коjу живи златни Армандо. Да ли jе било дана када сте мислили да желите да одустанете од атлетике?

„Велико НЕ. Никад ниjе било таквих дана. Увек сам волео то што радим и увек сам имао огромну подршку маjке и оца“ – закључио jе Дуплантис коjи ће бити jедна од наjвећих звезда светског атлетског шампионата у дворани у српскоj престоници.

 

Званични партнер за продаjу карата за оваj планетарни атлетски скуп jе фирма Tickets на wеб локациjи тицкетс.рс. Карте можете купити на њиховим билетарницама: ТЦ Ушће, Дом омладине и Билет сервис, као и онлине преко саjта на следећем линку – хттпс://неw.тицкетс.рс/тоур/wорлд_атхлетицс_индоор_цхампионсхипс_59 .

 

 

 

Tagovi

Komentari (0)