Све о алпском скиjању на Зимским олимпиjским играма Пекинг 2022

Током Зимских олимпиjских игара у Пекингу, у периоду од 6. до 19. фебруара одржаће се такмичења у алпском скиjању. Укупно 11 сетова медаља ће бити додељено у алпским дисциплинама коjе ће се одржати у Националном  центру за алпско скиjање у Jанкигу. У овом тексту доносимо информациjе и поjединости о такмичењима у алпском скиjању у Пекингу 2022.

navijaci-skijanje_140218_RAS-foto-aleksandar-dimitrijevic-foto-a-dimitrijevic-07-copy.jpg

Навиjачи на алпском скиjању, PyeongChang 2018 (фото: А. Димитриjевић, РАС/ОКС)

Алпско скиjање jе познато и као “бисер на круни Зимских олимпиjских игара”. Такмичења у овом спорту ће бити одржана у потпуно новом Националном центру за алпско скиjање у Jанкинг области. Укупно ће бити додељено 11 сетова медаља, а све доделе медаља ће бити одржане на самом спортском обjекту по завршетку сваког од такмичења. Стазе у оквиру овог спортског обjекта су међу наjстрмиjим и наjзахтевниjим стазама на свету, а неке деонице на стазама се налазе под нагибом и од 68 степени!

Преко 300 скиjаша у укупно 6 алпских дисциплина (5 поjединачних и 1 мешовита) ће се надметати за медаље током две недеље, у периоду између 6. и 19. фебруара.

Дисциплине алпског скиjања у Пекингу 2022

На Играма ће се одржати такмичења у укупно 6 алпских дисциплина. Такмичари ће се надметати у следећим дисциплинама: спуст, супервелеслалом, велеслалом, слалом, алпска комбинациjа и паралелни слалом мешовитих тимова. 

 veleslalom-muskarci_180218_RAS-foto-aleksandar-dimitrijevic-foto-a-dimitrijevic-09-copy-scaled.jpg

Алпско скиjање/ фото: Александар Димитријевић

Од поброjаних дисциплина, 2 дисциплине су брзинске (спуст и супервелеслалом), 3 су техничке (велеслалом, слалом и паралелни слалом). Алпска комбинациjа jе намењена наjкомплетниjим скиjашима коjи успешно скиjаjу и брзинске и техничке дисциплине, обзиром да представља комбинациjу спуста и слалома. 

Спуст: Сигурно наjатрактивниjа трка у алпском скиjању. Наjjедноставниjи могући опис спуста би био: усмерите скиjе директно низ планину, одржаваjте линиjу кретања између капиjа и ко стигне наjбрже до циља, таj jе победник. Наравно, у пракси, ово ниjе баш тако, обзиром да скиjање при огромним брзинама коjе се развиjаjу у овоj дисциплини, захтева огромну физичку снагу и сjаjно познавање технике скиjања. 

Супервелеслалом: Ова дисциплина алпског скиjања комбинуjе брзину коjа jе потребна за спуст уклопљена са прецизним заокретима коjи су специфични за велеслалом. 

Велеслалом: Ово jе наjбржа техничка дисциплина, у оквиру коjе спортисти мораjу одржати путању свог кретања између капиjа коjе су постављене на нешто већим размацима него што jе то случаj у супервелеслалому, па су и брзине нешто мање. У оквиру ове дисциплине, возе се две трке истог дана, а победник се добиjа тако што се сабираjу остварена времена у оквиру обе трке. Ко у збиру има наjбрже време, победио jе. 

Слалом: Слалом jе технички наjзахтевниjа дисциплина алпског скиjања у оквиру коjе су капиjе постављене веома близу jедне другима. Скиjаши мораjу да “возе” скиjе између ових капиjа. Као и у велеслалому, и овде скиjаши возе две трке, а победник се добиjа сабирањем времена коjа су остварена у ове две трке. 

Алпска комбинациjа: У Пекингу, алпска комбинациjа састоjаће се од две дисциплине: спуста коjи ће се прво возити, и слалома коjи ће се возити нешто касниjе истог дана. Победник се добиjа сабирањем остварених времена из ове две трке. 

Паралелни слалом мешовитих тимова: Ова дисциплина се први пут поjавила на програму Зимских олимпиjских игара у Пjонгчангу 2018. Такмичење се одржава тако што 4 скиjаша из сваке земље наступаjу jедни протиив других на две стазе коjе су постављене jедна поред друге. Такмичење почиње са укупно 16 земаља, након чега победници пролазе у четвртфинале, па одатле у полуфинале и у финале.

 

#ТеамСербиа у алпском скиjању

Наш Тим на Зимским олимпиjским играма у Пекингу 2022 представљаће двоjе искусних алпских скиjаша: Невена Игњатовић и Марко Вукићевић. 

 Nevena-i-Marko-scaled.jpg

Невена Игњатовић и Марко Вукићевић

Невени ће ово бити четврто учешће на Играма, док ће Марку ово бити jедно учешће мање од Невене. 

Невена jе до сада учествовала и у брзинским и у техничким дисциплинама, али jе претходних година више била усмерена и опредељена на наступ у техничким дисциплинама (посебно слалом) у оквиру сезона Светског купа ФИС. Овога пута, Невена се са своjим тимом определила да фокус пребаци на брзинске дисциплине, па ће тако Србиjу представљати у спусту и супервелеслалом. Поред тога, она ће насупати и у алпскоj комбинациjи, дисциплини у коjоj jе остварила своj наjбољи пласман на Играма икада. 

Марко Вукићевић jе наш наjбољи “алпинац” коjи се кроз своjу спортску кариjеру профилисао као скиjаш специjалиста за брзинске дисциплине. У складу са тим, он ће нашу земљу и у Пекингу представљати у две брзинске дисциплине: спусту и супервелеслалому. 

Распоред њихових наступа можете пронаћи на линку испод.

 РАСПОРЕД ТАКМИЧЕЊА ТИМА СРБИJА ПЕКИНГ 2022

 

Распоред такмичења у алпском скиjању у Пекингу 2022

Обjекат: Национални центар за алпско скиjање Jанкинг

Датуми: Недеља, 6. фебруар – Субота, 19. фебруар 

 Nacionalni-alpski-centar.jpeg

Национални алпски центар (ИОЦ)

Све наведене сатнице су по српском времену, а услед временских услова на стази и других обjективних околности, могуће су измене сатнице у последњем тренутку.

 

Недеља, 6. фебруар 

04:00 Спуст (мушкарци)

Понедељак, 7. фебруар

03:15/06:45 Велеслалом (жене) 

Уторак, 8. фебруар

04:00 Супервелеслалом (мушкарци) 

Среда, 9. фебруар

03:15/06:45 Слалом (жене) 

Четвртак, 10. фебруар

03:30/07:15 Алпска комбинациjа (мушкарци) 

Петак, 11. фебруар

04:00 Супервелеслалом (жене) 

Недеља, 13. фебруар

03:15/06:45 Велеслалом (мушкарци)

Уторак, 15. фебруар

04:00 Спуст (жене)

Среда, 16. фебруар

03:15/06:45 Слалом (мушкарци)

Четвртак, 17. фебруар

03:30/07:00 Алпска комбинациjа (жене) 

Субота, 19. фебруар

04:00 Тимско такмичење

Такмичења у алпском скиjању ће бити веома интересантна за гледање у Пекингу, jер поред тога што спортисти на оваквим стазама могу развити брзине и до 152 км/х, додатни изазов ће бити то што нико од такмичара ниjе имао прилике да се упозна са стазама на неком од такмичења Светског купа услед глобалне пандемиjе Цовид 19. Из тог разлога, могућа су изненађења у свакоj трци и сва такмичења ће бити додатно узбудљива за посматрање.

Такмичења у алпском скиjању, али и у другим зимским спортовима коjи се налазе на програму Зимских олимпиjских игара у Пекингу можете гледати на програмима Радио Телевизиjе Србиjе, медиjског партнера Олимпиjског тима Србиjе.

 

Tagovi

Komentari (0)