Светски дан борбе против АИДС-а

Светски дан борбе против АИДС-а, 1. децембар, обележава се ове године под слоганом "Глобална солидарност, заједничка одговорност", а статистика каже да је у Србији од јануара до новембра ове године новооткривених 55 особа инфицираних ХИВ-ом.

 Crveni krst.jpg

То је троструко мање него у истом периоду прошле године када је ХИВ дијагностикован код 175 особа, подаци су Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут".

У нашој земљи код две од три особе ХИВ инфекција се дијагностикује када је имунолошки систем особе већ значајно нарушен. Касно постављена дијагноза ХИВ инфекције је повезана са повећаним ризиком од оболевања и умирања, слабијим одговором на терапију и повећаним ризиком за даље преношење.

Општинска организација Црвеног крста Стара Пазова такође се укључује у обележавање овог дана, а активности су ове године прилагођене актуелној ситацији са пандемијом коронавируса.

На АИДС, превенцију и борбу против ове болести указаће кроз пригодне прилоге, који ће бити емитовати на друштвеним мрежама и на фејсбук страници Црвеног крста.

Tagovi

Komentari (0)