Свечано отварање jубиларне сезоне Београдске филхармониjе посвећено Тасовцу

Преко 150 учесника на отварању наjсвечаниjе сезоне до сада – уводе се карте за стаjање 

Наjсвечаниjу сезону до сада, посвећену стогодишњици оркестра, Београдска филхармониjа отвара заjедно са шефом-диригентом Габриjелом Фелцом, у петак 15. септембра на Коларцу. Под слоганом “Заувек”, велики jубилеj ће прослављати на сваком концерту од септембра до jуна, а први у сезони Филхармониjа посвећуjе вољеном Ивану Тасовцу, увек и заувек.

 orange studio.jpg

Баш као што би Тасовац желео, концертно славље у сезони 2023/24 Београдска филхармониjа почиње мегаломански, са наjдужом симфониjом у стандардном концертном репертоару - чувеном Малеровом броj 3. Оркестар у великом стилу улази у други век постоjања са више од 150 учесника на бини Коларца у извођењу грандиозног дела, а филхармоничарима се придружуjу женски хор Цоллегиум мусицум,  дечиjи хор Колибри као и мецосопран Викториjа Маси.

Осведоченом специjалисти за Малера, шефу-диригенту Габриjелу Фелцу ово ће бити шеста симфониjа коjу изводи са Београдском филхармониjом, са амбициjом да заjеднички заокруже свих девет из Малеровог опуса.  

“Малерова Трећа jе заиста шампион међу симфониjама. Изводимо 100 минута музике – таман за свих 100 година оркестра. Поготово се радуjем поновном сусрету са београдском публиком jер сам дириговао у многим градовима по целом свету, а публика Београдске филхармониjе jе апсолутно наjпосебниjа. Она дели са нама огромни ентузиjазам и са великом пажњом прати извођење нашег оркестра, што jе заиста непроцењиво”, рекао jе Габриjел Фелц. 

У анкети Музичког магазина Би-Би-Си-jа спроведеноj међу диригентима, Малерова Трећа jе изгласана за jедну од десет наjбољих симфониjа свих времена. За свечано отварање филхармониjске сезоне и извођење овог монументалног дела влада огромно интересовање, па Филхармониjа уводи карате за стаjање коjе ће бити у продаjи сат времена уочи концерта, односно од 19 часова на благаjни Коларца.

 

Jелена Милашиновић

Tagovi

Komentari (0)