Свечана академија поводом 30 година Одбора за проучавање мањина и људских права САНУ

Свечана академија поводом 30 година Одбора за проучавање мањина и људских права САНУ биће одржана у четвртак, 28. октобра, у 12 часова, у Свечаној сали САНУ.

Sanu1.jpg

О раду Одбора, његовим постигнућима и утицајима говориће председник Српске академије наука и уметности академик Владимир С. Костић, председник Одбора академик Тибор Варади, секретар Одбора др Горан Башић и чланови Одбора проф. др Маријана Пајванчић и Петар Ластић.

 

Одбор је основан са циљем да се стара о проучавању живота и положаја српске националне мањине у суседним земљама. Временом, истраживања су се проширила и на положај националних мањина у Србији, те на људска права. Одбор је својим деловањем и активностима настојао да одговори на промене у времену интензивних политичких и друштвених збивања како у региону, тако и у нашем друштву. Од посебног значаја је било покретање расправа у овдашњим друштвеним наукама о сложеним питањима мултикултуралности и етницитета.

На Свечаној aкадемији говориће се о стању и околностима у којима је Одбор настао, развијао се и деловао, препрекама и изазовима с којима се суочавао, као и о активностима и резултатима које је до сада остварио.

 

Срдачан поздрав,

Драгана Младеновић

Tagovi

Komentari (0)