СВЕТЛОСТ ИСТОЧНОГ ЦАРСТВА

У понедељак, 27. јануара на дан Славе Светог Саве у Музеју Народног позоришта (ул. Доситејева 2) у 13 часова,  биће одржана промоција ЦД-a молитвене музике Православних народа ансамбла Musica Antiqua Serbiana  „East Empire Light” (Светлост источног царства)  у издању Meridian Records, UK.

 vlcsnap-2018-05-21-01h36m41s809.png

У оквиру програма промоције биће емитован одломак из филма Житије Светог Саве, писца Теодосија Хиландарца, видео пројекција ТВ емисије РТС, снимљене у манастиру Грачаница (редитељ Славољуб Стефаовић Раваси), уводно представљање рада и историјата ансамбла са освртом на ЦД издање објављено у Лондону као и обраћање дугогодишњег Уметничког директора ансамбла  госпође Вере Злоковић. 

 Ансамбл Musica Antiqua Serbiana је први професионални вокални рано-музички састав на нашем поднебљу и основан је 1987. године у Београду. Оснивач ансамбла је Вера Злоковић композиторка, вокални извођач, и музички педагог, која је уједно и дугогодишњи Уметнички директор овог реномираног ансамбла.

 Ансамбл је настао као плод огромног акумулираног професионалног вокално-извођачког искуства свог још реномиранијег претходника, познатог ансамбла Musica Antiqua  (Consort) из Београда, који је основан још давне 1977. године и чије је ко-оснивач била Вера Злоковић, а која је и дан-данас уметнички директор оба ова ансамбла.

 Ансамбл Мusica Antiqua Serbiana је уистину настао на основу вишегодишњег зналачког и професионалног вокално-инструменталног уметничко-извођачког искуства свог претече, када је настала потреба да се програми духовне музике као засебног уметничког вокалног извођења одвоје из репертоара Мusica Antiqua и формира други самостални ансамбл са овако високо-специјализованим уметничким репертоаром за извођење посебних програма духовне музике православних народа и то раних периода од IV до XVII века (старе Византије, Грко-Византијаца, средњовековне Србије, Бугара, Руса, Грузијског, Јерменског, Румунског, Молдавског, Влашког и других православних народа.

Ансамбл  у зависности од избора програма, наступа у броју од осам до дванаест вокалних извођача, и сачињен је од искусних вокалних уметника – појаца, који под зналачким вођством Вере Злоковић, премијерно уводе у нашу јавност музичко-молитвене напеве, препород једногласног, веродостојног певања молитве срцем, руковођене према казивањима светих Отаца и Византијских историчара Старог века. Овде се ради о доживљају вере руковођене древним принципима духовности, а сами музички напеви у извођењу овог ансамбла су поткрепљени црквено-канонским искуствима и традицијом, а истовремено су у складу са научно музиколошким истраживањима и сазнањима.

Ансамбл је до сада одржао преко 700 концерата и ТВ и Радио наступа широм земље и света. У нашој земљи је издат ЦД диск под називом “Светлост Источног Царства”, Светигора, 2004.г., а што се тиче објављивања музичких дела у иностранству  -  у Лондону, у Великој Британији, објављен је ЦД диск у издању Меридиан Рекордс, УK, под називом “East Empire Light” ”, још 2009.године, али тек крајем 2019.г. су промотивни дискови стигли у Србију, што је и основни повод за одржавање промоције ЦД диска у Музеју Народног позоришта, у Београду, почетком 2020. године, и то баш на дан Славе Светог Саве, 27. јануара 2020.г. Ансамбл Мусиkа Антиka Сербиана има и свој Yоu tube канал, где су објављени разни професионални снимци неких концертних ТВ емисија као и снимци других значајних наступа ансамбла.

Вокални уметници који су некад били чланови ансамбала Мусица Антиqуа и Мусица Антиqуа Сербиана, а који су изводили и духовну музику и чије искуство и допринос су уграђени у стваралаштво оба ансамбла, су: Грујица Пауновић, Бранимир Митровић, Жарко Стојиљковић, Предраг Стаменковић, Зоран Тодоровић, Иван Станковић, Саша Петровић, Предраг Ђоковић, Радмило Петровић, Бранислав Ракић, Ненад Ристовић, Александар Петровић, Бојан Блидаревић, Предраг Милановић, Никола Александров, Ненад Јаковљевић, Дарко Манић, Драган Kостовић, Никола Дорић, Михајло Прибишевић, Драгољуб Бајић, Никола Радан, Бланка Милин, Анета Илић, Мирјана Kарановић- Вукичевић, Дијана Браловић, Биљана Валћић, Јасмина Сибиновић, Војка Ђорђевић, Јана Минов, Вера Злоковић, као и бројни други уметници вокални извођачи.

Многи од наведених уметника, који су стекли огромно искуству кроз рад оба наведена ансамбла и дан-данас наступају у ансамблу Мusica Аntiqa Serbiana и опстају на сцени са великим жаром и посвећењем. 

.  

 

    

 

 

                                                                      МАРКЕТИНГ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА

Tagovi

Komentari (0)