СВЕЧАНO OТВАРАЊЕ ПОСТАВКЕ ФУКООВОГ КЛАТНА

Среда 15. јун у 10 часова, аула старе зграде Машинског факултета (Рузвелтова 1а)

Завод за физику основан је 1935. године Уредбом о техничким факултетима Универзитета у Београду, Загребу и Љубљани у циљу обједињавања експерименталне наставе из физике. Данас послује као заједничка установа Технолошко-металуршког, Грађевинског, Машинског и Електротехничког факултета Универзитета у Београду, као факултета оснивача Завода.

 Screenshot 2022-06-13 at 17.01.23.png

Фукоово клатно је експериментална поставка која потврђује Земљину ротацију. Експеримент је први поставио француски физичар Леон Фуко, 1851. године. Као једноставан и ефектан доказ Земљине ротације, Фукоово клатно изазвало је велико интересовање, како публике тако и оних који су експеримент покушавали да репродукују. То интересовање се одржало до дан- данас, па се велики број музеја, универзитета и јавних простора широм света може похвалити овом атрактивном поставком. Захваљујући реализацији пројекта „Клати се клатно“ у сарадњи са Центром за промоцију науке и уз подршку факултета оснивача, у привилеговане власнике Фукоовог клатна од сада се убраја и Завод за физику техничких факултета Универзитета у Београду.

Изложбена поставка Завода за физику техничких факултета састоји се од челичне кугле тежине око 32 кг која је танком сајлом окачена о свод висине 9 метара. Поставка је креирана тако да чак и деца могу врло лако да уоче феномен, једноставним праћењем сигналних лампица које се сукцесивно укључују током прецесионог кретања клатна. Декоративни зид који је део поставке на илустративан начин информише посетиоце о историјском путу доказивања ротације Земље, као и о детаљима самог експеримента. Поставка је отворена за јавност, са предвиђеним кустосирањем и организованим групним посетама тематски прилагођеним деци различитог узраста.

Tagovi

Komentari (0)