СВЕЧАНО ОТВОРЕНА 14. БИНА 2019.

БИНА 2019 / ПОЗИТИВНО–АКТИВНО 

Четвртак, 9. маj, Артгет галериjа Културног центра Београда

 Bina otvaranje 1.JPG

 

У четвртак, 9. маjа у Артгет галериjи Културног центра Београда отворена jе четрнаеста по реду Београдска интернационална недеља архитектуре – БИНА, под слоганом Позитивно-активно, коjи има за циљ да скрене пажњу на актуелне и ванвременске примере деловања у урбанистичко-архитектонскоj пракси коjе карактерише позитиван и проактиван приступ разумевању и решавању просторних проблема. 

 Jelena Ivanovic Vojvodic.JPG

Присутнима се у име БИНА тима обратила Jелена Ивановић Воjводић, оснивач и програмски директор БИНА:

 

  • “Тренутно се налазимо у просторима обележеним архитектуром професора Стjепановића и велика нам jе част да ово вече пре свега можемо отпочети поздравом професоручиjи рад представља наjбољи пример позитивног и активног односа према архитектури.”

 

Изложба Нова традициjа - За столом са архитектуром и уметношћу из Jужног Тиролакустоса Давида Каласа и Лизе Трокнер отворена jе у Ликовноj галериjи КЦБ-а. Изложбу реализуjе удружењеСüдтиролер Кüнстлербунд уз подршку Аустриjског културног форума у Београду. Концепт изложбе почива на чувеном jужнотиролском гостопримству и одражава његов културни и вишеjезични карактер. Посетиоци изложбе могу да седну за велику трпезу где се служе (приказуjу) архитектонска и уметничка jела.

 Bina otvaranje 2.JPG

У име гостуjуће изложбе Нова традициjа - За столом са архитектуром и уметношћу из JужногТиролапублици се обратиоАлеxандер Зöгеллер, председник Уметничког удружења Jужног Тирола, и истакао:

 

  • “Веома сам срећан када вас видим у оволиком броjу укључуjући велики броj архитеката и уметника из Jужног Тирола коjи су дошли да буду вечерас са нама. У име Асоциjациjе уметника Jужног Тирола желео бих да се захвалим БИНИ, Даници Продановић Jововић и њеном тиму на позиву, Лизи Трокнер и Давиду Каласу на изузетном раду, и другим уметницима и архитектама. Волео бих да ова изложба буде успешна и да уживате у вашем оброку.”

 

Милорад Младеновић, професор Архитектонског факултета у Београду свечано jе отворио манифестациjу речима:

 

  • “БИНА jе добра платформа са коjе ће се, не само са становишта архитектуре, уметности, него и технологиjе, екологиjе и свих друштвених питања промишљати наша заjедничка могућност да направимо оваj свет бољим. Велика ми jе част и веома сам радостан што проглашавам четрнаесту Београдску интернационалну недељу архитектуре отвореном.”

 

Присутни гости били су у прилици да погледаjу студиjску изложбу коjа у фокус БИНА програма ставља стваралаштво и рад уваженог архитекте Александра Стjепановића, под називомАрхитекта Александар Стjепановић, аутора Jелице Jовановић, Реље Иванић и Марка Кажића. У оквиру овог програма, у петак, 10. маjа у 18 сати, у Артгет галериjи биће одржан разговор на тему “Архитектура Александра Стjепановића - Инфраструктура друштва: становање и пратеће функциjе, обjекти дечjе заштите, школства и високог образовања. Могућност заштите и санациjе обjеката”. У разговору учествуjу архитекта Александар Стjепановић, Тања Дамљановић Конли и Ивана Весковић, модератор jе Jелица Jовановић.

 

БИНА традиционално представља пресек архитектонских активности у периоду између две манифестациjе кроз изложбу Архитектонских и урбанистичких конкурса и награда, коjа jе отворена вечерас у Ликовноj галериjи.

 

Програм БИНА одржава се од 9. до 30. маjа у Београду, Новом Саду и Панчеву, и пружа увид у вредности, савремена тумачења и назнаке могућих нових намена архитектуре настале у периоду модернизма, виђене очима „Y“ генерациjе (милениjалци).

 

Манифестациjу БИНА већ четрнаест година организуjе Друштво архитеката Београда и Културни центар Београда, уз покровитељство Града Београда, Министарства културе и информисања Републике Србиjе, Инжењерске коморе, Креативне Европе; и подршку Аустриjског културног форума, Амбасаде Данске и Амбасаде Финске и броjних спонзора и медиjа.

Tagovi

Komentari (0)