СВЕЧАНО ОТВОРЕН ДВАНАЕСТИ МАЈ МЕСЕЦ МАТЕМАТИКЕ ПОД НАЗИВОМ - СТВАРНОСТ ОЧИМА ВЕЛИКИХ ПОДАТАКА

Београд, 15. мај 2023. – Дванаести по реду Мај месец математике (М3) у организацији Центра за промоцију науке свечано је отворен синоћ у Силосима Београд, на Дорћолу, уз присуство др Јелене Беговић, министарке науке, технолошког развоја и иновација, партнера догађаја и бројних других званица.

 M3_Silosi Beograd_foto Marko Risović.jpg

На отварању манифестације публици су се обратили министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић, др Марјана Бркић, в.д. директора Центра за промоцију науке, директор Математичког института САНУ др Зоран Огњановић, директор Института БиоСенс проф. др Владимир Црнојевић, в.д. директора Истраживачко-развојног института за вештачку интелигенцију проф. др Дубравко Ћулибрк и Данијела Вучићевић, руководитељка Сектора програмских активности ЦПН-а и програмска директорка манифестације М3.

„Изузетно ми је задовољство што вечерас имам прилику да присуствујем отварању једне овако значајне манифестације. Математика је у основи свега, а данас више него икада у основи наших живота, иако можда нисмо тога свесни. Наша деца остварују сјајне резултате на великим светским математичким такмичењима и зато је важно да наставимо да промовишемо науку кроз овакве догађаје“, поручила је министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић.

 M3__Silosi Beograd_foto Marko Risović.jpg

Мај месец математике израстао је у највећу научнопопуларну манифестацију у нашој земљи, а овогодишњи програм представиће посетиоцима како се велики подаци користе у свакодневном животу и у најразличитијим областима науке и привреде, као и у медицини и у здравству.

Током трајања месеца математике, они који посете Силосе моћи ће да се удубе у историју, природу и ширину примене великих података, да поставе питања о њиховој доступности и етици коришћења и открију како су се велики подаци трансформисали и унапредили области као што су наука, здравство, финансије, спорт и многе друге. М3 приказује употребу таквих података у практичној примени кроз паметну пољопривреду, компјутерску анализу људских емоција уживо кроз употребу вештачке интелигенције, утицај и спречавање различитих болести и приказ предвиђања климатских промена уживо са сателита коришћењем великих података.

У овом тренутку, када се у Србији развијају и отварају нови истраживачко-развојни институти, Научно-технолошки паркови, када је ту јака подршка науци и иновацијама кроз Фондове, као и када је у плану отварање кампуса  какав ће бити БИО4, чини се да никада није било потребније промовисати достигнућа наше науке и домаћих истраживача. То је и заправо мисија Центра за промоцију науке: да буде спона између грађана и научне заједнице и да преведе овако комплексне научне теме у једноставан и разумљив садржај, да би грађани разумели како научна истраживања доприносе да њихови животи сутра буду бољи“, рекла је на отварању др Марјана Бркић, в. д. директора Центра за промоцију науке

Осим тога, у оквиру програма биће приказана и изложба „Жене у СТЕМ-у“ која води посетиоце кроз научне и животне приче жена пионира у науци, технологији, инжењерству и математици, које су дале или и даље пружају револуционарни допринос овим областима, често уз велике изазове да савладају друштвена очекивања у средини у којој живе и раде.

Врата Силоса и манифестације Мај месец математике, биће отворена свима који желе да сазнају нешто више о овим темама сваког дана, осим понедељком, од 11 до 21 час, све до 4. јуна.

Tagovi

Komentari (0)