Суботици симболично предат „Кључ Балкана“

Граду Суботици је данас, на годишњицу отварања Српског културног центра „Коло“ у Морахалому – граду партнеру у заједничком пројекту „Разнобојна сарадња/Colourful Cooperation“, у знак подршке и признања за успешан рад и развој Суботице виртуелно предат „Кључ Балкана“.

kljuc balkana 1.jpg 

Уз истицање да му је част и задовољство да управо 8. јула, годину дана након отварања Српског културног центра „Коло“, у име града Суботице и своје лично име симболично преузме ово признање, градоначелник Богдан Лабан је у видео-поруци рекао да ће „Кључ Балкана“, симбол пријатељства између наших народа, омогућити Суботици да у наредних годину дана не само у Морахалому, у Мађарској, већ и у Европској унији представи своје друштвене, културне и економске вредности и потенцијале.

Он је, тим поводом, изјавио и да му је драго што ће се сарадња одвијати у атмосфери сјајних, најбољих у савременој историји односа између Србије и Мађарске утемељених на квалитетним односима које граде руководства двеју држава.

- Радује ме и чињеница да су и наша земља и град Суботица, у коме су у службеној употреби и мађарски језик и писмо, позитиван пример како се у пуној мери брине о правима и положају националних мањина и како се пружа подршка националним заједницама да чувају своју културу и традицију и негују контакт са матицом – нагласио је Лабан.

Мађарска је, подсетио је, значајан економски партнер, како наше земље, тако и града Суботице.

– У оквиру Регионалне привредне коморе Севернобачког управног округа, која обухвата општине Ада, Бачка Топола, Кањижа, Мали Иђош, Сента и град Суботицу, укупна робна размена са Мађарском у 2019. години износила је око 296 милиона долара, што је нешто више од 16 одсто од укупне размене на нивоу Коморе. Мађарска је земља у коју предузећа са нашег региона највише извозе, док се више увози само из Немачке – навео је градоначелник Лабан.

Ово је такође и прилика да се, како је рекао, изрази захвалност Мађарској на континуираној подршци коју пружа Србији на њеном европском путу, као и на помоћи током кризе изазване пандемијом вируса корона.

– Верујем да ћемо до 8. јула 2021. године, на рођендан Српског културног центра 'Коло', сада већ традиционалног обележавања Дана Србије у Морахалому и предаје ’Кључа Балкана’, наставити успешну реализацију овог пројекта и допринети учвршћивању међусобног поштовања и поверења наша два народа и унапређењу свих врста односа – подвукао је Лабан.

Надам се, додао је, да ће тој мисији допринети и Мађарски културни центар на Палићу, као део овог истог, заједничког српско-мађарског пројекта „Разнобојна сарадња“ који се реализује у оквиру Интеррег-ИПА програма прекораничне сарадње Мађарска-Србија.

Директор СКЦ „Коло“, Иштван Шереш Пипу, изјавио је да признање „Кључ Балкана“ ове године у Суботицу долази из Зрењанина и да је због епидемије корона вируса предаја за сада обављена само виртуелно.

Сматрамо да је сарадња између два града плодоносна и наша жеља је да она убудуће буде још чвршћа. Морахалом годишње посети 250.000 гостију, а велики део њих долази из Војводине и Суботице. Због тога је за нас изузетно важно да овај кључ не предајемо само као гест, већ желимо Суботици да отворимо могућност да током наредне године у Морахалому представи свој културни, друштвени, привредни или верски живот – нагласио је директор „Кола“

„Кључ Балкана“ установила је Скупштина града Морахалома прошле године, поводом отварања Српског културног центра „Коло“. Морахолом од тада 8. јула обележава Дан Србије.

kljuc balkana 2.jpg 

Tagovi

Komentari (0)