СТВАРАЛАШТВО АРХИТЕКТЕ АЛЕКСАНДРА СТJЕПАНОВИЋА У ФОКУСУ

БИНА 2019 / ПОЗИТИВНО–АКТИВНО

Четрнаеста Београдска интернационална недеља архитектуре – БИНА 2019, под слоганом “Позитивно/Активно” у фокус овогодишње манифестациjе ставља стваралаштво и рад уваженог архитекте Александра Стjепановића. У оквиру овог програма, на свечаном отварању манифестациjе, у Артгет галериjи Културног центра Београда, у четвртак, 9. маjа у 20 сати, биће отворена студиjска изложба “Архитектура Александра Стjепановића”, аутора Jелице Jовановић, Реље Иванић и Марка Кажића.

 

 Foto1 potpis Relja Ivanić.jpg

 фото: Реља Иванић

У оквиру програма У фокусу, у петак, 10. маjа у 18 сати, на истом месту биће одржан разговор на тему “Архитектура Александра Стjепановића - Инфраструктура друштва: становање и пратеће функциjе, обjекти дечиjе заштите, школства и високог образовања. Могућност заштите и санациjе обjеката”. У разговору учествуjу архитекта Александар Стjепановић, Тања Дамљановић Конли и Ивана Весковић, модератор jе Jелица Jовановић.

 

Такође, у недељу, 19. маjа, на програму  jе БИНА излет у Нови Сад “Архитекта Александар Стjепановић – Простори образовања / Нови Београд – Нови Сад”, коjи водеJелица Jовановић и Соња Jанков.

 

Послератни полет у обнови и изградњи Европе бележи експанзиjу изградње у области  стамбене архитектуре, обjеката образовања и пратећих садржаjа. Jугославиjа никако не заостаjе: нова максима за ново доба, коjа предвиђа 8 сати рада, 8 сати одмора и 8 сати сна, подразумева и просторне капацитете у оквиру коjих ће се овакав нови живот друштва одвиjати. Током неколико децениjа земља бележи рекордна улагања по становнику у становање и образовање, што резултира ослобађањем великог креативног потенциjала нове генерациjе архитеката, и изградњом врхунских архитектонских и урбанистичких дела. Александар Стjепановић jе, самостално и у коауторству, jедан од наjзначаjниjих аутора ове епохе и ове архитектуре, коjи своjим специфичним ауторским изразом, препознатљивом материjалношћу и експресиjом вишеструко унапређуjе и иновира типологиjе коjе су пречесто свођене на стандардизоване обjекте, проjектоване ’каталошки’.

 

У друштву коjе jе од архитеката очекивало и захтевало да архитектура буде високог квалитета - а скромна и рационална, индустриjски произведена - а ауторска и оригинална, Александар Стjепановић у свим контекстима и у свим ауторским тимовима успева да успоручи врхунска решења, коjа и данас, децениjама касниjе, служе као репери домаћег стваралаштва. Модуларност jе упориште његове архитектуре - а не препрека, префабрикациjа jе поље експеримента - а не неприлика, нормирана архитектура jе ауторски изазов - а не стега. Архитектура и урбанизам су неодвоjиве категориjе просторности коjе он кроз вешту употребу бетона, опеке и бакарног лима обликуjе тако да се ентериjер прелива у jавни простор, а окружење прожима унутрашњост обjеката. Обjекти грађени лимитираним друштвеним, односно jавним средствима и од бетона, готово проскрибованог материjала, захваљуjући издашним и промишљеним просторима и упечатљивим ликовним детаљима постаjу визуелни симболи града. 

 

Интегрални урбанизам jе условио планирање и реализациjу великих урбаних потеза кроз реализациjу конкурса - блок по блок. Александар Стjепановић jе, у различитим тимовима, учествовао на свим већим конкурсима коjи су били расписивани у земљи, али блокови 22, 23 и 39, те Филозофски факултет jесу његова наjвећа реализована дела у Србиjи - свако у различитом степену финализациjе.

 

Тема четрнаесте Београдске интернационалне недеље архитектуре – БИНА 2019, ПОЗИТИВНО/АКТИВНО, скреће пажњу на актуелне и ванвременске примере деловања у урбанистичко-архитектонскоj пракси, коjе карактерише позитиван и проактиван приступ разумевању и решавању просторних проблема.  Програм БИНА  одржава се од 9. до 30. маjа у Београду, Новом Саду и Панчеву, и пружа увид у вредности, савремена тумачења и назнаке могућих нових намена архитектуре настале у периоду модернизма, виђена очима „Y“ генерациjе  (милениjалци).

 

Као и претходних година, програм манифестациjе jе подељен у пет програмских  целина: У фокусу, изложбе, предавања и семинари, шетње и излети и радионице.

 

Манифестациjу БИНА већ четрнаест година организуjе Друштво архитеката Београда и Културни центар Београда, уз покровитељство Града Београда, Министарства културе и информисања Републике Србиjе, Инжењерске коморе, Креативне Европе, и подршку Аустриjског културног форума, Амбасаде Данске и Амбасада Финске, као и броjних приjатеља манифестациjе и медиjских спонзора.

Tagovi

Komentari (0)