Стрељаштво: Почиње сениорско ЕП - Нови формат као енигма и велики изазов

ОСИJЕК, 20. март (ССС) - Увертира Европског првенства ваздушним оружjем у Осиjеку jе готова. Данас су завршена jуниорска такмичења, а сутра почињу наjвећа узбуђења. Од четвртка до недеље биће одржана такмичења у сениорскоj конкуренциjи.

 trening-pistol-2.jpg

Србиjа ће имати комплетне екипе, по три стрелца у свакоj од четири дисциплине.

Нашу земљу ће у сениорским такмичењима представљати –

Жене, пиштољ: Зорана Аруновић, Бобана Момчиловић Величковић, Jасмина Миловановић

Жене, пушка: Андреа Арсовић, Сања Вукашиновић , Мариjа Малић.

Мушкарци, пиштољ: Димитриjе Гргић, Дамир Микец, Душко Петров.

Мушкарци, пушка: Милутин Стефановић, Миленко Себић, Лазар Ковачевић .

 

Данас су одрађени званични тренинзи.

 trening-pistol-4.jpg

Конкуренциjа ће  бити изузетно jака. Учествуjу стрелци из 46 земаља, по чему jе овогодишњи шампионат jедно од наjмасовниjих европских првенстава у стрељаштву у историjи.

 

Пред нашим такмичарима су велики изазови, али не криjу да имаjу високе циљеве. Спортски директор Стрељачког савеза Србиjе Драган Марковић истиче да су и поjединци и екипе Србиjе конкурентни за висок пласман:

 

-С обзиром да имамо заиста добре сениоре, поготово на европском нивоу, очекуjемо квалитетна остварења, било да jе реч о поjединачним, микс или екипним такмичењима. Дакле, очекуjемо пласмане у финала и  медаље.

 

Првенство ће бити одржано по новом формату. Први пут квалификациjе и финале у jедноj дисциплини неће бити одржани у истом дану. У четвртак су квалификациjе у све четири поjединачне дисциплине ( уjедно и за елиминациону фазу екипног надметања). У петак су на програму квалификациjе миксева ваздушном пушком и пиштољем и четвртфинале тимског такмичења. Сва финала ће бити одржана у суботу и недељу.

 

-За све стрелце ово jе велика новост. И мене интересуjе како ће спортисти реаговати, како ће се они коjи се пласираjу у финала навићи на то да ће имати дан или два паузе да се психички и тактички припреме за завршну борбу за медаље. Ипак, сматрам да ће ово бити интересантан формат, када jе реч о популаризациjи стрељаштва. Цео програм финалних надметања ће бити преношен на телевизиjи, последња два дана ће бити изузетно богата наjзанимљивиjим дешавањима.

 

ФИНАЛА НА ТВ  АРЕНА СПОРТ

 

Финална такмичења на Европском првенству ће моћи да прате и гледаоци у Србиjи. Комплетан финални програм у суботу и недељу преносиће Арена спорт.

 

ПРОГРАМ ЗА ЧЕТВРТАК

 

Први такмичарски дан сениорског првенства Европе почиње квалификационим такмичењем мушкараца пиштољем (9.30), следе: пушка, жене (11.45); пушка , мушкарци (14); пиштољ, жене (16.15).

 

ЕКИПНА ТАКМИЧЕЊА

 

Формат екипног такмичења jе исти као и на претходном Европском првенству, с тим што оваj пут неће бити посебних квалификациjа за надметање тимова.

 

Осам наjбољих екипа на основу збира резултата сва три члана тима у поjединачним квалификациjама, пролазе у четвртфинале, у коме ће међусобно „укрстити копља“ по систему: први са осмопласираним, други са седмим, трећи са шестим и четврти са петим. Победници пролазе у полуфинале, а на краjу ће бити одржани меч за злато и дуел за бронзу.

Tagovi

Komentari (0)