Стрељаштво: Нови формат шампионата Старог континента

БЕОГРАД, 17. jануара (ССС) – Европске стрелце ове године очекуjу два шампионата Старог континента. У марту ће се борити за медаље на Европском првенству ваздушним, а у септембру на ЕП малокалибарским оружjем.

 streljastvo.jpg

 

Овогодишње Европско првенство ваздушним оружjем, коjе ће бити одржано у Осиjеку, у много чему ће се разликовати од досадашњих.

Шампионат ће бити дужи него раниjе. Према прелиминарном распоред коjи jе обjавила Европска стрељачка конфедерациjа, такмичарски програм ће траjати седам дана (18 - 24. март).

 

Значаjна промена у односу на претходна велика светска и европска такмичења jе распоред сениорских надметања. Квалификациjе и финале у jедноj дисциплини неће бити одржани истог дана, што jе углавном била пракса  последњих децениjа на Олимпиjским играма, светским и европским првенствима, светским куповима...

 

На ЕП у Осиjеку квалификациjе у све четири поjединачне олимпиjске дисциплине (ваздушна пушка и пиштољ у обе конкуренциjе) на програму су 21. марта. Квалификациjе у миксевима су дан касниjе, а у суботу, 23. марта биће одржана сва четири поjединачна и оба финала у миксу.

EP Osijek-Logo.png 

 

Промењен jе и формат екипног такмичења.

Закључно са 2017. годином, екипни пласман jе одређиван на основу збира резултата сва три члана тима у поjединачним квалификациjама.

Прошле године борба за медаље у конкуренциjи тимова jе први пут била потпуно одвоjена од поjединачног надметања. На ЕП у Ђеру 2018, сваки члан тима jе у квалификациjама екипног такмичења пуцао по 30 диjабола. Борба за медаље jе потом настављена по новом формату. Осам наjбољих тимова пролазили су у четвртфинале, у коме су се међусобно састаjали по принципу први из квалификациjа против осмог, други против седмог... Победници четири дуела пролазили су у полуфинале, после коjих су одржани меч за бронзу и за злато.

 

У Осиjеку ће неће бити посебних квалификациjа за екипе, већ ће се рачунати збир резултата сва три члана тима из поjединачних квалификациjа.

 

Друга фаза такмичења, се као и 2018, одржава се по „куп систему“, уз мање измене у систему бодовања. Осам наjбољих екипа из квалификациjа пролазе у четвртфинале, победници четири дуела у полуфинале... У четвртфиналу сваки члан тима гађа по 20 диjабола, побеђуjе екипа коjа скупи више кругова. У полуфиналу и финалу кругови се сабираjу после сваке сериjе. Тим са бољим резултатом у сериjи добиjа два поена, уколико jе нерешено сваком иде по поен. У полуфиналу триjумфуjе репрезентациjа коjа прва скупи 13, а у мечевима за медаљу тим коjи освоjи 16 поена.

 

Четвртфинала екипног надметања у свим дисциплинама су на програму 22. марта, а полуфинала и мечеви за медаље последњег такмичарског дана - 24. марта.

 

У jуниорском програму ниjе било значаjних промена уобичаjеног распореда. У свакоj поjединачноj дисциплини и миксевима квалификациjе и финале ће бити одржани у истом дану. Jуниорски део ЕП у Осиjеку завршава се 20. марта, када су на програму четвртфинала, полуфинала и мечеви за медаље екипног такмичења.

Tagovi

Komentari (0)