СТРЕЉАШТВО: Јунори се у Нишу боре за титуле шампиона Србиjе

JНИШ, 12. фебруар (ССС) – Сезона домаћих стрељачких такмичења наставља се предстоjећег викенда у Нишу. У стрељани у СЦ „Чаир“, отвореноj краjем 2019.године, у суботу и недељу биће одржано Првенство Србиjе стандардним ваздушним оружjем у jуниорскоj конкуренциjи.

StrelisteNis2.jpg 

Приjављено jе 146 стрелаца из 33 клуба, коjи су право учешћа на државном шампионату стекли испуњавањем норми на регионалним првенствима.

StrelisteNis1.jpg 

Првог дана, у суботу на програму су поjединачна такмичења пушком и надметања микс парова пиштољем. У недељу се мењаjу улоге. Другог дана  за медаље ће се борити стрелци у поjединачноj конкуренциjи пиштољем  и мешовити парови пушком. Оба дана резултати постигнути у поjединачном рачунаjу се и за екипно такмичење.

 Juniori-puska final.jpg

Ниш годинама ниjе имао адекватну стрељану, али изградњом модерног стрелишта стекли су се услови да СК Ниш 1881 буде домаћин наjвећих националних такмичења.  Предстоjеће омладинско првенство државе ће уjедно бити и увертира за шампионат Србиjе у сениорскоj конкуренциjи, коjи ће у СЦ „Чаир“ бити организован за недељу дана (20 – 21. фебруар).


Jуниорско првенство Србиjе jе и прошле године одржано у Нишу, а сви стрелци коjи су 2020. освоjили златне медаље у поjединачноj конкуренциjи ће и овог викенда изаћи на ватрену линиjу. Титуле шампиона бране – пушка: Александра Хавран (Jединство) и Алекса Ракоњац (Панчево 1813), пиштољ: Jована Тодоровић (Нови Београд-Ушће) и Немања Митровић („Алекса Деjовић“). Прошле године наjуспешниjи микс парови били су Нови Сад 1790 (пиштољ) и „Чика Мата“ (пушка).

Квалификациjе у суботу су од 9.15 до 16.10. Програм финала почиње у 15 часова, када ће се за медаље борити осам наjбољих jуниора пушком. За 16 часова jе заказано финално такмичење пушком за jуниорке, а мечеви за медаље у микс такмичењу пиштољем почињу у 17.30.

Другог дана, у недељу, квалификациjе ће бити одржане од 10.15 до 15.40. Финала су у 14.30 (пиштољ, jуниори), 15.30 (пиштољ, jуниорке) и у 17 часова (мечеви за медаље у такмичењу миксева пушком).

Од прошле године, у складу са променама у међународним правилима, такмичења микс парова на првенству државе се одржаваjу по новом систему. Квалификациjе су подељене у два дела. У првом делу сваки стрелац гађа по 30 диjабола. Осам наjбољих парова пролазе у другу фазу (резултати из првог дела се не преносе). У другом делу квалификациjа сваки члан екипе гађа 20 хитаца. Наjбоља два пара из друге фазе ће се на краjу суочити у мечу за злато, док ће се трећепласирни и четвртопласирани надметати у мечу за бронзу. Након сваког хица у мечевима за медаље, екипа са бољим укупним резултатом (збир хитаца), добиjа два поена. У случаjу нерешеног резултата сваки тим добиjа по поен. Побеђуjе екипа коjа прва скупи 16 поена. Уколико се меч заврши резултатом 16:16 гађа се додатна сериjа.

Tagovi

Komentari (0)