СТРЕЉАШТВО: Успеси у Осиjеку ветар у леђа

БЕОГРАД, 3.jун (ССС) – Учешће на Европском првенству у Осиjеку, на коме jе освоjено пет медаља и jедна олимпиjска квота, српским репрезентативцима jе дало мотиве за нове изазове.

Zenepistolj.jpg 

После 14-месечне паузе су се вратили на међународну сцену, генерално гледано остварили доста добре резултате, али о Осиjеку све мање и мање размишљаjу.

Muskarci_puska.jpg 

Сумираjући утиске из Осиjека, наши репрезентативци већ окрећу даљим плановима. Са нестрпљењем чекаjу нове изазове и  круну, оваj пут петогодишњег олимпиjског циклуса, Игре у Токиjу. Свесни су вредности резултата коjе су постигли, али и даље чврсто стоjе на земљи.

 

Сребро и квота ваздушном пушком

У сениорским такмичењима пушком, српски репрезентативци су освоjили jедну олимпиjску квоту и jедно екипно сребро (пушка,мушкарци).

Низ добрих резултата отворили су jуниори, а наставио jе Миленко Себић, коjи jе првог дана сениорских такмичења петим местом ваздушном пушком изборио олимпиjску визу. Неколико дана касниjе стигао jе и до шестог места малокалибарсском пушком из тростава.

-Од мене се претходних година увек више очекивало малокалибарском него ваздушном пушком. Био сам специjалиста за мали калибар, али у припремама за Осиjек нисам фаворизовао ни jедну дисциплину, већ jеднаким интензитетом тренирао са обе пушке и такав план jе дао резултат. Ушао сам у финале ваздушном пушком, изборио квоту, а после растерећениjе ушао у такмичење малим калибром. Ниjе било лако доћи до финала. На пример, стрелци коjи су погодили 1.178 кругова у троставу, што jе врхунски резултат, су остали „испод црте“ за финале. Испунио сам неке од циљева пласманима у финале и избореном квотом. Ипак, остаjе жал, jер ниjе много недостаjало да дођем до бар jедне поjединачне медаље. Сигуран сам да могу и боље.

 

Повратак такмичарске тензиjе

Програм овогодишњег Првенства Европе jе био богат. Стицаjем околности, изазваних пандемиjом, први пут после скоро 30 година заjедно су одржана европска првенства ваздушним и малокалибарским оружjем. Сем тога у програму су се биле нове дисциплине, попут екипних и микс такмичења малокалибарским оружjем. Наjзаузетиjи у српском тиму били су Себић и Милутин Стефановић, коjи су учествовали у три поjединачна, два екипна и два микс такмичења.

-С обзиром да смо дуго били без такмичења, мени jе такав динамичан ритам одговарао – каже Милутин Стефановић.–Недостаjала ми jе тензиjа великог такмичења. У девет дана било jе доста прилика за доказивање. Кад jе о пушци за мушкарце реч, индивидуално нисмо сви успели да остваримо своjе максималне резултате, али смо се вратили на победничко постоље у екипноj конкуренциjи. Изузетно jе битно да смо наjзад изашли на међународну сцену и добили одговоре на питања где смо у односу на ривале. Сада jе на нама да извучемо закључке и видимо како даље у припремама за Токио и остала такмичења.

Лазар Ковачевић, наjмлађи члан мушког тима ваздушном пушком, правипаралелу са шампионатом 2019:

-Пре две године, на ЕП, организованом такође у Осиjеку, први пут сам са сениорском репрезентациjом освоjио медаљу. Такође смо били други екипно, а и тада смо изгубили од Русиjе у финалу. Сада се поновила иста прича, али оваj пут смо били много ближи победи. Срећан сам због медаље, а и због тога што све све више приближавамо наjбољоj репрезентациjи у Европи. Потврдило се да смо и поред недостатка великих такмичења, добро радили,а резулати у Осиjеку су нам дали нове мотиве да тако и наставимо.

 

Три медаље пиштољем

Дамир Микец jе био наjуспешниjи поjединац у српском тиму у Осиjеку. После сребрне медаље у миксу ваздушним пиштољем у пару са Зораном Аруновић, освоjио jе и одличjе исте боjе у гађању малокалибарским пиштољем слободног избора. Поновио jе успех из Бакуа 2017.

 Mikspistolj.jpg

-Првенство за мене ниjе почело како сам се надао, jер нисам стигао до финала ваздушним пиштољем. Освоjио сам 11.место, што ниjе лоше. Међутим, очекивао сам пласман међу осам наjбољих, био сам спреман, али ривали су оваj пут постигли боља остварења. Како jе првенство одмицало, резултати и пласмани су били све бољи. Зорана и jа смо наставили низ медаља у миксу, у врло тешком такмичењу. Као и прошле године у финалу смо изгубили од Руса. „Наоштрили“ смо да их победимо, али опет су били бољи. Ипак, освоjили смо шесту узастопну европску медаљу, заиста фантастичан низ. На краjу, сам учешће закључио са сребрном медаљом у гађању малокалибарским пиштољем. Два одличjа из четри наступа ми даjе довољно разлога за задовољство, поготово што су дошла после велике паузе. Али, с друге стране, jасно ми jе да ме у наредна два месеца, до Олмпиjских игара, очекуjе жесток рад. Сада ми jе први циљ да поправим  недостатке коjи су дошли до изражаjа у Осиjеку како би до Токиjа све дошло на своjе место.

 

Медаље не завараваjу, можемо боље 

Пре овогодишњег ЕП, микс Аруновић/Микец jе у ризници већ имао две златне, две сребрне и jедну бронзану медаљу са шампионата Старог континентра. Разумљиво jе да су их сви гледали као на фаворите, али њих двоjе нису осећали додатни притисак.

- На сваком такмичењу ми сами од себе очекуjемо да дођемо до борбе за медаље, знамо како нас други гледаjу, знамо колико можемо, па додатног притиска нема.  Оваj пут пред првенство jе постоjала већа доза неизвесности, с обзиром дуго нисмо имали прилике да се одмеримо са конкуренциjом. На краjу, ниjе било много изненађења у Осиjеку. Наjбоље репрезентациjе су се нашле у врху. Потврдили смо да припадамо том кругу. У миксу смо постигли добар резултат и пласман, али ова медаља нас ниjе заварала. Свесни смо да и као тандем и као поjединци, можемо jош да напредуjемо и Олимпиjске игре дочекамо у бољоj форми него сада.

Уз Зорану Аруновић, екипну бронзу у женском такмичењу пиштољем, освоjиле су Jасмина Миловановић и Бранкица Зарић. 

–Нисмо сjаjно почеле у поjединачном такмичењу, али дан касниjе у екипном смо достигле задовољаваjући ниво и стигле до медаље. Показали смо колико можемо, али и видели колико jош треба да радимо и развиjамо тимски дух, jер ово ниjе наш максимум- поручуjе Jасмина Миловановић.

Бранкица Зарић се први пут после дужег периода нашла у националном тиму.

-Европско првенство у Осиjеку jе било моjе прво велико такмичење после пет година. Међутим, са Зораном и Jасмином се знам од jуниорских дана, и раниjе смо заjедно биле у екипама. Можемо да се ослонимо jедна на другу, што jе дошло до изражаjа и дало резултат.

Српски стрелци се краjем jуна поново враћаjу у Осиjек, где ће бити одржан Светски куп.

-Осиjек jе накнадно прихватио организациjу Светског купа и свим стрелцима спасао сезону. Да ниjе било Европског првенства и предстоjећег Светског купа, не бисмо имали ниjедну декватну проверу за Олимпиjске игре. Jедва чекамо следећу проверу – наjављуjе Дамир Микец.

Tagovi

Komentari (0)