СТРЕЉАШТВО: Два шампионата државе за викенд у Трстенику

ТРСТЕНИК, 10.септембар (ССС) – Предстоjећег викенда у Трстенику ће бити стављена тачка на сезону такмичења пушком на отвореним стрелиштима у Србиjи. У три дана биће одржана два државна првенства.

lezeci stav vojnickom puskom.jpg 

У петак ће бити организовано Првенство Србиjе у гађању сериjском малокалибарском пушком, а у суботу и недељу шампионат државе воjничким оружjем.

 

И поред тога што jе ово лето било обележено пандемиjом коронавируса,  Стрељачки савез Србиjе ће успети да реализуjе државна првенства планирана током сезоне на отвореном.  До краjа сезоне у календару jе jош остало и Првенство Србиjе у гађању пиштољем великог калибра, коjе jе заказано за краj септембра у Врбасу.

 

Два предстоjећа шампионата ће бити одржана у Трстенику, али домаћин ће бити Стрељачка дружина „Драган Jевтић Шкепо“ из Горњег Милановца.

 

Милановчани ће тако ове године организовати три првенства државе, jер у марту су у свом граду приредили Шампионат Србиjе стандардним ваздушним оружjем.

 

Децениjама у Горњем Милановцу ниjе било великих такмичења.  Пре две године СД „Драган Jевтић Шкепо“ jе организовала Првенство Србиjе сериjском ваздушном пушком, а то jе био први државни шампионат у Горњем Милановцу после 36 година. Тест jе био успешан, па су у клубу одлучили да наставе да конкуришу за организациjу националних првенстава.

 

– Уз подршку локалне самоуправе, стрељаштво у Горњем Милановцу се развиjа последњих година. Имамо стрелце у свим категориjама, и то jе jедан од разлога што смо ове године конкурисали за организациjу три првенства. Желимо да и са организационе и са такмичарске стране развиjамо клуб. Потрудићемо се да поново будемо добри домаћини, али и да остваримо добре резултате. Последњих година смо имали доста успеха на државним шампионатима воjничким оружjем. Надам се да ћемо наставити традициjу – каже Деjан Баjкић, тренер СД „Драган Jевтић Шкепо“.

 

На Првенству Србиjе сериjским малокалибарским оружjем, у петак, стрелци се такмиче у две категориjе – пионирска и општа. Пионири и пионирке гађаjу у две дисциплине – МК пушка 30 метака лежећи и МК пушка тростав 3 пута 10 метака. Такмичари и такмичарке у општоj категориjи такође имаjу две шансе за медаље - у гађању малокалибарском пушком из лежећег става (40 метака) и у троставу (3 пута 20 метака). У петак ће бити око 100 излазака на ватрену линиjу, па програм почиње у раним преподневним, а завршава се у касним поподневним часовима.

 

У суботу, првог дана Првенства Србиjе воjничким оружjем, на 100-метарском стрелишту, биће одржана надметања у гађању воjничком пушком из лежећег става (20 метака) и у троставу (3 пута 10). У недељу ће се делити медаље у гађању полуаутоматском пушком.

Tagovi

Komentari (0)