Стрип проjекти шесторо финалиста са конкурса Укрштених резиденциjа

Радови ужег круга кандидата и кандидаткиња са конкурса за први програм Укрштених резиденциjа у области стрипа између Француске и Србиjе, биће изложени на Нова фестивалу од 1. до 12. децембра у Галериjи Милорада Бате Михаиловића у Панчеву. У овом сегменту фестивалске изложбе, jавност ће моћи да се упозна с проjектима шесторо финалиста конкурса. Уз стрип проjекте одабраних резиденткиња Ализе Де Пен и Драгане Радановић, биће изложени радови две француске кандидаткиње Моран Мазар и Миреj Њангоно Ебен, као и кандидата из Србиjе -  Бориса Станића и Иве Атоски.

 Boris Stanić 3.jpg

Стрип аутор Саша Ракезић, jедан од селектора програма Нова Фестивала, о овом сегменту изложбе jе рекао: „Српски и француски аутори коjи су конкурисали за гостовање у ове две земље веома су особени у свом изразу, али и међусобно различити, што говори у прилог тези да постоjи солидна продукциjа млађе генерациjе стрип-аутора у обе земље. То су ствараоци коjи заслужуjу да буду подржани у своjим срединама, али и на интернационалноj сцени“.

На Нова фестивалу биће представљени радови из графичке новеле Моран Мазар под називом „Где дивови спаваjу“. Ова прича са фантастичним елементима бави се потрагом за идентитетом, што jе честа тема у ауторкином раду, кроз истраживање европског паганског. У позадини приче су искушења, жаљења, губици и одрастање, jер се по мишљењу Моран Мазар „искуство реалности наjбоље исказуjе кроз фикциjу“. 

Рад кандидаткиње Миреj Њангоно Ебен под називом „Повратак речи” прати Аишу и Веви, тинеjџере из осмог разреда коjи се суочаваjу са губитком приjатеља и љубавника Сола. Стрип тематизуjе искуство коjе их jе изменило на веома дубок начин, док бол не успеваjу да обjасне и поделе са средином коjа их окружуjе. Ствари почињу да се поправљаjу уз терапиjе и породице коjе их воле, као и приjатеље коjи су прилагодљивиjи него што су оне мислиле. Кад Аиша и Веви одрасту и сусретну се, враћаjу се овоj драми и евоцираjу губитак.

Mirej Njangono Eben.jpg

Проjекат „Jа пацов” Бориса Станића jе ауторски стрип од око 200 страница. Протагонисти су антропоморфни пацови, више не тако млади, заглављени у транзициjи из социjализма у нови, капиталистички поредак. Не сналазе се на тржишту рада, социjални животи су им испразни, немаjу стабилне везе ни редовна примања, живе као паразити на грбачи родитеља, и као да се уљуљкуjу у то стање апатиjе и инерциjе. Главни jунак живи бесциљан живот, али и тражи начин да се изрази и да преузме одговорност за своj живот.

У проjекту „Елегиjа“ Ива Атоски комбинуjе класичан израз у стрипу са одређеним сценама у коjима се налазе дата матриx, QР код или други подаци. Идеjа jе да се, уз очигледан наратив, дода jош jедна, мултимедиjална димензиjа. У овом делу млада виолинисткиња поседуjе способност коjа jоj омогућава да „зароби” људску емоциjу, чиjе jе манифестациjе сведок тако што нит са струне веже у специфичан чвор. Кроз стрип пратимо радни дан алтернативног фиксера, антихероину коjа jе суптилни криминалац, све док се сплетом околности чворови нису расплели пред њом, ослободивши тако хаос конфликтних емоциjа на њу.

На изложби ће бити представљени и радови француске резиденткиње Ализе Де Пен под називом „#ВеликаНесрећа“ и „Нова слика детињства-експеримент“ Драгане Радановић из Србиjе, а њихов раниjи стваралачки опус биће представљен у посебном сегменту изложбе Нова фестивала.

Нова фестивал организуjе Агенциjа КомуникАрт, уз подршку Француског института, Министарства културе и информисања, Града Панчева, и у партнерству са Културним центром Панчева. 

Tagovi

Komentari (0)