СТРЕЉАШТВО: Зорана Аруновић седамнаеста ваздушним пиштољем

ТОКИО, 25.jули (ССС) – Другог такмичарског дана на Олимпиjским играма у Токиjу на ватрену линиjу jе изашло четворо српских стрелаца. Наjбољи пласман остварила jе Зорана Аруновић, коjа jе освоjила 17.место у гађању ваздушним пиштољем, а Jасмина Миловановић jе у истоj дисциплини заузела 33.позициjу. У гађању ваздушном пушком, Миленко Себић jе завршио на 31, а Милутин Стефановић на 38. месту.

 ZoranaArunovicVP.jpg

У квалификациjама jе одскочила jе Кинескиња Ранксин Ђианг. Била jе наjбоља, са 587 кругова и изjедначила светски рекорд Ане Коракаки (Грчка), коjа jе са 585 заузела друго место. За пласман у финале jе било jе потребно погодити 577 кругова. Аруновићева jе са 573 заузела 17.место, а на 33.позициjи завршила jе Jасмина Миловановић са 566 кругова. 

Аруновићева jе врло добро кренула и одлично гађала у прве три сериjе, jедно време jе била и на водећоj позициjи.

–Када jе о Зоранином наступу реч, у првоj дисциплини нисмо успели да остваримо оно чему смо се надали и шта смо прижељкивали. Било jе бољих ривалки коjима честитамо.Током више од половине такмичења Зорана jе била на jедноj од прве четири позициjе. Одлично jе тактички водила меч. Међутим, после jе попустила, испала из свог ритма. Неколико лошиjих хитаца у завршници, три осмице, избацили су jе из трке за финале. Делимично jе трага оставило и то што jе због повреде била принуђена да промени начин тренинга у припремном периоду. Шта jе било било jе, идемо даље, спремамо се за микс такмичење, надамо се да ћемо наставити низ добрих резултата коjи jе започео Дамир Микец – оценила jе у jављању за ССС селектор за пиштољ Jелена Аруновић.–Што се Jасмине Миловановић тиче, ово jоj jе био дебитантски наступ на Олимпиjским играма, а то свакако носи са собом велико оптерећење и утицало jе да не постигне резултат за коjи вреди. Веруjем да може да прикаже више у следећем наступу, малокалибарским пиштољем.

Злато jе припало Рускињи Виталини Бацарашкиноj, вицешампионки из Риjа. Бацарашкина jе у завршници престигла Бугарку Антонаету Костадинову (раниjе Бонева), а бронзу jе освоjила Рабксин Ђианг.

У такмичењу ваздушном пушком, Миленко Себић jе заузео 31, а Милутин Стефановић 38.место.

-Наши стрелци су били спремни за много више од онога што су овде постигли. Нажалост, трема и велика жеља су им ниjе дозволили да пруже оно шта могу. За пласман у финале jе био потребан изузетно висок резултат од 629,2 круга. У суботу се у женско финале улазило са 628,5 кругова. Не памтим када су на неком такмичењу тако високи резултати били неопходни за пласман међу осам наjбољих – оценио jе шеф стручног штаба и селектор за пушку Драган Доневић.

Квалификациjе су донеле доста изненађења. Своjа места међу финалистима изборила су чак двоjица до скоро непознатих Американаца. „Испод црте“ су, између осталих, били и сви осваjачи медаља на претходном Светском првенству.

Jедан од споменутих Американаца jе освоjио злато. Триjумфовао jе 20-годишњи Вилиjам Шаjнер, коjи jе недавно изненадио победом на Светском купу у Осиjеку, а сада показао да jе успео да одржи висок ниво форме.

У понедељак се нико од српских стрелаца неће такмичити, а у уторак на ватрену линиjу излазе микс парови Зорана Аруновић/Дамир Микец (ваздушни пиштољ), Андреа Арсовић/Милутин Стефановић и Сања Вукашиновић/Миленко Себић (ваздушна пушка). По последњим информациjама, стартоваће 20 микс парова пиштољем и 28 пушком, а све земље из светског врха имаће своjе представнике у новоj дисциплини олимпиjског програма.

 

Олимпиjске игре, стрељачки турнир, други дан

Ваздушни пиштољ, жене, финале: 1. Виталина Бацарашкина (Руски олимпиjски комитет) 240,3, 2. Антонаета Констадинова (Бугарска) 239,4, 3. Ранксин Ђианг (Кина) 218,0, 4. Олена Костевич (Украjина) 197,6, 5.Jуемеи Лин (Кина) 176,6... Квалификациjе: 1.  Ђианг 587 (изjедначен светски рекорд квалификациjа), 2.Ана Коракаки (Грчка) 585, 3. Бацарашкина 582... 17. Зорана Аруновић 573... 33. Jасмина Миловановић 566...

Ваздушна пушка, мушкарци, финале:1. Вилиjам Шаjнер (САД) 251,6, 2. Лихао Шенг (Кина) 250,9, 3.Хаоран Jанг (Кина) 229,4, 4. Омер Акгун (Турска) 207,3, 5. Иштван Пени (Мађарска) 186,5...Квалификациjе: 1.Jанг 632,7, 2. Лукас Козниески (САД) 631,5, 3.Шеjнер 630,8... 31. Миленко Себић 623,2... 38.Милутин Стефановић 621,3...

Напомена: После Олимпиjских игара у Рио де Жанеиру промењена су правила, па jе сваки резултат наjуспешниjе такмичарке у квалификациjама у Токиjу аутоматски олимпиjски рекорд квалификациjа, а резултат сваког осваjача злата и у мушкоj и у женскоj конкуренциjи олимпиjски рекорд финала.

 

Tagovi

Komentari (0)