СТРЕЉАШТВО - Усвоjена нова правила

МИНХЕН, 3. децембар (ССС) – Према очекивању,  Извршни одбор Светске стрељачке федерациjе (ИССФ) jе усвоjио нова правила такмичења за све олимпиjске дисциплине, коjа ће се примењивати од 1.jануара 2022.

 Kvalifikacije puska.jpg

ИССФ jе у четвртак званично обjавила нови сет правила, коjа се знатно разликуjу од досадашњих, а слична су експерименталним по коjима jе недавно одржан „Куп председника“ у Вроцлаву.

Велика новост jе да ће у свим дисциплинама после квалификациjа бити одржано полуфинале и финале, уместо досадашњих финала. У полуфиналима и финалима се више неће рачунати кругови, већ се резултати „претвараjу“ у поене.

Такође, у свакоj дисциплини, финале ће бити завршено мечом за злато, у коме ће се директно суочити двоjица наjбољих финалиста, а до тада освоjени поени се неће преносити у дуел за прво место.

Кад jе реч о дисциплинама коjе су на програму такмичења Стрељачког савеза Србиjе и у коjима ССС има репрезентативце, неће бити промена у квалификациjама ваздушним оружjем и МК спорт пиштољем за жене, док су квалификациjе МК пушком из тростава скраћене са три пута 40 на три пута 20 метака, али пре њих ће бити одржане елиминациjе. Као и до сада, резултати у квалификациjама ваздушном пушком ће се рачунати на децимале, а у осталим дисциплинама на пуне кругове.

 

Ваздушна пушка и пиштољ, поjединачно

Квалификациjе

Систем квалификациjа jе непромењен – сви учесници гађаjу 60 хитаца, за шта на располагању имаjу 75 минута, а наjбољих осам иде даље.

Полуфинале

 MK-sport-pistolj.jpg

Стрелци коjи заузму 1, 3, 5. и 7. место у квалификациjама биће у првоj, а остали у другоj полуфиналноj групи.

Надметање у полуфиналноj групи jе подељено у два дела. У првом сви полуфиналисти пуцаjу по десет хитаца. После сваког хица наjпрецизниjи добиjа четири, другопласирани три, трећепласирани два и наjлошиjи jедан поен. Стрелац са наjмање поена после десет хитаца испада, а преостала троjица пролазе у другу фазу, у коjу се преносе поени из прве.

У другом делу полуфинала пуца се пет сериjа и деле поени после сваког хица (3, 2, 1). Првопласирани и другопласирани у групи после 15 хитаца пролазе у финалну групу (меч за медаље).

Уколико после неког хица током полуфинала или финала двоjица или више учесника имаjу идентичан резултат доделиће им се исти, виши броj поена (на пример, ако су први и другопласирани изjедначени, сваком иде по четири поена). Ово правило важи за све дисциплине у коjима се кругови претвараjу у поене.

Пауза између две полуфиналне групе jе два минута, међутим, сви учесници друге групе треба да буду спремни и пре почетка прве. Учесници прве ће се налазити на прва четири стрељачка места финалне сале (А, Б, Ц и Д), а друге на местима Е, Ф, Г, Х.

 

Финале (меч за медаље)

Пауза између полуфинала и финала jе десет минута, Финалисти остаjу на истим стрељачким местима на коjима су били у полуфиналу. Поени из полуфинала се не преносе. 

Прва два дела финала су идентична полуфиналноj групи. Трећепласирани после 15 хитаца осваjа бронзу.

У мечу за злато остаjу двоjица наjбољих, коjи поново крећу од нуле. После сваког хица стрелац са бољим резултатом добиjа два поена, уколико су изjедначени сваком иде по бод. Побеђуjе такмичар коjи први дође до 16.поена, а у случаjу резултата 16:16, меч се наставља распуцавањем.

 

Ваздушна пушка и пиштољ, микс парови

Квалификациjе

Сваки члан микс пара пуца 30 хитаца (60 по тиму) у року од 30 минута. Парови пласирани од првог до осмог места пролазе у полуфинале.

 Miks-takmicenje.jpg

Полуфинале

Полуфиналисти су подељени у две групе по истом систему као и у поjединачном такмичењу – осваjачи 1,3, 5. и 7. позициjе су у jедноj, а тимови пласирани на 2, 4, 6. и 8. месту у другоj групи

 

Систем бодовања jе сличан као и у поjединачним дисциплинама. После сваког од првих пет хитаца пар са наjбољим збиром резултата добиjа 4, другопласирани 3, трећепласирани 2 и четврти 1 поен.

Међутим, већ после петог хица (10. по тиму)  наjлошиjи пар испада,а преостала три пуцаjу нових пет сериjа и поени се деле по принципу 3,2,1. Трећепласирани микс после 10. сериjе завршава полуфинале.

Првопласирани и другопласирани ће наставити полуфинале са jош пет хитаца. Пар са бољим резултатом после сваког хица добиjа два поена, уколико су изjедначени сваком следуjе по поен. Микс коjи у 15 сериjа освоjи наjвише бодова у групи пролази у меч за злато. 

Неће бити дуела за треће место, већ ће бронзану медаљу добити оба пара коjа су своjу полуфиналну групу завршила на другоj позициjи.

Паузе између полуфиналних група, као и између полуфинала и меча за злато су по десет минута

 

Финале (меч за злато)

Бодовање у мечу за злато jе исто као и у дуелу за прво место у финалноj групи поjединачних дисциплина ваздушном пушком и пиштољем. Побеђуjе микс коjи први стигне до 16.поена.

 

МК спорт пиштољ (жене)

Квалификациjе

Као и до сада, све учеснице гађаjу 30 метака брзом и 30 прецизном паљбом и осам наjбољих иду у полуфинале.

 

Полуфинале

Осам наjбољих из квалификациjа су подељене су у две групе, по истом принципу као и у дисциплинама ваздушним оружjем. 

Резултати се одређуjу по принципу погодак/промашаj. Погодак или „хит“ jе резултат 10,2 круга и бољи. И по досадашњим правилима у финалу ове дисциплине су се рачунали „хитови“.

Све четири учеснице полуфиналне групе пуцаjу четири сериjе од по пет метака брзом паљбом, а такмичарка са наjмањим броjем „хитова“ после 20. метка завршава такмичење. Преостале три полуфиналисткиње пуцаjу jош jедну сериjу од пет метака брзом паљбом. Првопласирана и другопласирана после 25 хитаца из сваког полуфинала пролазе у финалну групу (меч за медаље).

Пауза између две полуфиналне групе jе пет, а између полуфинала и финала десет минута.

 

Финале (меч за медаљу)

Прве две фазе су идентичне полуфиналу – после првих двадесет хитаца финале завршава четвртопласирана, а трећепласирана после 25. хица осваjа бронзу.

Две наjбоље улазе у меч за злато, у коjи не преносе резултат из прве две фазе. Настављаjу да гађаjу сериjе од по пет метака брзом паљбом, а злато иде стрелкињи коjа прва скупи 16 „хитова“ или има више унутрашњих центара после последње сериjе (уколико су обе имале 16 или више погодака).

 

МК пушка тростав (мушкарци и жене)

По досадашњим правилима, на такмичењима на коjима jе броj приjављених стрелаца био већи од броjа стрељачких места, наjпре су одржане елиминациjе у две или више група (3 пута 40 метака). Квалификациjе (3 пута 40 метака) су биле на програму дан касниjе. Броj учесника квалификациjа jе зависио од величине стрелишта (максималан броj стрељачких места).

 MK puska trostav.jpg

Сада су елиминациjе саставни део такмичења, а обе фазе су преполовљене.

Елиминациjе

У зависности од броjа приjављених и капацитета стрелишта, такмичари у елиминациjама ће бити  у jедноj или ће бити подељени у две или три групе. Гађаће 3 пута 20 метака из сваког става (клечећи, лежећи, стоjећи) у року од 90 минута.

Распоред стрелаца по групама ће бити заснован на њиховом пласману на светским ранг листама, а усвоjена jе и формула како ће се одређивати колико стрелаца из сваке групе пролази у квалификациjе.

Минималан броj стрелаца коjи из елиминациjа пролази у квалификациjе jе 12, а максималан зависи од  броjа расположивих стрељачких места.

 

Квалификациjе

Сви стрелци су у истоj групи и гађаjу 3 пута 20 метака у року од 90 минута, истим редоследом као и у елиминациjама. Стартуjе се од нуле.

Уколико су у елиминациjама сви стрелци били у jедноj групи, пауза између елиминациjа и квалификациjа jе 30 минута. У случаjу две или три групе елиминациjа, квалификациjе ће бити одржане дан касниjе. 

Осам наjбољих из квалификациjа иде у полуфинале.

Полуфинале

Свих осам полуфиналиста су у jедноj групи. Свако гађа по две сериjе од по пет метака сваким ставом (клечећи, лежећи, стоjећи став). Наjбољи стрелац после сваке сериjе од пет метака добиjа 8, другопласирани седам и тако редом до осмопласираног коjи добиjа 1 поен.

Такмичари пласирани од првог до четвртог места после укупно 30 метака пролазе у финале.

Финале (меч за медаље)

Меч за медаље почиње одмах после полуфинала,нема паузе. У финалу се гађа само из стоjећег става, а поени из полуфинала се не преносе.

У првом делу, финалисти гађаjу четири сериjе од по два хица, а после сваке сериjе додељуjу се поени (4,3,2 и 1). После четврте сериjе (осмог метка), финале завршаваjу трећепласирани коме иде бронза, и четвртопласирани.

Двоjица наjбољих настављаjу финале у дуелу за злато, коjи се одвиjа по истом принципу као и у дисциплинама ваздушним оружjем. Пресек се прави и поени додељуjу после сваког хица. Злато иде стрелцу са коjи први дође до 16.поена.

Tagovi

Komentari (0)