СТРЕЉАШТВО - ССС доделио признања наjуспешниjима

ССС доделио признања наjуспешниjима: Блистава година одскочна даска за нове успехе. 

БЕОГРАД, 1. фебруар (ССС) – Стрељачки савез Србиjе се од врло успешне 2022.године опростио традиционалном свечаношћу на коjоj су додељена признања наjбољим стрелцима, тренерима и клубовима у минулоj сезони. Церемониjа jе одржана у Клубу “Петица” на Ади Циганлиjи.

 GoranMikec_DamirMikec_ZoranaArunovic.jpg

Признање за наjбољег стрелца у 2022. години jе добио Дамир Микец. Наjбоља такмичарка jе Зорана Аруновић. Горан Микец jе награђен пехаром за наjбољег тренера. Прво место на ранг листи клубова освоjио jе “Чика Мата”. Сва четири признања не мењаjу власнике, jер исти лауреати су били наjуспешниjи и у 2021.

Као и обично, награђени су и наjуспешниjи стрелци по дисциплинама и категориjама од пионирске до сениорске.

Svi dobitnici priznanja.jpg 

Микец jе 2022. годину завршио на првом месту светске ранг листе за ваздушни пиштољ, а успехе jе постизао како овим тако и малокалибарским пиштољем. МК пиштољем постао првак света, а на Европском првенству jе освоjио бронзу. Кад jе о ваздушном пиштољу реч, освоjио jе два злата на светским куповима (Баку и Чангвон), сребро на Гран приjу у Гранади, злато на Медитеранским играма. На завршном турниру сезоне, Купу председника у Каиру, изборио jе злато.

-Девети пут узастопно, а десети пут укупно сам проглашен за наjбољег стрелца Србиjе, а сваком трофеjу се радуjем као да jе први, jер ово признање потврђуjе да сам на правом путу. Прошла година jе била изванредна, освоjио сам петнаест медаља на наjвећим светским такмичењима. Нисам освоjио олимпиjску квоту за Париз, али нешто треба оставити и за следећу годину-поручио jе Микец.

 MilanArmus(CikaMata)_GoranMikec_DamirMikec_ZoranaArunovic.jpg

Зорана Аруновић jе први и за сада jедини спортиста са испуњеном олимпиjском квотом за Олимпиjске игре у Паризу. Изборила jу jе захваљуjући бронзаноj медаљи ваздушним пиштољем на Светском првенству у Каиру. На Европском шампионату у Хамару jе стигла до сребрне медаље.Са светских купова има два злата (Рио де Жанеиро и Чангвон) и бронзу са Гран при турнира у Гранади. Попут Дамира, постала jе првак Медитерана ваздушним пиштољем у поjединачноj конкуренциjи. На Купу председника jе освоjила сребро, а годину jе завршила на другом месту светске ранг листе такмичарки ваздушним пиштољем.

-Осваjањем квоте испунила сам главни циљ у прошлоj години, и морам да будем задовољна, а сем светске бронзе и олимпиjске квоте било jе jош вредних резултата, како у поjединачноj тако и у екипноj конкуренциjи. Ова година ће бити пуна изазова, jер пред нама су Светско првенство, Шампионат Европе, светски купови. На сваком турниру ћу циљати злато. Резултати на првом великом такмичењу ове године, на недавно одржаном „Х енд Н“ купу у Минхену су велико охрабрење, jер постигла сам боље резултате од оних коjе сам очекивала – прокоментарисала jе Аруновићева, коjа jе, заjедно са Микецом  на великим такмичењима у 2022. освоjила шест одличjа у микс пару.

У име Стрељачког савеза Србиjе гостима се обратио потпредседник ССС Никола Марић. Подсетио на успехе у 2022. години, коjа jе почела Европским првенством ваздушним оружjем у норвешком Хамару. Наши стрелци су се из Норвешке вратили са девет медаља. Србиjа jе била наjуспешниjа нациjа на стрељачком турниру на Медитеранским играма, са пет медаља. Уследило jе Европско првенство малокалибарским оружjем у Вроцлаву.

-У Вроцлаву смо освоjили само jедну медаљу – Дамир Микец jе стигао до бронзе. Међутим, наши стрелци и стручни штаб су извукли поуке са такмичења у Вроцлаву и убрзо потом заблистали на Светском првенству у Каиру са пет медаља – наставио jе Марић и додао.- У међувремену, наша кадетска репрезентациjа jе стигла до бронзе у Европскоj лиги младих. На последњем такмичењу сезоне, Купу председника, Дамир Микец jе триjумфовао, а Зорана Аруновић освоjила сребро ваздушним пиштољем.

Успешну сезону су потврдили и одлични пласмани српских стрелаца на светским ранг листама, нагласио jе Марић:

-Чак четворо наших стрелаца су годину завршили међу првих десет – Дамир Микец на првом месту за ваздушни пиштољ, Зорана Аруновић на другом истим оруjем.Теодора Вукоjевић jе заузела седму позициjу међу такмичаркама ваздушном пушком, а Лазар Ковачевић десету, такође ваздушном пушком.

Марић се осврнуо и на остале активности Стрељачког савеза Србиjе у 2022. Истакао jе да jе кроз Програм помоћи клубовима обезбеђено 40 комплета опреме за младе стрелце, два милиона диjабола. Радови на припреми за обнову стрелишта Царева ћуприjа иду по плану, а ССС jе одрадио своj део посла везаног за стрељану у тренажном центру у Кошутњаку.

Потпредседник ССС се захвалио институциjама с коjима Савез интензивно сарађуjе и коjи му пружаjу помоћ у активностима – Влади Републике Србиjе и Секретариjату Владе, Министарству спорта, Олимпиjском комитету Србиjе, Министарству одбране и Воjске Републике Србиjе, као и клубу приjатеља ССС, у коjj су привредници коjи на различите начине помажу раду ССС.

Генерални секретар ССС Ненад Петковић jе додао да се сви надаjу да ће после успешне 2022, ССС и стрељачки спорт у Србиjи наредне године доживети jош веће успехе како на спортском, тако и на организационом плану.

 

Добитници признаjjа

Наjуспешниjи женски стрелац Србиjе за 2022:: Зорана Аруновић (Олимпик 011) 

Наjуспешниjи мушки стрелац Србиjе за 2022: Дамир Микец (Полицjац)

Наjуспешниjи тренер: Горан Микец (Полицаjац)

Ранг листа клубова: 1. „Чика Мата“, Крагуjевац, 2. Полицаjац, Београд, 3. Олимпик 011 Београд, 4. Нови Сад 1790, 5. Академац, Београд, 6. Панчево 1813, 7. Партизан, Београд, 8. Jединство, Стара Пазова, 9. Jагодина 92, 10. „Драган Jевтић Шкепо“, Горњи Милановац...

 

Наjбољи стрелци по оружjу и категориjама

 

Пушка

Сениори: Лазар Ковачевић (Jагодина 92); Сениорке: Теодора Вукоjевић („Чика Мата“); Jуниори: Марко Ивановић („Чика Мата“); Jуниорке: Александра Хавран (Jединство); Млађи jуниори: Алекса Ракоњац (Панчево 1813); Млађе jуниорке: Елена Стевановић (Колубара); Кадети: Давид Аћимовић („Драган Jевтић Шкепо“);Кадеткиње: Ива Ракоњац (Панчево 1813); Пионири: Боривоj Спасић (Младост); Пионирке: Ангелина Младеновић и Мариjа Нешић (обе Топличанин 1887)

 

Пиштољ

Сениори: Дамир Микец (Полицаjац); Сениорке: Зорана Аруновић (Олимпик 011); Jуниори: Лука Милошевић (Академац); Jуниорке: Jована Тодоровић (Нови Београд-Ушће); Млађи jуниори: Филип Костић и Алекса Николић (обоjица Смедерево); Млађе jуниорке: Елеонора Радуловић („Драган Jевтић Шкепо“); Кадети: Марко Нинковић (Панчево 1813); Кадеткиње: Олга Стоjановић („Алекса Деjовић“); Пионири: Вељко Митровић („Алекса Деjовић“); Пионирке: Олга Стоjановић („Алекса Деjовић“).

 

Плакете и захвалнице сарадницима за допринос у 2022

Плакете и захвалнице су добиле организациjе и поjединци коjи су помогли рад ССС у 2022. На листи добитника плакета су Олимпиjски комитет Србиjе, Секретариjат Владе Републике Србиjе, „Проамбо д.о.о“, Институт за архитектуру и урбанизам, „Клиника Милош“, „Bleckeer Hotels“, „Ерго Сана“, Завод за медицину спорта Републике Србиjе. Захвалнице за изузетан допринос стрељачком спорту у 2022 су добили представници ових организациjа: Божидар Маљковић, Дамир Штаjнер, Ђорђе Вишацки, Петар Поповић (сви ОКС), премиjер Србиjе Ана Брнабић, Богдан Кнежевић, Деjан Матеjић, Саша Милиjић, Божидар Манић, Небоjша Стефановић, Мариjа Рабреновић, Александра Лукић, Предраг Драгоjловић, Jадранка Радић и Милан Савић. 

Ђорђе Вишацки, генерални секретар ОКС jе честитао стрелцима на успесима у 2022. и додао:

-Добитницима признања у 2022. и не само њима желим да се , као што се сада радуjу заслуженим признањима, за годину и по дана исто тако радуjу на победничко постољу на Олимпиjским играма у Паризу.

Tagovi

Komentari (0)