СТРЕЉАШТВО - Првенство Србиjе у Суботици за стрелце од 9 до 69 година

СУБОТИЦА, 6.маj (ССС) – Наjсеверниjи град Србиjе ће предстоjећег викенда бити домаћин наjмасовниjег националног шампионата у календару Стрељачког савеза Србиjе.

Jelena Todorović na treningu.jpg 

У суботу и недељу у Суботици ће бити одржано Првенство Србиjе у гађању сериjском ваздушном пушком за све категориjе и стандардним ваздушним пиштољем за пионире и пионирке (Б и Ц програм).

Приjављено jе 428 стрелаца из 53 клуба. Првенство државе у гађању сериjском ваздушном пушком по обичаjу окупља све генерациjе. Наjстариjи учесник првенства у Суботици у овоj дисциплини, карактеристичноj за домаћи такмичарски програм ССС, jе Смедеревац Новица Петровић, рођен 1953.године. С друге стране, наjмлађи актери биће неколико девоjчица и дечака рођених тачно шест децениjа после Петровића.

KlupskastreljanaSpartaka.jpg

Такмичења у традиционалноj дисциплини – гађању сериjском ваздушном пушком у све три категориjе (пионирска, jуниорска и сениорска) – су у првом плану, али радуjе и све већи броjа учесника у надметањима пиштољем за наjмлађи узраст. Дисциплина пиштољ за пионирке и пионире jе од 2020.године у програму националних првенстава Србиjе. Оваj пут пиштољем ће се надметати 75 девоjчица и дечака.

Домаћин такмичења у Сали Техничке школе „Иван Сарић“ биће Стрељачки клуб Спартак, коjи jе основан 1981.године. Међутим, предстоjећи турнир биће прво национално стрељачко такмичење у Суботици у последње наjмање три децениjе. 

-Спартак jе од 1981.године забележио пуно добрих резултата и дао неколико репрезентативаца. Клуб има дугу традициjу,  коjа jе нажалост jедно време била прекинута, jер jе због распада СФРJ и ратова готово престао да постоjи– каже председник Спартака Милан Jарић и додаjе да jе почетком 21.века поново оживело интересовање за стрељаштво у Суботици. –Нас неколико ентузиjаста и стрелаца jе 2013. године оформило нови-стари клуб Спартак. 

Обнављање клуба jе ипак, био нови почетак, jер ентузиjасти окупљени око клуба jе требало да крену од нуле и да поново да обезбеде све пратеће елементе, попут стрељане, опреме, мунициjе. Ниjе било лако, али ношени ентузиjазмом и подршком донатора (jер у прво време нису могли да очекуjу било какву помоћ из jавног буџета), чланови Спартака су стали на ноге. Прве значаjниjе реултате на националном нивоу постигли су 2018.године, осваjањем две бронзе на Првенству Србиjе сериjском малокалибарском пушком. Из године у годину резултати су све бољи, а наjуспешниjи члан клуба jе Jелена Тодоровић, коjа jе у последње две године сериjском ваздушном и малокалибарском пушком освоjила две титуле првака државе и два сребра.

-Иако смо млад и мали клуб, успели смо заслугом вредног рада и добрих резултата да доведемо у Суботицу значаjну манифестациjу као што jе предстоjеће Првенство Србиjе. То jе за нас у организационом смислу веома велики успех с обзиром да овакво такмичење у Суботици ниjе одржано наjмање 30 година. А надамо се и успесима на спортском плану. Разлог за оптимизам су освоjена прва места у jуниорскоj и сениорскоj конкуренциjи жена на недавно одржаном Првенству Воjводине – закључио jе Jарић.

У суботу ће се надметати пионири и пионирке. Од 9 до 16.15 на програму ће бити такмичење пушком, а од 15.45 до 18 надметање пиштољем. Свечано отварање jе заказано за 11.45.

Другог дана такмичиће се jуниорке и сениорске категориjе сериjском ваздушном пушком. Од 9.15 до 15 часова ана програму ће бити надметања у jуниорскоj, а од 12.15 до 17 у сениорскоj конкуренциjи.

Tagovi

Komentari (0)