СТРЕЉАШТВО - Микец и Аруновићева, наjбољи стрелци 2021

БЕОГРАД, 26.jануар (ССС) – Стрељачки савез Србиjе може да буде поносан на резултате постигнуте у 2021. години, а наjсjаjниjи бисери прошле године биле су две олимпиjске медаље - сребро Дамира Микеца и бронза Миленка Себића.

 DSCF3883.JPG

Данас, на традиционалноj свечаности, у клубу „Петица“ у Београду, су свечано додељена признања наjуспешниjим поjединцима и клубовима у минулоj години. 

За наjбољег стрелца проглашен jе Дамир Микец, наjбоља такмичарка jе Зорана Аруновић. Признање за наjбољег тренера отишло jе у руке Горана Микеца, а прво место у рангирању наjбољих клубова освоjио jе крагуjевачки „Чика Мата“.

Свечаност jе отворио Никола Марић, потпредседник Стрељачког савеза Србиjе, коjи jе подсетио  на резултате у минулоj години.

-Наши стрелци су на великим међународним такмичењима прошле године освоjили 28 златних, 22 сребрне  и 20 бронзаних медаља. Седморо наших спортиста се квалификовало за Олимпиjске игре, на коjима су изборили четири пласмана у финала и две медаље. Међутим, сем на такмичарском, добри резултати су остварени и на организационом плану, пре свега по питању инфраструктуре. Са државним институциjама интензивно радимо на проjекту реновирања стрелишта „Царева ћуприjа“ , а очекуjемо да Савез ускоро добити и птостор у оквиру тренажног центра Завода за спорт и медицину спорта, чиjа се изградња ближи краjу – казао jе Марић.

 ArunovicibracaMikec.JPG

Дамир Микец jе осми пут за редом изабран за наjбољег стрелца године у Србиjи. Минуле године jе, сем олимпиjског сребра ваздушним пиштољем, освоjио jе и два сребра на Европском првенству и две медаље истог сjаjа на Светском купу. Годину jе завршио на првом месту европске и на другоj позициjи светске ранг листе за ваздушни пиштољ.

-Минула година ми jе свакако наjуспешниjа у кариjери. Наравно, мора тако да буде када сам освоjио олимпиjску медаљу. Пресрећан сам постигнутим, презадовољан што сам поново изабран за наjбољег у тако успешноj организациjи са богатом традициjом, каква jе Стрељачки савез Србиjе. Прошла година ми jе била наjуспешниjа до сада, али не желим да тако и остане. Немам много времена за одмор,за опуштање, jер наредне Олимпиjске игре су већ 2024. У сваком олимпиjском циклусу jе теже него у претходном  изборити олимпиjску визу и већи jе изазов пласирати се на наjвећу светску смотру. Прву шансу за квоту за Париз имаћу на Светском првенству на jесен. Неће бити лако, тада ће на располагању бити само четири квоте, али моj циљ jе да што пре дођем до олимпиjске улазнице – казао jе Микец.

Зорана Аруновић jе 2021. у микс пару ваздушним пиштољем са Дамиром Микецом освоjила европско сребро и четврто место на Олимпиjским играма. Од резултата се издваjаjу и екипна бронза ваздушним пиштољем на Европском првенству, девето место малокалибарским пиштољем на Олимпиjским играма.

-Прошле године сам остварила неколико високих пласмана и осваjала медаље на великим такмичењима. Ипак, 2021. jе могла да буде и боља за мене. Међутим, треба имати у виду да сам се суочавала са различитим препрекама, било jе неких ствари коjе ми нису ишле на руку и то се одразило на резултате. Надам се да ме лоша среће неће пратити и у 2022, да ће тих препрека бити мање. За сада ми jе први циљ да што пре на великом такмичењу испробам нова правила. Прва два Гран при турнира на коjима се гађало по новим правилима сам због болести пропустила, зато са нестрпљењем чекам Светски куп у Каиру у фебруару – поручила jе Аруновићева.

Наjбољи тренер Србиjе Горан Микец се, као и његов брат и ученик Дамир, већ окренуо Паризу:

 BracaMikec.JPG

-Уколико желимо да наставимо са успесима, морамо да уведемо новине у раду, да направимо нови модел тренинга, припрема, како због тога што су од 1.jануара на снази нова правила, тако и зато што jе конкуренциjа све jача. Зато нам jе, одмах после олимпиjске бронзе, jедан од главних задатака био да променимо и унапредимо систем рада коjи би Дамира задржао у европском и светском врху – казао  jе стариjи брат Микец.

 

Наjбољи поjединци и клубови

 

Добитници признања за наjбоље стрелце по оружjу и категориjи

Пушка, жене - сениорке:  Теодора Вукоjевић („Чика Мата“), jуниорке: Мариjа Коларевић (Нови Сад 1790), млађе jуниорке: Александра Хавран (Jединство), кадеткиње: Анђела Радоjичић (Смедерево), пионирке: Ива Ракоњац (Панчево 1813).

Пушка, мушкарци - сениори: Миленко Себић (Нови Сад 1790), jуниори: Марко Ивановић („Чика Мата“), млађи jуниори: Ђорђе Савић (Око соколово), кадети: Младен Ђорић (Нови Београд – Ушће), пионири: Давид Аћимовић („Драган Jевтић Шкепо“).

Пиштољ,жене – сениорке: Зорана Аруновић (Олимпик 011), jуниорке: Jована Тодоровић (Нови Београд-Ушће), млађе jуниорке: Милица Срећковић („Филип Кљаjић“), кадеткиње: Олга Стоjановић („Алекса Деjовић“), пионирке: Нађа Мартиновић (Партизан). 

Пиштољ, мушкарци – сениори: Дамир Микец (Полицаjац), jуниори: Велимир Нинковић (Панчево 1813), млађи jуниори: Душан Боjић (Смедерево), кадети: Лука Милошевић (Академац) и Марко Нинковић (Панчево 1813), пионири: Марко Нинковић (Панчево 1813).

Наjбоља три клуба: 1. „Чика Мата“ (Крагуjевац), 2. Нови Сад 1790, 3. Полицаjац.

 

Признања за олимпиjце и приjатеље Савеза

На данашњоj церемониjи седморо учесника Олимпиjских игара у Токиjу – Дамир Микец, Миленко Себић, Андреа Арсовић, Зорана Аруновић, Милутин Стефановић, Jасмина Миловановић и Сања Вукашиновић су награђени посебним признањима Стрељачког савеза Србиjе, коjа су добили и њихови тренери Горан Микец, Алина Себић, Драган Доневћ, Jелена Аруновић, Милан Армуш, Митjа Гргић и Драган Марковић.

 Mikec i  potpredsednik SSS Mladen Milosevic.JPG

Ни ове године Стрељачки савез Србиjе ниjе заборавио институциjе и поjединце коjи су допринели успесима како на спортском тако и на организационом плану и наградио их плакетама и захвалницама.

Плакете jе добило 13 организациjа и предузећа: Министарство омладине и спорта, Олимпиjски комитет Србиjе, Телеком Србиjе, Спортски савез Србиjе, „Проамбо д.о.о“,Министарство одбране Републике Србиjе, Завод за спорт и медицину спорта Републике Србиjе, Секретариjат Владе Републике Србиjе, Институт за архитектуру и урбанизам Србиjе, Блеецкер Хотелс, Ерго Сана, Клиника „Милош“ Радио телевизиjа Србиjе- спортски програм, као и  министар омладине и спорта Вања Удовичић и председник ОКС Божидар Маљковић. Брjни приjатељи стрељаштва су награђени захвалницама.

 

Tagovi

Komentari (0)