СТРЕЉАШТВО - Андреа Арсовић на првом месту светске ранг листе за пушку

МИНХЕН, 27.jануар (ССС) – Андреа Арсовић се налази на првом месту jануарске ранг листе Светске стрељачке федерациjе (ИССФ) за ваздушну пушку.

 AndreaArsoviczlato Osijek (1).jpg

ИССФ jе недавно увео нов систем бодовања за ранг листе. Рачунаће се такмичења  у календарскоj години (Олимпиjске игре, Светска првенства, континентални шампионати, Светски купови и Гран при турнири). Поени из претходне године се не преносе. Сваког 1. jануара почеће нови циклус, у коме се креће од нуле. Као и до сада, бодоваће се поjединачне олимпиjске дисциплине, не и надметања микс парова.

Прва два такмичења коjа су бодована за листе за 2022. били су Гран при турнири у Рушама и Осиjеку. До фебруара неће бити надметања на коjима ће се скупљати поени, па су прве годишње листе обjављене и пре краjа месеца.

Арсовићева jе ваздушном пушком победила на оба Гран приjа, па на ранг листи држи убедљиво прво место са максималних 1.000 бодова. Злато на Гран приjу на коме у дисциплини учествуjе више од 50 такмичара (такмичарки), каква су била надметања и у Рушама и у Осиjеку, вреди 500 бодова.

 Jasmina Milovanovic i Damir Mikec.jpg

Српски репрезентативци су на турнирима у Словениjи и Хрватскоj остварили врло добар учинак, па се jош петоро наших стрелаца међу десет наjбољих у своjим дисциплинама.

Теодора Вукоjевић jе шеста на ранг листи за ваздушну пушку. Дамир Микец држи четврто, а Димитриjе Гргић осмо место у рангирању стрелаца ваздушним пиштољем. Jасмина Миловановић се налази на петоj, а Бранкица Зарић на деветоj позициjи листе наjбољих такмичарки ваздушним пиштољем. 

По новом систему, стрелац неће скупљати бодове на свим такмичењима, већ ће се за листу рачунати четири такмичења у години на коjима jе скупио наjвише бодова. Раниjе су на бодове, сем пласмана утицали и остварени резултати, а од сада се бодуjу само пласмани.

Нови систем рангирања увела jе и Европска стрељачка конфедерациjа. Модел jе сада врло jедноставан и базираће се на бодовању ИССФ – наjбоље пласиран европски стрелац на светскоj листи ће бити рангиран на прво место, следећи на другу позициjу...

 

Светске ранг листе, jануар 2022.

Ваздушна пушка, жене: 1. Андреа Арсовић (Србиjа)... 6. Теодора Вукоjевић... 

Ваздушна пушка, мушкарци: 1. Миран Маричић (Хрватска)... 11. Лазар Ковачевић... 18. Милутин Стефановић...

Ваздушни пиштољ, мушкарци: 1. Руслан Лунев (Русиjа)... 4. Дамир Микец... 8. Димитриjе Гргић... 

Ваздушни пиштољ,жене: 1. Вероника Маjор (Мађарска)... 5. Jасмина Миловановић... 9. Бранкица Зарић...

Tagovi

Komentari (0)