Стрељаштво: Стрелишта у Србиjи поново оживела

БЕОГРАД, 22.маj (ССС) – После дуге паузе због ванредног стања оживела су стрелишта у Србиjи. На обjектима за малокалибарско оружjе – на београдскоj Царевоj ћуприjи, у Новом Саду и Крагуjевцу почели су да раде репрезентативци и остали стрелци. Постепено се отвараjу и стрељане за ваздушно оружjе.

 

Trening3-min.JPG

Обjекат Стрељачког савеза Србиjе на Царевоj ћуприjи jе поново отворен почетком ове седмице. Репрезентативци и остали стрелци београдских клубова  од раних часова тренираjу на Царевоj ћуприjи. 

Првог дана рада, у уторак, Цареву ћуприjу jе посетио министар омладине и спорта Вања Удовичић.

 trening pistolj-min.JPG

Данас пре подне, на 50-метарском стрелишту су радили сениорски репрезентативци Андреа Арсовић и Миленко Себић, заjедно са неколико младих такмичарки Полицаjца. На 25-метарском стрелишту за спорт пиштољ вежбале су Зорана Аруновић и Jасмина Миловановић. Сви су се ужелели тренинга и такмичења.

 Trening1-min.JPG

Андреа Арсовић, коjа jе на Европском првенству ваздушним оружjем у Вроцлаву у марту, осваjањем бронзане медаље изборила олимпиjску квоту каже:

-Сви смо протеклих месеци радили у кућним условима, али ништа не може да замени тренинг на стрелишту. Jедва сам дочекала да се вратим.

 Trening2-min.JPG

Шеф стручног штаба репрезентациjе и селектор за пушку Драган Доневић истиче да jе период тренинга без оружjа искоришћен колико jе код то било могуће.

-Сви наши репрезентативци су вежбали код куће по програмима своjих тренера, били су у контакту са психолозима. Настоjали су да на наjбољи могући начин искористе минули период. Свим спортистима на свету jе ово потпуно нова ситуациjа. Тек ће се видети ко се како снашао и прилагодио. Сматрам да jе и стрелцима и тренерима наjтеже падала неизвесност докле ће ванредно стање потраjати, како ће се ситуациjа са ширењем коронавируса развиjати. Епидемиjа jе на срећу, како спортиста, тако и свих у нашоj земљи, сада код нас под контролом и можемо да се вратимо стандардном тренажном  процесу.

Сва сениорска међународна стрељачка такмичења планирана за ово лето су отказана.

-Неће бити изазова на међународноj сцени, али Стрељачки савез Србиjе jе, у складу са новонасталим околностима, променио календар, па су домаћа такмичења планирана за април, маj и jуни, померена за период од средине jуна до краjа августа  - наставља Доневић.– Као што jе познато, планирано jе да сезона почне средином jуна првим колом Купа Србиjе. 

Нове околности су промениле и планове рада и циљеве репрезентативаца.

-Да jе ситуациjа ове године била нормална, све би, наравно, било подређено Олимпиjским играма у Токиjу. По новом плану стручног штаба и спортског директора, настоjимо да код репрезентативаца и кандидата за репрезентациjу спроведемо сличан начин рада и припрема какав би био да се Олимпиjске игре одржаваjу ове године. Овог лета, циљна такмичења за коjа би сви требало да темпираjу врхунац форме су Првенство Србиjе малокалибарским оружjем и Велика награда Новог Сада у свим дисциплинама, коjи су по новом календару планирани за август.

Српски стрелци су до сада изборили шест олимпиjских квота: Зорана Аруновић, Дамир Микец, Jасмина Миловановић (сви пиштољ), Милутин Стефановић, Сања Вукашиновић и Андреа Арсовић (пушка). Последње надметање за олимпиjске визе jе требало да буде Европски квалификациони турнир у Плзењу. Таj турнир jе, наравно, отказан, а jош ниjе донета одлука на коjим такмичењима ће бити расподељене преостале квоте.

 

Кад jе реч о jуниорским репрезентативцима, планови за ову годину су нешто другачиjи.

 

-Jедино међународно такмичење коjе ниjе отказано jе Европско jуниорско првенство малокалибарским оружjем. Шампионат требало да буде одржан у Осиjеку краjем jула и почетком августа. Такмичење jе одложено за септембар, а до почетка jула би требало да добиjемо коначну одлуку да ли ће тако и остати. У том случаjу jуниорима би циљно такмичење било Европско првенство, али и Велика награда Новог Сада. У складу с тим планирамо и заjедничке припреме кандидата за jуниорски национални тим – наjављуjе Доневић.

Tagovi

Komentari (0)