Стрељаштво: Српским стрелцима недостаjало зрно среће у Болоњи

БОЛОЊА, 22.септембар (ССС) – Стрелци Србиjе су учешће на Европском првенству малокалибарским оружjем у Болоњи завршили без медаље, али Италиjу не напуштаjу погнутих глава. Жестоко су се борили, постигли квалитетне резултате и остварили неколико врло високих пласмана.

 repreyentacijasrbije.JPG

-Наши репрезентативци су гађали на високом нивоу, али оваj пут jе мало спортске среће недостаjало да испунимо циљ, а то jе била медаља и бар jедна олимпиjска квота – каже спортски директор Стрељачког савеза Србиjе Драган Марковић и додаjе. – Српски стрелци су постигли вредне резултате, оборили три државна рекорда и заиста били врло близу циља.

Чињенице иду у прилог тези да jе недостатак среће био битан фактор. Већина наших стрелаца су у квалификациjама постигли врло добре, а неки и резултате на врхунском нивоу.

Чланови нашег националног тима су се у Болоњи такмичили само у олимпиjским дисциплинама. Сања Вукашиновић jе у троставу погодила 1.184 круга, jедан мање од светског рекорда квалификациjа, на краjу у финалу била пета. У финалу исте дисциплине Андреа Арсовић jе заузела осму позициjу, мало jоj jе недостаjало да дође до олимпиjске квоте, коjу Вукашиновићева већ има. И мушка и женска екипа у троставу су постигле државне тимске рекорде и заузеле седма места. У такмичењу МК спорт пиштољем нисмо имали екипу, али  две српске представнице Зорана Аруновић и Jасмина Миловановић су оставиле добар утисак. Обе су само за два круга остале далеко од финала.

-Европском првенством завршили смо дугу и напорну сезону великих такмичења.Наши стрелци су и у Болоњи задржали висок ниво резултата, коjи су држали током сезоне, и показали да спадаjу у европски и светски врх, без обзира што су оваj пут остали без медаља - наставља спортски директор ССС. 

Jуниори и jуниорке, коjи су се на ЕП у Болоњи такмичили претходне седмице, подигли су ниво резултата, истиче Марковић, подсећаjући да jе Мариjа Коларевић jе остала пред вратима финала тростава за jуниорке, на деветом месту.

За пласман у финала у Болоњи jе требало жестоко се борити.

-Мене jе, као и многе друге, изненадио изузетан висок ниво резултата у квалификациjама тростава за сениоре и сениорке. У обе дисциплине jе за пласман међу осам наjбољих било потребно погодити 1.177 кругова, а тако захтевно финале jе реткост не само на континенталним већ и на светским такмичењима. И уз тако висок ниво резултата у jакоj конкуренциjи, две наше такмичарке су стигле до финала.

Краjњи циљ репрезентациjе Србиjе у олимпиjским квалификациjама се не мења.

-Настављамо борбу за осам квота за Токио. За сада имамо пет олимпиjских виза, две за пушку, три за пиштољ и по томе смо међу наjбољим земљама света. Свега неколико држава има више квота од нас, а до краjа циклуса очекуjу нас jош два квалификациона такмичења – Европско првенство ваздушним оружjем у Вроцлаву и квалификациони турнир у Плзењу.

Пет квота, медаље на светским куповима, Европским играма, Европском првенству ваздушним оружjем и учинак у Болоњи даjу разлога стручном тиму Србиjе да позитивно оцени 2019. годину.

-Можемо да будемо задовољни како резултатима, тако и сjаjном атмосфером у репрезентациjи, током целе године. Сада нам предстоjи пар месеци без великих такмичења, да се одморимо и потом да почнемо да спроводимо у дело планове за олимпиjску 2020. годину– закључио jе Марковић.

 

 

САРАДЊА СА РУСКОМ ФЕДЕРАЦИJОМ

 

Стрељачки савез Србиjе jе близу постизања договора о сарадњи са Руском стрељачком федерациjом. У Болоњи су настављени разговори са представницима РСФ, започети недавно у Србиjи, када jе цела руска репрезентациjа учествовала на „Великоj награди Новог Сада“.

 

-У плану су заjедничке припреме репрезентациjа Србиjе и Русиjе. Веруjем да ћемо то и реализовати. Биће нам част да сарађуjемо са jедним од наjуспешниjих савеза и репрезентациjа на свету – наjављуjе Марковић.

Tagovi

Komentari (0)