Стрељаштво: Српски стрелци кренули на Европске игре у Минску

БЕОГРАД, 19. jун (ССС) – Српски стрељачки тим кренуо jе данас у Минск, на друге Европске игре (21 – 30. jун). На стрељачком турниру у главом граду Белорусиjе Србиjу ће представљати десеторо стрелаца.

 polazak za minsk (2).jpg

Пушка:Андреа Арсовић (ваздушна и МК пушка тростав), Сања Вукашиновић (МК пушка тростав), Мариjа Малић (ваздушна пушка), Милутин Стефановић (ваздушна пушка), Миленко Себић (ваздушна и МК пушка тростав) и Лазар Ковачевић (МК пушка тростав). Ковачевић jе накнадно укључен у састав уместо Стевана Плетикосића, коjи се разболео.

 

Пиштољ: Зорана Аруновић, Бобана Момчиловић Величковић (обе ваздушни и МК спорт пиштољ), Дамир Микец, Димитриjе Гргић (обоjица ваздушни пиштољ).

 

Микс парови ваздушним оружjем: Арсовић/Стефановић , Малић/Себић (пушка), Аруновић/Микец, Момчиловић Величковић/Гргић (пиштољ).

 

Уз десет такмичара jе троjе тренера: Драган Доневић, шеф стручног штаба и селектор за пушку, Jелена Аруновић, селектор за пиштољ, и Горан Микец, тренер за пиштољ.

 

Европске игре су квалификационо такмичење за Олимпиjске игре у Токиjу. У свакоj поjединачноj дисциплини делиће се по jедна квота за Игре у главном граду Jапана наредне године.

 

-На Европским играма пут до финала би требало да буде лакши него на Европском првенству, али само због мањег броjа учесника. На континенталном шампионату jедна земља може да приjави три, а на Играма наjвише по два стрелца по дисциплини – казао jе пред полазак Драган Доневић, шеф стручног штаба.

 

Мањи броj учесника не значи да ће конкуренциjа бити слаба. У Минску ће се окупити европска елита.

 

–На Европске игре се, за разлику од Европског првенства, треба квалификовати. Национални стрељачки савези су квоте за Минск добили на основу пласмана њихових стрелаца на ранг листама. Учествоваће наjбољи такмичари Старог континента.

 

Основна разлика у односу на Европско првенство jе што jе смањена могућност изненађења.

 

-На континенталним првенствима, светским куповима и шампионатима, када учествуjе стотинак и више такмичара по дисциплини, често се дешава да неко од стрелаца из другог плана искочи и изненади фаворите. Шансе да се тако нешто деси и у Минску нису велике, jер нема много аутсаjдера, а озбиљних кандидата за висок пласман има много – обjашњава Доневић.

 

Шта се очекуjе од српских стрелаца?

 

-Скоро сви наши репрезентативци су конкуренти да уђу у борбу за пласман у финала у своjим дисциплинама. Основни циљ наше екипе, а сигурно и осталих стрељачких репрезентациjа, jе да проширимо тим за Токио. Неће бити лако. Делиће се само по jедна олимпиjска квота. У већини дисциплина само осваjање медаље вероватно неће бити довољно за олимпиjску визу. Зорана Аруновић, Дамир Микец и Милутин Стефановић су у малоj предности у односу на друге наш стрелце. Њих троjе су већ испунили квоте за Токио и са те стране су растерећениjи од остатка екипе.

 

Доневић jе задовољан формом.

 

-Радуjе ме што наши стрелци пушком све боље резултате постижу и малокалибарским оружjем. На последњем Светском купу, у Минхену, имали смо три финала у троставу. Миленко Себић и Сања Вукашиновић су оборили државне рекорде, а Милутин Стефановић jе четвртим местом изборио олимпиjску квоту. Међу онима коjи ће у Минску гађати само тростав оваj пут jе и Лазар Ковачевић, иако jе његова главна дисциплина ваздушна пушка. Ковачевић jе накнадно заменио Стевана Плетикосића, коjи jе већ био регистрован за такмичење у троставу. Тако Ковачевића нисмо могли да приjавимо за такмичење ваздушним оружjем.

 

Турнир у стрељаштву у Минску почиње у суботу, када ће се за медаље борити миксеви ваздушном пушком и пиштољем.

 

–Сматрам да jе добро да се турнир отвара дисциплинама коjе нам оваj пут нису наjважниjе, jер микс на Европским играма ниjе квалификационо такмичење за Токио. Наравно, надамо се и високим пласманима наших мешовитих парова,  али први дан ће добро доћи и као припрема и увод у изазове у поjединачним дисциплинама, коjе су нам због олимпиjских квота важниjе – закључио jе Доневић.

 

Сем такмичара и тренера, наше стрељаштво ће у Минску представљати и међународни судиjа Никола Марић. Европска стрељачка конфедерациjа jе Марића, иначе потпредседника Управног одбора ССС, делегирала за члана жириjа за класификациjу резултата, као и на неколико шампионата Старог континента последњих година.

Tagovi

Komentari (0)