Стрељаштво: Српске наде на финалу Европске лиге младих у Будимпешти

БУДИМПЕШТА, 3. октобар (ССС) – Jуниорска репрезентациjа Србиjе ваздушном пушком учествоваће у петак и суботу на финалном турниру Европске лиге младих у Будимпешти.

 ELM Budimpesta 2019 reprezentacija Srbije.jpg

У завршници лиге, у коjоj се надмећу стрелци од 14 до 18 година, Србиjу ће представљати Теодора Вукоjевић, Марко Ивановић (обоjе „Чика Мата“), Кристина Лазаревић (Нови Београд – Ушће) и Ђорђе Савић (Око соколово). Место на завршном такмичењу, Србиjа jе, у истом овом саставу, обезбедила у маjу , осваjањем првог места на квалификационом турниру Региона „Исток“ у Новом Саду.

 

Уз нашу репрезентациjу, учествоваће Шведска, Италиjа, Мађарска, Пољска, Русиjа, Финска и Словениjа. Непосредно уочи такмичења, осам тимова ће жребом бити подељено у две групе од по четири екипе. У обе групе тимови ће се састаjати по систему свако са сваким.

У дуелу две репрезентациjе, сваки члан четворочланог тима има директног ривала у противничком тиму. Пуца се шест сериjа од по 10 диjабола. После сваке сериjе бољи стрелац у дуелу добиjа два бода, а уколико jе нерешено ривалима иде по бод. Бодови из сва четири поjединачна дуела се сабираjу за укупан резултат у мечу.Максимална победа jе 48:0. У случаjу нерешеног резултата 24:24, распуцаваће се док се не добиjе победник.

 Првопласирани у групама ће проћи у финале, а другопласирани у меч за бронзу. У мечевима за медаље систем бодовања jе мало другачиjи. Сваки стрелац испаљуjе 20 диjабола, такође има директног ривала у супарничком тиму,а бодови се деле после сваког хица. Максималан триjумф jе 160:0.

-Наши стрелци су се интензивно припремали за турнир у Будимешти, имаjу искуства са међународних такмичења. Спремни су за изазов. Међутим у оваквом систему такмичења, у коме ниjе битан укупан резултат, већ да у директном дуелу надмашиш ривала у сериjи, битан фактор може да буде и  срећа, као и жреб. Надам се да ће наши такмичари поновити добро издање са турнира у Новом Саду  - каже Драган Доневић, шеф стручног штаба и селектор за пушку.

Услови за такмичење су, преноси Доневић, врло добри. Финале Европске лиге младих ће бити одржано унационалном стрељачком центру Мађарске федерациjе, коjи по многоме личи на проjекат планираног стрељачког центра у Београду.

Уз Доневића, тим лидера, у стручном штабу Србиjе у Будимпешти су и Иван Маноjловић, Саша Икер и Дарко Jовановић. У петак су на програму прва два кола такмичења по групама, а у суботу треће коло и мечеви за медаље.

Европска лига младих jе покренута 2009, а Србиjа jе до сада освоjила три одличjа, сва три у такмичењима пушком. Наша земља jе била победник првог издања ЕЛМ 2009. Пре две године освоjила jе бронзану, а 2019. сребрну медаљу.

Tagovi

Komentari (0)