Стрељаштво: Сребро за српски микс пиштољем на Европским играма у Минску

 МИНСК, 22. jун (ССС) – Српски тандем Зорана Аруновић/Дамир Микец освоjио jе сребрну медаљу у такмичењу мешовитих парова ваздушним пиштољем на другим Европским играма у Минску! То jе прва медаља за олимпиjски тим Србиjе на Европским играма 2019. Уосталом, микс пиштољем jе био и прво финале ЕИ у главном граду Белорусиjе.

 Evropske_igre_Minsk_miks_pistolj_medalje (3).jpg

Данас jе одржано и такмичење миксева пушком, али српски парови нису прошли у борбу за медаље. Андреи Арсовић и Милутину Стефановићу jе замало измакао пролаз у другу фазу надметања.

 

Аруновићева и Микец, jедан од наjбољих микс парова пиштољем на свету, су се такмичили као тим Србиjа 2. У првоj фази квалификациjа заузели су треће место са 576 кругова (из 60 диjабола). У другу фазу пролази осам парова. Тим Србиjа 1 (Бобана Момчиловић Величковић/Димитриjе Гргић) се пласирао на 18. позициjу, са 567 кругова, пет мање од резултата неопходног за пласман даље.

 

У другоj рунди, у коjоj сваки пар испаљуjе 40 хитаца, Зорана и Дамир су заузели друго место са 385 кругова и ушли у финални дуел са тимом Русиjа 1 (Виталина Бацарашкина/Артем Черноусов).

 Evropske_igre_Minsk_miks_pistolj_medalje (4).jpg

Руски стрелци, актуелни светски прваци, су у другоj фази квалификациjа „убили“ четири круга више од Аруновићеве и Микеца. Бацарашкина и Черноусов су зимус на Првенству Европе освоjили сребро, када су Аруновићева и Микец били трећи. Актуелни европски прваци Олена Костевич/Олег Омелчук (Украjина) су елиминисани у првоj фази квалификациjа.

 

После сваког хица у мечевима за медаље (финале, меч за бронзу) се сабираjу резултати, пар са бољим збиром добиjа два, а уколико jе нерешено сваком иде по поен. Побеђуjе тим коjи први скупи 16 поена. Тим Русиjе jе одлично почео финални двобоj, био jе успешниjи у прве четири сериjе и повео са 8:0. Предност стечену на почетку, Черноусов и Бацарашкина су задржали до краjа и Аруновићеву и Микеца савладали са 17:9.

 

У мечу за бронзу Немци Сандра и Кристиjан Раjц су били бољи од тима Белорусиjе (Викториjа Чаjка/Абдул-Азиз Курдзи).

 

Аруновићева и Микец су у Минску доказали да су jедан од наjбољих микс парова пиштољем на свету и наставили низ успеха. Богатоj ризници медаља са европских првенстава, светских купова, додали су и прво заjедничко одличjе на Европским играма. На првим ЕИ, у Бакуу 2015, нису се такмичили у миксу, али су тада освоjили поjединачне златне медаље. Микец jе био наjбољи ваздушним и малокалибарским пиштољем (50 метара), а Аруновићева ваздушним пиштољем.

 

Микец ће у Минску бранити jедно злато (МК пиштољ на 50 м више ниjе у олимпиjском програму), а Аруновићеву очекуjу jош две дисциплине (ваздушни и МК спортски пиштољ).

 

Обоjе такмичење настављаjу у недељу, када су на програму поjединачна такмичења ваздушним пиштољем.

 

У првоj фази квалификациjа микс парова пушком екипа Србиjа 1 (Андреа Арсовић/Милутин Стефановић) jе заузела 11. место са 623,8 кругова. Од пласмана у другу фазу српски састав су делила свега 0,4 круга. Микс Мариjа Малић/Миленко Себић се пласирао на 29. позициjу.

 

Европске игре Минск, први дан стрељачког турнира

 

Ваздушни пиштољ, микс

 

Меч за злато: Русиjа 1(Виталина Бацарашкина/Артем Черноусов) – Србиjа 2 (Зорана Аруновић/Дамир Микец) 17:9 у поенима

Меч за бронзу: Немачка 1 (Сандра Раjц/Кристиjан Раjц) – Белорусиjа 2 (Викториjа Чаjка/Абдул –Азиз Курдзи) 16:8 у поенима.

 

Квалификациjе – Прва рунда (сваки пар испаљуjе 60 диjабола):1. Бугарска (Мариjа Гроздева/Самуил Донков) 581 круг, 2. Русиjа 1  580, 3. Србиjа 2 576... 18. Србиjа 1 (Бобана Момчиловић Величковић/Димитриjе Гргић) 567... Укупно 27 парова. За пролаз у осам наjбољих 572 круга. Друга рунда (40 диjабола): 1. Русиjа 1 389, 2. Србиjа 2 385, 3. Немачка 1 382, 4. Белорусиjа 2 379...

 

Ваздушна пушка микс

 

Прва фаза квалификациjа (60 диjабола): 1 Русиjа 1 (Анастасиjа Галашина/Владимир Маслењиков) 629,9, 2. Чешка 1 (Анета Бранцова/Филип Непеjхал) 627,1, 3. Холандиjа (Петер Хеленбранд/Манди Мулдер) 627,0... 11. Србиjа 1 (Андреа Арсовић/Милутин Стефановић) 623,8... 29. Србиjа 2 (Мариjа Малић/Миленко Себић) 617,1... Укупно 33 пара. За пласман у другу фазу (осам наjбољих) 624,2.

 

 

РЕЧ АКТЕРА

 

Дамир Микец jе после освоjеног сребра истакао:

–Срећни смо што смо осваjањем прве медаље пробили лед за тим Србиjе. Веруjем да ће на краjу бити пуно одличjа за наш тим.  Лично ми jе драго што сам наставио низ jер jе ово трећа медаља на Европским играма, након Бакуа где сам освоjио две. Надам се да ће се низ наставити и за мене, али и за све наше стрелце.

 

Коментаришући финале Зорана Аруновић jе казала:

 

–У старту финала смо кренули да каскамо за руском екипом. После смо покушавали да их сустигнемо и били смо близу, али ни у jедном тренутку нисмо задали завршни ударац. Све у свему Руси су данас  ипак  били бољи. Пуно нам значи ова медаља jер и Дамира и мене од недеље чекаjу наступи у индивидуалним дисциплинама. Сигурно ће нам ово дати додатно самопоуздање. Имаjући у виду да се овде у Минску дели по jедна квота у свакоj индивидуалноj дисциплини резултати ће сигурно бити врло високи и квалитетни и то ме радуjе.

 

Горан Микец, тренер за микс у стручном тиму Србиjе, jе оценио:

 

–Било jе ово врло тешко такмичење за наше мешовите парове, пре свега због ненаjављене промене неких правила. Од организатора нисмо на време добили комплетну информациjу о систему такмичења. Зорана и Дамир су показали да могу да се прилагоде на промене. Успели су добрим резултатима да преброде обе фазе квалификациjа. У дуелу за злато против Руса нису имали довољно jаке поготке, па су морали да се задовоље другим местом.Наjвероватниjе ће се по оваквом формату одржати и такмичење на Олимпиjским играма, па jе Минск драгоцено искуство, коjе ће нам помоћи у планирању наступа на следећим великим такмичењима. Честитам Зорани и Дамиру на медаљи и надам се да ће прво одличjе бити подстрек за све наше стрелце и репрезентативце Србиjе у другим спортовима.

Tagovi

Komentari (0)