Стрељаштво: Сања Вукашиновић пета, Андреа Арсовић осма у Европи у троставу

БОЛОЊА, 21. септембар (ССС) – Репрезентативци Србиjе у стрељаштву су на леп начин завршили учешће на Европском првенству малокалибарским оружjем у Болоњи. Последњег дана програма у олимпиjским дисциплинама две наше такмичарке су стигле до финала. Сања Вукашиновић jе заузела пето, а Андреа Арсовић осмо место у гађању МК пушком из тростава троставу. Вукашиновићева jе у квалификациjама оборила државни рекорд. Нажалост, медаље су оваj пут замало измакле српским представницама, као и олимпиjска квота коjу jе „jурила“ Андреа Арсовић (Вукашиновићева jе раниjе „извадила визу“ за Токио).

 trostavzene.jpg

Сем Вукашиновићеве и Арсовићеве, данас су на ватрену линиjу изашле jош три наше даме. Ивана Анђушић Максимовић jе заузела 64. место у троставу, у коме jе екипа Србиjе, са њом и две финалисткиње, заузела седмо место са 3.506 кругова, чак 25 више од досадашњег националног рекорда са Светског првенства у Чангвону 2018.

 Trostav Vukasinovic.jpg

У гађању малокалибарским пиштољем Зорана Аруновић jе освоjила 16, а Jасмина Миловановић 17. место и остале пред вратима финала.

 

Вукашиновићева и Арсовићева су одлично одрадиле квалификациjе тростава.

Сања jе од почетка била у врху пласмана. Почетни, клечећи став завршила са 395 кругова, затим jе у лежећем била непогрешива, погодивши максималних 400, док jе у стоjећем ставу „убила“ 389 кругова. Скупила jе 1.184 круга, пет више од досадашњег државног рекорда квалификациjа Андрее Арсовић, а само jедан мање од светског рекорда Норвежанке Џени Стене!

Вукашиновићева jе у финале ушла са другог места, jер 1.184 круга jе, али уз више „унутрашњих центара“ погодила и репрезентативка Шваjцарске Нина Кирстен. Трећа позициjа припала jе Џени Стене.

 

Андреа Арсовић jе прва од свих 67 учесница завршила квалификациjе са 1.177 кругова. Ка добром резултату „повукла“ jу jе одлична завршница у стоjећем ставу. Међутим, с обзиром да су многе такмичарке постигле изузетна остварења, док ниjе опаљен и последњи метак, ниjе било сигурно да ли ће Арсовићева стићи до финала. На краjу у квалификациjама jе заузела седмо место, а исти резултат постигла jе и осмопласирана Стине Нилсен (Данска), тако да jе чак 1.177 кругова било неопходно за финале.

 

За две олимпиjске квоте бориле су се Арсовићева, Нилсенова и Белорускиња Мартинова, коjа jе квалификациjе завршила на шестом месту. У финалу су и Арсовићева и Вукашиновићева солидно почеле. После првих 15 метака (клечећи став), Сања jе била четврта, а Андреа пета. Ривалке Арсовићеве за квоту, Мартинова и Нилсенова су се налазиле на првом, односно осмом месту.

 

У другоj фази финала (15 метака лежећи став), Арсовићева jе попустила, пала на последњу позициjу, док jе Вукашиновићева била и даље у трци на медаљу, на четвртом месту. Испадање у финалу почиње од 10. метка стоjећим ставом. Сања jе после сериjе од првих пет хитаца стоjећим ставом чувала четврто место, а Арсовићева се изjедначила на шестоj позициjи са ривалком за олимпиjску визу, Нилсеновом. Белорускиња Мартинова jе била далеко испред.

 

У последњих пет хитаца Андреа jе изгубила борбу са Нилсеновом, испала као осмопласирана, а Вукашиновићева jе такмичење завршила на петом месту. Велики успех две наше такмичарке остао jе без сатисфакциjе у виду медаље или квоте.

 

Обе српске представнице у гађању МК спорт пиштољем су постигле идентичан резултат- 578 кругова. Зорани Аруновић jе припало 16, а Jасмини Миловановић 17. место.  Аруновићева jе боље пласирана, због jедног „унутрашњег центра“ више од другарице у националном тиму. Обе су биле свега два круга далеко од пласмана у финале.

 pistoljbrzapaljba.jpg

По завршетку такмичења, Зорана Аруновић jе дисквалификована, због наводно недозвољене тежине окидања пиштоља. Наш стручни штаб jе уложио жалбу, после коjе jе поновљена процедура техничке контроле. Утврђено jе да jе оружjе наше репрезентативке подешено по прописаним стандардима и дисквалификациjа jе поништена, па jе Зорани потврђен резултат и пласман.

 

 

РЕЗУЛТАТИ

 

МК пушка тростав, жене, финале:1. Нина Кирстен (Данска) 460,6, 2. Мариjа Мартинова (Белорусиjа) 456,9, 3. Џени Стене (Норвешка) 444,9, 4. Полина Корошева (Русиjа) 435,3, 5. Сања Вукашиновић (Србиjа) 424,0, 6. Стине Нилсен (Данска) 414,3, 7.Џанет Хег Дуештад (Норвешка) 403,0, 8. Андреа Арсовић (Србиjа) 402,2. Квалификациjе (3 пута 40 метака):1. Нина Кирстен (Шваjцарска) 1.184, 2. Сања Вукашиновић 1.184 (395 клечећи, 400 лежећи, 389 стоjећи став), 3. Џени Стене (Норвешка) 1.181.... 7. Андреа Арсовић 1.177(389, 396, 392).... 64. Ивана Анђушић Максимовић 1.145(383, 384, 378)... Укупно 67 такмичарки. За финале 1.177.

Екипно:1. Норвешка 3.531 (светски рекорд), 2. Русиjа 3.519, 3. Немачка 3.512, 4. Украjина 3.511, 5. Данска 3.509, 6. Шваjцарска3.506 (172 центра), 7. Србиjа 3.506 (162)... Укупно 17 екипа.

 

МК спорт пиштољ, квалификациjе (30 метака прецизна + 30 брза паљба):  1. Дорен Бенекамп (Немачка) 591, 2. Ана Коракаки (Грчка) 590, 3. Моника Карш (Немачка) 590... 16. Зорана Аруновић 578 (291 прецизна + 287 брза паљба)- 17 центара, 17. Jасмина Миловановић 578 (289+289) – 16 центара... Укупно 55 такмичарки . За финале 580 круг.

 

 

РЕЧ СТРУЧНОГ ШТАБА

 

 

Драган Марковић, спортски директор Стрељачког савеза Србиjе, jе оцењуjући учинак српских такмичарки у троставу истакао:

 

-Штета што нисмо дошли до медаље и квоте, за шта су обе наше финалисткиње вределе. Показале су то и раниjе током сезоне, а и током квалификациjа у Болоњи, у коjима су оствариле изузетне резултате. Међутим, оваj пут у финалу им jе понестало спортске среће. Надам се да ће следећег пута срећа бити на њиховоj страни. Сања Вукашиновић jе доказала да напредуjе, већ четврти пут ове сезоне пласирала се у финале тростава на европским и светским такмичењима. Очекуjемо да следеће сезоне, у олимпиjског години, настави напредак и заблиста у пуном сjаjу. Андреа Арсовић jе у квалификациjама постигла своj наjбољи резултат на великим надметањима у овоj сезони. У финалу се жестоко борила, дала све од себе да испуни jедан од циљева и дође до квоте.

 

Драган Доневић, шеф стручног штаба и селектор за пушку, jе додао:

 

-Квалификациjе су биле изузетно квалитетне и напорне. Било jе непходно погодити изузетно високих чак 1.177 кругова за улазак међу осам наjбољих, што jе реткост не на европским, већ и на светским такмичењима. Честитке и Сањи, коjа jе за пет кругова оборила државни рекорд, и Андреи, код коjе jе притисак осваjања квоте утицао да посустане у завршници финала.

 

Jелена Аруновић,селектор за пиштољ, jе анализираjући учинак Зоране Аруновић и Jасмине Миловановић МК спорт пиштољем, истакла да су обе имале и блиставе и лоше моменте.

 

-Не могу да кажем да сам превише задовољна, али учинак наших такмичарки jе далеко од лошег, заслужуjе средњу оцену. Првих пет-шест такмичарки су одскочиле сjаjним резултатима, али за пласман у финале ниjе био неопходан врхунски резултат, међу осам наjбољих водило jе 580 кругова. Када се подвуче црта, и Зорана и Jасмина су имале успоне и падове. Било jе грешака, не превеликих, али ипак грешака коjе су их коштале бољег пласмана. Оно што jе да у предстоjећем периоду радимо на исправљању тих грешака и отклонимо их до наредне, изузетно важне олиимпиjске године.

Tagovi

Komentari (0)