Стрељаштво: Поход на медаље и квоте

БОЛОЊА, 19. септембар (ССС) – Одброjавање до старта српских стрелаца на Европском сениорском првенству малокалибарским оружjем у Болоњи приведено jе краjу.

 bolonja1909-1.JPG

Сутра ће се такмичити петоро наших такмичара. У квалификациjама МК пушком из тростава учествуjу Милутин Стефановић, Миленко Себић и Стеван Плетикосић. Финале jе у суботу. Зорану Аруновић и Jасмину Миловановић очекуjе прва фаза квалификациjа МК спорт пиштољем (прецизна паљба). Друга половина (брза паљба) и финале су у суботу. Прекосутра ће бити одржано и такмичење у троставу за даме, у коме учествуjу Андреа Арсовић, Сања Вукашиновић и Ивана Анђушић Максимовић. Истог дана су и квалификациjе и финале.

 bolonjatrening2.JPG

У свакоj дисциплини делиће се по две олимпиjске квоте. Спортски директор Стрељачког савеза Србиjе Драган Марковић, на питање о циљевима нашег тима у Болоњи одговара:

 

-Циљеви наше сениорске репрезентациjе су олимпиjске визе и медаље. Незахвално jе прогнозирати колико медаља и квота можемо да освоjимо, посебно што jе на окупу европска елита. Наjбољи стрелци Старог континента су у Болоњи, сви имаjу високе амбициjе, али надамо се да оваj пут можемо да дођемо бар до jедне квоте.

 bolonja-srbija-puska.jpg

Олимпиjске визе за Токио 2020. за сада су „упуцали“ Зорана Аруновић, Дамир Микец, Jасмина Миловановић (сви пиштољ), Милутин Стефановић и Сања Вукашиновић (обоjе пушка).

 

-Прижељкивали смо jош неку квоту, али циљеви зацртани за досадашњи део сезоне су испуњени. Са скоро свих такмичења коjа су у систему олимпиjских квалификациjа наши стрелци су се вратили са квотама. После Болоње предстоjи нам око пет месеци паузе, а наредне године су преостала jош два такмичења на коjима ће се делити квоте за Токио – Европско првенство ваздушним оружjем и европски квалификациони турнир. Сматрам да jе реално да на краjу Србиjа има осам квалификованих стрелаца за наредне Олимпиjске игре – закључио jе Марковић.

 

Драган Доневић, шеф стручног штаба и селектор за пушку, наjављуjући учешће наших такмичара овим оружjем каже:

 

-У Болоњи ће нас представљати шесторо стрелаца коjи су малокалобарском пушком наjбољи у Србиjи не само ове сезоне, већ и у неколико претходних година. Кад jе о мушкарцима реч, уколико Себић, Плетикосић и Стефановић постигну резултате на нивоу своjих наjбољих овогодишњих остварења могу да уђу у борбу за висок пласман. Исто важи и за Андреу Арсовић и Сању Вукашиновић. Ивани Анђушић Максимовић, олимпиjскоj вицешампионки у троставу из 2012, jе ово тек друго такмичење у репрезентациjи после порођаjа и нова прилика да после jедногодишње паузе почне да се враћа у круг наjбољих стрелаца Европе.

 

Време у Болоњи jе променљиво, данас се температура спустила испод 20 степени, пада и киша. Међутим, стрелцима овакво време више одговара од врућине.

 

-Надамо се само да неће бити ветра. Стрелиште у Болоњи ниjе довољно заштићено од ветра, коjи може много да поремети многе стрелце, између осталог и наше. Нису навикли да гађаjу у таквим околностима. Уколико услови за такмичење буду добри шансе за висок пласман српских репрезентативаца расту – закључио jе Доневић.

 

Jелена Аруновић, селектор за пиштољ, попут Доневића, истиче да Србиjу у Болоњи представљаjу такмичарке коjе у Србиjи доминираjу неколико сезона.

 

-Jасмина Миловановић и Зорана Аруновић су,од кад jе Jасна Шекарић престала да се такмичи, наше две наjбоље такмичарке МК спорт пиштољем. Доказале су да им jе и ове године место у репрезентациjи, испуниле критериjуме за учешће. Нисмо имали много времена за припреме по повратку са Светског купа у Рио де Жанеиру, али радуjе ме да су обе такмичарке расположене за такмичење.

 

Зорани Аруновић и Jасмини Миловановић „виза“ за Олимпиjске игре ниjе циљ, обе су испуниле квоту за Токио.

 

-Зорана jе квоту испунила jош на првом такмичењу, прошле године на Светском првенству, а печат на ову сезону ставили су и добри резултати и тешка повреда руке, због коjе ниjе могла у континуитету да одржава форму. На Европским играма у Минску jе освоjила злато ваздушним пиштољем, спорт пиштољем гађала у финалу, а онда опет морала да паузира због опоравка од повреде и потом поново да се враћа у форму. Код Jасмине jе другачиjа прича, током сезоне jе подизала ниво резултата и као круна jе дошла бронза ваздушним пиштољем и олимпиjска квота на Светском купу у Рио де Жанеиру. Успех ваздушним пиштољем jе у сенку бацио врло добар резултат коjи jе у Риjу постигла МК пиштољем, када jоj jе замало измако финале. Доказала jе да jе спремна и овим оружjем – закључила jе Jелена Аруновић.

 

ЕКСПЕДИЦИJА СРБИJЕ

 

 

У сениорском тиму Србиjе на Европском првенству jе осморо стрелаца

 

МК пушка тростав, мушкарци: Стеван Плетикосић , Милутин Стефановић (обоjица „Чика Мата“), Миленко Себић (Црвена звезда).

МК спорт пиштољ, жене:Зорана Аруновић (Олимпик 011), Jасмина Миловановић (Смедерево).

МК пушка тростав, жене: Андреа Арсовић (Партизан), Сања Вукашиновић (Нови Сад 1790), Ивана Анђушић Максимовић („Академиjа Максимовић“)

 

Стручни штаб: Драган Марковић (спортски директор ССС), Драган Доневић (шеф стручног штаба, селектор за пушку), Jелена Аруновић (селектор за пиштољ), Иван Маноjловић, Милан Армуш, Алина Себић, Мирибан Максимовић (тренери), Иван Jовановић (физиотерапеут). Уз репрезентациjу jе и Никола  Марић, потпредседник Стрељачког савеза Србиjе.

 

 

НАJБОЉИ НА ОКУПУ

 

Такмичарки програм овогодишњег Европског првенства jе богат, jер сем у олимпиjским, одржаваjу се надметања у дисциплинама коjе више нису у олимпиjском програму, као и у неким експерименталним дисциплинама. Међутим, велики броj такмичења ниjе наишао на велико интересовање стрелаца. У  многим дисциплинама конкуренциjа jе слаба, броj учесника jе прилично мали.

 

Ипак, то не важи за олимпиjске дисциплине у коjима учествуjу српски стрелци. У троставу за жене учествоваће 67 такмиачрке, у мушком троставу jедан стрелац мање, док ће МК спорт пиштољем гађати 55 дама.

 

Не изостаjе нико из европског врха, све селекциjе су дошле у тренутно наjjачим саставима.

Tagovi

Komentari (0)