Стрељаштво: Петоро српских стрелаца на финалу Светског купа

МИНХЕН, 6. септембар (ССС) – Петоро српских стрелаца квалификовали су се за финални турнир Светског купа ваздушним и малокалибарским оружjем, коjи ће у кинеском граду Путjену бити одржан од 17. до 23. новембра.

 

Bobana Velickovic.JPG

Право учешћа на турниру стекли су Зорана Аруновић (ваздушни пиштољ), Андреа Арсовић (ваздушна пушка), Дамир Микец (ваздушни пиштољ), Миленко Себић (малокалибарска пушка тростав) и Бобана Момчиловић Величковић (ваздушни пиштољ).

 Bobana Velickovic i Zorana Arunovic.jpg

Светска стрељачка федерациjа jе после четвртог Светског купа у сезони, завршеног у понедељак у Рио де Жанеиру, саопштила листу квалификованих спортиста.

 andrea_arsovic.JPG

У свакоj дисциплини учествоваће браниоци златних медаља са претходног финала СК, одржаног 2017, осваjачи одличjа на Светском првенству у Чангвону прошле године и jош 14 стрелаца према бодовима скупљеним на турнирима Светског купа у 2018. и 2019. Бодови се добиjаjу на основу пласмана и резултата на турнирима у сериjи СК. Рачуна се само такмичење на коме стрелац скупио наjвише бодова, поени са више турнира се не сабираjу.

 damir mikec.JPG

Прошле сезоне финале СК ниjе одржано, jер jе одлучено да се убудуће завршни турнир Светског купа организуjе сваке непарне године, а не сваке сезоне (као што jе то било од 1988. до 2017).  

Milenko Sebic.jpg 

И пре такмичења у Рио де Жанеиру било jе jасно да су сигурни представници Србиjе на турниру у Путjену Андреа Арсовић, осваjач Кристалног глобуса за триjумф ваздушном пушком на финалу СК 2017, и Зорана Аруновић, светски вицешампион ваздушним пиштољем из Чангвона.

 

После турнира у Рио де Жанеиру, саопштено jе да jе броj учесника са 12 стрелаца по дисциплини повећан на 18. Првобитно jе било предвиђено да уз браниоце трофеjа и осваjаче медаља у Чангвону, учествуjе и по осам наjбољих на основу освоjених бодова у Светским куповима 2018. и 2019. Међутим, накнадно jе броj квалификаната са осам повећан на 14.

 

За место на финалном турниру изборило се 128 такмичара из 35 земаља. У свакоj од осам поjединачних дисциплина учествоваће по 18 стрелаца, али неки од њих су се квалификовали и за по две дисциплине.

 

Стрелци коjи ће стартовати у поjединачним надметањима имаjу право да се такмиче и у микс паровима.

 

Коначна листа учесника биће позната краjем септембра, када истиче рок до кога националне федерациjе треба да потврде учешће своjих стрелаца на такмичењу у Путjену.

Tagovi

Komentari (0)