Стрељаштво: Пет медаља и квота у Вроцлаву – ветар у леђа за нове изазове

БЕОГРАД, 3.март (ССС) – Стрелци Србиjе су jош jедном показали да припадаjу светскоj елити.

 reprezentacija i strucni stab-min.jpg

Минуле недеље блистали су на Европском првенству ваздушним оружjем у Вроцлаву. Наши репрезентативци су се из Вроцлава вратили са пет медаља и jедном олимпиjском квотом.

Поводом великог успеха данас jе у хотелу „Б“ одржана конференциjа за медиjе, на коjоj су се новинарима обратили репрезентативци и руководство савеза и стручног штаба.

 

Златне медаље су Србиjи у Вроцлаву донеле Бобана Момчиловић Величковић (ваздушни пиштољ), женска екипа пиштољем (Зорана Аруновић, Бобана Момчиловић Величковић, Jасмина Миловановић), сребро jе освоjио микс пиштољем Зорана Аруновић/Дамир Микец , а бронзе Андреа Арсовић (ваздушна пушка) и мушка екишпа пиштољем (Дамир Микец, Димитриjе Гргић, Душко Петров). Сем са медаљом, Арсовићева се из Вроцлава вратила и са испуњеном квотом за Олимпиjске игре у Токиjу.

 

Отвараjући скуп са медиjима Драган Марковић, спортски директор Стрељачког савеза Србиjе, jе казао:

 Dragan MArkovic-min.JPG

-Имамо много разлога да будемо врло задовољни учинком у Вроцлаву. На овогодишњем првенству Европе окупили су се стрелци из 50 земаља. Било jе ово jедно од наjмасовниjих првенстава Старог континента у последњих десет година. Jаку конкуренциjу смо и очекивали с обзиром да jе ово олимпиjска година, а шампионат у Вроцлаву jе jедно од последњих такмичења на коjима су стрелци имали шансу да испуне квоте за Игре у Токиjу.

 

Сумираjући учињено , Марковић jе казао:

-Поносни смо на наше стрелце, на медаље, на освоjену квоту. У билансу медаља у олимпиjским дисциплинама Србиjа jе, у жестокоj конкуренциjи, на другом месту. Само jе Русиjа испред нас, са седам одличjа. Учинак у Вроцлаву jе додатан ветар у леђа за све оно што нас очекуjе ове године, а то су jош jедно квалификационо такмичење за Олимпиjске игре, у Плзењу, светски купови и наравно Олимпиjске игре.

 Bobana Momcilovic Velickovic-min.jpg

Бобана Момчиловић Величковић jе била наjуспешниjа учесница женског дела шампионата, са две титуле шампиона континента – поjединачном и екипном. Бољи биланс има само Рус Артем Черноусов осваjач три златне медаље пиштољем.

–Трећи пут у кариjери сам постала поjединачни шампион Европе, веома сам срећна због тога. У припремама за Вроцлав сам са своjим тимом у плану имала пласман у финале и борбу за медаљу, на краjу стигла сам до оне наjсjаjниjе. Поносна сам како на поjединачни , тако и на екипни успех. Наша женска репрезентациjа ваздушним пиштољем jе пети пут у последњих десет година освоjила титулу првака Европе. Ниjе лако опстаjати у врху десет година и зато честитам свим своjим колегиницама из тима и осталим осваjачима медаља – казала jе Бобана Момчиловић Величковић, коjа ће сада направити такмичарску паузу, jер кроз неколико месеци постаjе маjка.

 Damir Mikec i Zorana Arunovic-min.jpg

Зорана Аруновић jе у Вроцлаву дала огроман допринос тимским успесима. Окитила се златом са женском екипом пиштољем, а са Дамиром Микецом jе наставила низ од пет узастопних одличjа у миксу на ЕП.

-Успевамо да одржимо континуитет успеха  и као екипа и jа заjедно са Дамиром у микс пару. Оваj пут смо стигли до сребра, али никад до сада нисмо били тако близу да победимо тим Русиjе, светске, европске и прваке Европских игара. То jе добар показатељ и мотив за изазове у наставку сезоне – истакла jе Аруновићева и наставила.– Када jе реч о петоj титули са екипом, ми смо земља коjа нема велику такмичарску базу, као на пример Русиjа, Немачка, Украjина, а све те земље смо поново победили и оставили иза себе. Честитам свим колегама из екипе на труду, залагању и великоj борбености.

 Andrea Arsovic-min.jpg

Андреа Арсовић jе осваjањем бронзане медаље проширила српски олимпиjски тим. Арсовићева jе шести српски стрелац коjи jе изборио визу за Токио, после Зоране Аруновић, Дамира Микеца, Jасмине Миловановић (сви пиштољ), Милутина Стефановића и Сање Вукашиновић (пушка).

 

-Изузетно сам срећна што сам испунила критериjум за учешће на Олимпиjским играма. У Вроцлав сам пре свега ишла са циљем да освоjим медаљу, коjа би ми донела квоту. Испоставило се да jе медаља била неопходна за олимпиjску визу. У ваздушноj пушци за жене пред Европско првенство ниjе било много такмичарки са избореним квотама. Од осам финалисткиња само две нису биле у конкуренциjи за олимпиjске визе. Напоран рад се исплатио. Радуjем се новим Олимпиjским играма и свим изазовима коjи ме очекуjу.

Дамир Микец jе, попут Зоране , освоjио две медаље као члан екипе, а ниjе био далеко ни од поjединачног одличjа, у индивидуалном такмичењу jе био шести.

-Микс jе дисциплина у коjоj су протеклих година неколико пута више пута мењана правила. Увек jе пут до медаље био тежак, а сада jе можда био и наjтежи. На овогодишњем Европском првенству, квалификациjе су биле подељене у два дела, у другом делу за врло кратко време треба испалити 20 диjабола. У овкавом систему срећа има већи утицаj него раниjе, али показало се да срећа прати храбре и дошли смо до меча за злато. У екипном такмичењу, наша екипа jе имала веома тежак квалификациони меч, али борила се за сваки метак, изборила дуел за медаљу и на краjу jе као награда за велики труд дошла бронзана медаља – заjључио jе Микец.

 

 

Tagovi

Komentari (0)